Guvernul atacă la CCR legea privind plagiatul şi şcolile doctorale. Ce argumente aduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul contestă la Curtea Constituţională a României legea privind şcolile doctorale şi plagiatul, în forma adoptată de Senat. Tot joi, liberalii au anunţat joi că au depus şi ei o contestaţie la aceeaşi lege.

Guvernul atacă la CCR legea de modificare a OUG 4/2016 privind şcolile doctorale, sesizarea a fost depusă la Curte şi sunt vizate elemente de fond' au precizat. 

„Încălcarea dispoziţiilor art. 75 alin. (3) şi art. 77 alin. (3) din Constituţia României, potrivit cărora: «După adoptare sau respingere de către prima Cameră sesizată, proiectul sau propunerea legislativă se trimite celeilalte Camere care va decide definitiv» şi, respectiv, «Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea»

În fapt, cu toate că în Şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 20 septembrie 2016, această lege nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare, aceasta a fost transmisă Senatului, în calitate de cameră decizională, prin adresa nr. 207/20.09.2016, spre dezbatere. Astfel, rezultă că legea nu a fost supusă votului în Camera Deputaţilor, ceea ce ar fi impus reintroducere pe ordinea de zi a şedinţei de plen“, se arată în sesizarea Guvernului către CCR. 

De asemenea, Guvernul susţine că a fost încălcat articolul 1, alineatul (5).  „Încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţia României, potrivit cărora: «În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie». Prin prisma acestei reguli constituţionale se desprinde interpretarea potrivit căreia activitatea de legiferare se realizează în limitele şi în concordanţă cu Legea fundamentală dar aceasta trebuie să se facă în condiţii de calitate a legislaţiei. Pentru ca legea să fie respectată, aceasta trebuie cunoscută şi înţeleasă de subiecţii de drept, iar pentru a fi înţeleasă, trebuie să fie suficient de precisă, şi previzibilă, în scopul de a oferi securitate juridică destinatarilor săi“, mai arată sesizarea Guvernului către CCR. 

Regretul lui Cioloş

Premierul Dacian Cioloş declara miercuri că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele. „Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele. (...) Am luat nişte măsuri prin ordonanţe de urgenţă, în urmă cu ceva vreme, tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv, de tratare a acestor cazuri de plagiat. Sigur, nimeni nu contestă şi nici eu nu contest nevoia, importanţa, utilitatea implicării directe a universităţilor în tratarea acestor cazuri de plagiat", afirma Cioloş la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că grupul parlamentar PNL din Senat a depus o contestaţie la Curtea Constituţională la proiectul de lege de modificare a „ordonanţei plagiatorilor“. Liberalul a subliniat că votul senatorilor PNL, împotriva cererii de reexaminare a preşedintelui Iohannis a fost o „eroare“, iar acum încearcă să repare „abordarea incorectă“.

Ordonanţa plagiatorilor

Majoritatea PSD din Senat a adoptat un proiect de lege care avantajează plagiatorii. Legea dă posibilitatea unui plagiator să renunţe de bunăvoie la doctorat, fără să răspundă pentru frauda intelectuală. De asemenea, titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, nu de Ministerul Educaţiei. Specialiştii spun că legea a fost dată de politicieni pentru a-şi reglementa propriile situaţii. 

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat luni, cu 90 de voturi „pentru“, 12 „împotrivă“ şi 6 abţineri, un proiect de lege care modifică total o ordonanţă de urgenţă promovată de Guvernul Cioloş în domeniul educaţiei. Pentru a combate impostura academică, în primăvară, Guvernul a tăiat universităţilor dreptul de a-i evalua pe propriii doctoranzi acuzaţi de plagiat şi a mutat decizia exclusiv în mâinile CNATDCU, instituţie depolitizată complet de Guvernul Cioloş, care funcţionează în subordinea Ministerului Educaţiei, condus de Mircea Dumitru, un ministru intransigent în chestiunea furtului intelectual.

Decizia Guvernului a stricat cârdăşia politică dintre politicieni şi capii universităţilor. Mecanismul funcţiona în felul următor: un politician acuzat de plagiat era imediat „spălat“ de comisiile de etică ale universităţilor unde şi-au susţinut doctoratele sau de Consiliul Naţional de Etică, alt organism politizat.  Din aceste comisii făceau parte profesori numiţi chiar de miniştrii acuzaţi de plagiat, după cum s-a întâmplat în cazurile Gabriel Oprea şi Petre Tobă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite