Guvernul plăteşte datoriile TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va modifica de urgenţă legislaţia actuală pentru a permite ca din buget să fie scoşi banii cu care televiziunea publică trebuie să îşi achite datoriile faţă de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), potrivit profit.ro.

Legislaţia va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă, relevă un document obţinut de Profit.ro. Totalul datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, în perioada 2008-2016, se ridică la 17 milioane de franci elveţieni (15,3 milioane de euro).

În acest moment, legea stabileşte că prin buget sunt aprobate fonduri alocate Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune pentru acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, pentru achiziţionarea de echipamente şi piese de schimb radio şi televiziune, materiale consumabile necesare desfăşurării activităţii specifice, precum şi, integral, fondurile necesare pentru utilizarea staţiilor de emisie, a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice, datorate agenţilor economici din sistemul comunicaţiilor. Sunt alocaţi bani şi pentru asigurarea pazei, ca obiectiv de interes naţional, ca şi pentru pentru achitarea cotizaţiilor cuvenite organizaţiilor guvernamentale internaţionale. În schimb, celelalte cheltuieli trebuie acoperite de cele două instituţii din veniturile proprii.

În ordonanţa pregătită de Guvern este amintit că, din cauza datoriilor faţă de EBU, TVR a fost exclusă de la ediţia din acest an a concursului Eurovision şi anunţată că a început procedura de excludere şi din organizaţia internaţională în care este membră.

"SRTV nu mai are acces la difuzarea evenimentelor sportive internaţionale importante, ediţiile FIFA World Cup din 2018 şi 2022, dacă nu va lua măsuri urgente pentru a acoperi datoria acumulată. Pentru a redobândi calitatea de membru activ al EBU a SRTV, este necesară crearea de urgenţă a cadrului legal în vederea asigurării de la bugetul de stat a fondurilor necesare achitării obligaţiilor financiare ale SRTV faţă de EBU", argumentează Guvernul.

În aceste condiţii, legea va fi modificată de urgenţă pentru ca obligaţiile financiare curente şi restante ale TVR către EBU, reprezentând contribuţii, taxe, cotizaţii, abonamente, licenţe pentru drepturi de difuzare a programelor culturale, sportive, de divertisment, de ştiri, precum şi costuri de transmisii şi cheltuieli tehnice să fie acoperite din fonduri publice.

La sfârşitul lunii aprilie, organizatorii Eurovision anunţă că au retras dreptul Televiziunii Române de a participa la ediţia din acest an a concursului muzical internaţional, deoarece nu au fost achitate datorii totalizând 16 milioane de franci elveţieni. Consecinţa este că România nu va participa la Eurovision 2016, iar TVR pierde şi dreptul de a difuza anumite evenimente sportive, printre care Campionatul Mondial de Fotbal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite