VIDEO Cartianu, despre nervozitatea scenei politice şi jurnalistice: „Băsescu a greşit când a intrat în jocul Antenei 3“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un an electoral greu, cu cel puţin două rânduri de alegeri, a început cu atacuri generalizate între politicieni, dar şi între jurnalişti. Grigore Cartianu a analizat „nervozitatea“ politică şi jurnalistică a începutului de an.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Despre războiul televiziunilor

Nu face bine publicului, presei şi nici politicului. Cei de la Antena îi înjură pe cei de la Hot News şi B1 TV şi invers. Cei de la Antena 3, că l-am văzut şi pe Andrei Gheorghe, Este odios ce fac cei de la Antena 3. Mulţi aţi văzut televiziuni străine. Să vă gândiţi dacă mai există o televiziune precum Antena 3. Este o România Mare la puterea a zecea pentru că se distribuie mai repede. Mai sunt televiziuni care sunt subiective. Ar fi o greşeală să spui că B1 TV este în partea cealaltă a Antenei 3. Nu, este mai degrabă România TV.

Când a venit emisarul american, Victoria Nuland, Ambasada a făcut invitaţii către presă, nu către propagandă. Antena 3 este un cancer al presei şi o sida în acelaşi timp. Sunt nişte sclavi ai unor patroni. Dacă îi dai o palmă lui Gâdea, plânge Voiculescu. Nu etse o lupă între presă, ci între o anumită parte a presei. Vorbim de spaima unor oameni liberi, unor ziarişti liberi, că ţara asta o poate lua razna.


O majoritate parlamentară, un ministru, un Guvern, gândeşte ca la Antena 3. Mi se pare că este la fel de degradant pentru politician când ai spune „îl respect ffff pe Gâdea“. Acasă pentru Guvernul României este la Antena 3. Când Ponta trimite un mesaj, îl trimite prin Antena 3, nu la postul public.

Despre ieşirea nervoasă a preşedintelui


Mi s-a părut o prostie ce a făcut Traian Băsescu în conferinţa aceea, să faci eroarea teribilă de a intra în jocul acesta. Jurnalistul Antenei 3 a fost civilizat. Ziaristul şi-a păstrat cumpătul, în timp ce preşedintele, nu. A fost o eroare cap coadă. Trebuia să facă o poantă la adresa lui Voiculescu şi gata, tema conferinţei era alta. Dintr-o oboseală cu Antena 3, de aceea şi-a ieşit din pepeni. Din când în când comite greşeli de necrezut.

El anunţă: „legea descentralizării este trântită“. Traian Băsescu câştiga referendumul de anul trecut dacă nu tăia pensiile şi salariile. A greşi teribil atunci. Cum să faci greşeala de a intra în dialogul cu ziaristul de la Antena 3? A greşit profund.

Despre scandalul de la TVR

Sunt 3 greşeli catastrofale de când a venit Stelian Tănase. Prima: taxa TVR, care vor să o dubleze. Ar trebui să te gândeşti să o elimini, poate o subvenţie din partea Guvernului. Dacă ar lua un sfert din taxa actuală, ar fi suficient. Stelian Tănase se comportă ca un şef de bandă mafiotă. El trebuie să tragă cu USL în campanie, spunea pe blogul său înainte cu două zile să fie pus. A schimbat regulamentul intern prin care nu a mai permis ca oameni externi să facă parte din CA TVR.

Cei aleşi din TVR nu pot fi din afara TVR. Valentin Nicolau s-a comportat onorabil, de la el am aflat de deciziile îngrozitoare a CA a lui Săftoiu. Lovitură de stat în TVR: schimbi regulile jocului în timpul jocului. Cornel Mihalache, regizorul care a avut curaj să facă un documentar de la Revoluţie, şi Mihai Rădulescu, de la jurnalul de ştiri, au fost pe primele locuri. Ce au inventat ei? După ce au spus că daţi declaraţie pe propria răspundere că aveţi caziarul curat, le-a cerut cazierul.

Burtea a fost o slugă a conducerii, de acesta a fost pe locul 3. Aşa făceau comuniştii pe faţă: „voturile voastre nu sunt valabile, avem noi urna noastră“. Eu mă aştept de la ei să facă o grevă generală, să dea un ultimatum conducerii. LAu fost confuze lucrurile. Le-ai spus să dea declaraţie, apoi până luni le-au cerut cazierul. Era week-end.

Este o chestie îngrozitoare. Dacă îşi ştiu interesele, spun: Până diseară la 20.00 aveţi timp să revocaţi treaba asta, dacă nu, grevă generală. Orice voce ceritică este înlăturată de acolo. Comisia parlamentară care are controlul televiziunii poate să-i cheme pe cei de la conducere la ordine: votul nu mai contează?

Despre unirea cu Republica Moldova

Cum îţi permiţi? (n.r. Banciu) Asta e o gândire fascistă, nu ai voie să spui despre toţi aşa. Nu este prima oară când caegorii întregi de oameni sunt demolate fără raţiune, fără argumente. Cum poţi să spui de Ţopescu că a fost un mediocru? Pamfletul este o specie admirabilă, dar presupune ca după anumite realităţi, ştii să ironizezi nişte oameni. Să spui că este o chestie proastă că noi dăm burse moldovenilor să vină în România. Păi este cel mai bun lucru. Aceasta este integrarea adevărată.

Grigore Cartianu, despre nervozitatea scenei politice şi jurnalistice 

Despre alegerile europarlamentare

E important să ştim cum se poziţionează partidele anul acesta. Cea mai mare iresponsabilitate este să nu mergi la vot. Asta înseamnă că-l votezi pe Voiculescu. Eu voi pleda pentru boicot, nu voi vota această Constituţie. Să facă mandatul de la 5 la 4 ani, este prea mult pentru preşedintele. Cred că nu va trece această Constituţie, dar mi-ar plăcea să fie un număr mare de participanţi la votu pentu europarlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a pierdut calmul într-o conferinţă de presă în momentul în care un jurnalist de la Antena 3 a ajuns la microfon. Antena 3 anunţă că îi va urmări în justiţie pe toţi cei care calomniază postul şi jurnaliştii trustului. „Evenimentul zilei“ răspunde la jignirile aduse mai multor jurnalişti numiţi de „Jurnalul Naţional“ „Banda celor 7“, iar o organizaţie care apără libertatea presei pregăteşte un protest.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite