Impozitul pentru veterani: cum a ajuns Dragnea să-l acuze pe Cioloş de prostiile lui Ponta
0Liviu Dragnea l-a ameninţat pe Dacian Cioloş cu moţiunea de cenzură dacă va impozita veteranii de război. Însă, în primul rând, nu e vorba de veterani, ci de soţiile lor, şi, în al doilea rând, nu e vorba de o măsură luată de Guvernul Cioloş, ci de Codul Fiscal elaborat de Guvernul Ponta şi asumat de PSD.
„România este o ţară care îşi cinsteşte eroii. Dacă acest guvern nu va şti să-şi cenzureze măcar acest dispreţ, îl va cenzura PSD prin moţiune“, a spus Liviu Dragnea, după ce mai mulţi veterani de război au primit pe numele soţiilor somaţii de la ANAF să-şi plătească retroactiv impozitele pe clădiri sau terenuri, deşi, potrivit Codului Fiscal, erau scutiţi. Pentru a înţelege disputa dintre Cioloş şi Dragnea, trebuie să comparăm prevederile referitoare la scutirea de impozit a veteranilor din Codul Fiscal aplicat în 2015 şi în anii precedenţi cu prevederile din Codul croit de Guvernul Ponta, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, explicat apoi de Executivul Cioloş printr-o Hotărâre de Guvern.
În vechiul Cod Fiscal, în vigoare până la 31 decembrie 2015, era prevăzut foarte clar faptul că veteranii de război, împreună cu soţiile, erau scutiţi de plată. „În cazul unei clădiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport deţinut în comun de o persoană fizică prevăzută la alin. 1, 2, 3, 4 (veteran de război, văduve de război, martiri şi persoane cu handicap –n.r.), scutirea fiscală se aplică integral pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi“, arată articolul 284 din vechiul Cod Fiscal, referitor la facilităţi pentru persoanele fizice.
Esenţială în articolul de mai sus este formularea: „proprietăţile deţinute în comun de soţi“, căci astfel se elimină terţii. Spre exemplu, un veteran de război deţine, împreună cu soţia, o casă. Potrivit vechiului Cod Fiscal, atât el, cât şi soţia erau scutiţi de plata impozitului pe clădire. De asemenea, după moartea veteranului, văduva beneficia de scutirea de impozit. Însă, dacă un veteran de război intra în posesia unei moşteniri pe care, să spunem, o împarte cu alţi fraţi, atunci doar veteranul era scutit de impozit, nu şi fraţii (terţii).
Unde a greşit Ponta
De la 1 ianuarie 2016, a intrat în vigoare noul Cod Fiscal, lăsat moştenire de Guvernul Ponta, care nu mai păstrează articolul din vechiul Cod referitor la scutirile fiscale, ci aduce o formulare mult mai laxă. Articolul 456, litera r, spune că sunt scutite de la impozit „clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război“. Aşadar, Guvernul Ponta a renunţat la sintagma-cheie:„proprietăţi deţinute în comun de soţi“, care explicita total modul în care un veteran era scutit de la plata impozitului pe o clădire deţinută împreună cu soţia. De fapt, chiar aici e problema: prin eliminarea sintagmei proprietate deţinută „în comun de soţi“, noul Cod Fiscal elimină, practic, noţiunea de familie şi, automat, soţia unui veteran îşi pierde dreptul de a fi scutită de impozit.
Să presupunem că un veteran de război deţine, împreună cu soţia (aşadar coproprietate) o casă. Potrivit noului Cod Fiscal, impozitul se plăteşte pe cotă-parte din proprietate - soţul îşi plăteşte jumătatea, iar soţia cealaltă jumătate. Altfel spus, deşi sunt o familie, din punct de vedere fiscal, au obligaţii fiscale distincte. „Actualul Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, elaborat de Guvernul anterior şi dezbătut mai bine de jumătate de an în Parlament, prevede că impozitul se aplică pe cota-parte din proprietate. Asta înseamnă că scutirea de impozit priveşte doar cota-parte ce revine categoriilor mai sus-menţionate, nu şi cea deţinută de soţie, copil, rudă etc“, arată Ministerul Finanţelor. Aşadar, în cazul a doi soţi, între care unul este veteran, acesta din urmă nu trebuie să-şi mai achite cota-parte din impozit, însă soţia, da.
„Vorbim de sume modice“
De ce este acuzat premierul Cioloş, în condiţiile în care modificările au fost operate de Victor Ponta? Pentru că Guvernul condus de Dacian Cioloş a explicitat, printr-o Hotărâre de Guvern publicată în aprilie (159/2016), prevederile formulate vag în noul Codul Fiscal. „Hotărârea de Guvern dată de noi în primăvară venea cu unele clarificări, dar nu avea cum să modifice ceva din legea Codului Fiscal“, a spus premierul Cioloş. Practic, a introdus noţiunea de cotă-parte.
Consultantul fiscal Adrian Benţa susţine că tocmai această hotărâre de Guvern, în loc să clarifice lucrurile, le-a complicat şi mai mult, dând naştere mai multor interpretări eronate din partea primăriilor. „Conform Codului Fiscal, scrie negru pe alb, că veteranii de război, văduvele veteranilor de război sau văduvele nerecăsătorite beneficiază de scutire la impozitul pe clădiri sau pentru terenuri când acestea sunt deţinute în proprietate sau coproprietate. Aceasta este legea de bază la care ne raportăm şi tot ce excede Codul Fiscal este ilegal. Problema impozitului apare după ce mai multe prevederi din HG 159/2016, publicată în aprilie, încearcă să delimiteze scutirea acestui impozit faţă de alţi beneficiari, cum ar fi posibilii fraţi, cumetri, veri sau chiar moştenitori ai veteranilor de război, care nu au dreptul la scutirea de impozit“, a explicat Benţa.
Consultantul fiscal susţine că primăriile au dat interpretări eronate Codului Fiscal din cauza normelor neclare. „Din cauza faptului că textul din HG este prost elaborat, indicându-se că scutirea se acordă pe cotă-parte, s-a înţeles ce s-a vrut. Primăriile au înţeles să impoziteze cota deţinută de soţia veteranului de război, alţii au înţeles ca şi alţi proprietari să fie scutiţi. Toată această degringoladă a fost determinată de calitatea proastă de redactare a normelor de aplicare. Veteranii noştri de război merită această scutire de impozit, vorbim de sume modice, impozitul fiind ca medie mai mic de 200 de lei“, a explicat consultantul fiscal Adrian Benţa.
Guvernul repară legea
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că săptămâna viitoare Codul Fiscal va fi modificat prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât şi soţiile veteranilor să fie scutite de impozit, exact aşa cum prevedea vechiul Cod Fiscal. „Am discutat cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, şi vom modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, astfel încât să reparăm această greşeală făcută de Guvernul Ponta şi votată în Parlament. Din punctul meu de vedere, aceste scutiri de impozite sunt un gest minim de reparaţie morală şi compensaţie financiară pe care statul român îl poate face pentru veterani şi pentru familiile lor“, a declarat Cioloş pentru Mediafax. Cu această ocazie, premierul i-a răspuns şi lui Liviu Dragnea. „Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca să ştiu ce înseamnă respectul pentru veterani. Am învăţat asta de copil, pentru că am unul în familie, bunicul meu de la Pericei, un veteran care m-a format ca om şi căruia îi datorez în mare parte ceea ce sunt azi“, a spus Cioloş.
Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca să ştiu ce înseamnă respectul pentru veterani. Am învăţat asta de copil, pentru că am unul în familie, bunicul meu de la Pericei Dacian Cioloş, premier