Ghinea: Guvernul Ponta - 10 planuri de management al zonelor protejate în 4 ani, Guvernul Cioloş - 214 planuri în 9 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, face, pe Facebook, un bilanţ al planurilor de management al zonelor protejate făcute de Guvernele Ponta şi Cioloş, el arătând că Executivul condus de Victor Ponta a avut 4 planuri în 4 ani, iar Guvernul actual, 214 planuri în 9 luni.

Cristian Ghinea remarcă în postare ”excelenta treabă făcută de echipa de la Ministerul Mediului”, prin care ”s-a evitat pierderea a 200 de milioane de euro pentru zonele protejate”.

”UE ne dă, dar vrea să ştie exact ce facem cu ei. Asta o demonstrăm prin planurile de management al zonelor protejate”, adaugă ministrul Fondurilor Europene.

Cristian Ghinea face şi un bilanţ, în cifre, a proiectelor guvernului Ponta şi cele ale Guvernului condus de Dacian Cioloş. 

”În cifre: Guvernul Ponta - 10 planuri în 4 ani. Guvernul Cioloş - 214 planuri în 9 luni. Restul e gargară”, spune Ghinea.

Într-un post scriptum, ministrul Fondurilor Europene mai afirmă că lucrează ”în ritm sălbatic” cu Ministerul Mediului şi pentru Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, unde trebuie să facă în 6 luni treabă de 2,5 ani.

”Dacă nu e gata în decembrie sunt în pericol fondurile de mediu pentru viitor. Complicat, dar facem curăţenie după incompetenţi”, mai comentează Ghinea. 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a aprobat, prin ordine de ministru, pe 2 august, 210 planuri de management pentru arii naturale protejate. Acest demers instaurează măsuri clare de protecţie a speciilor şi habitatelor pentru peste 500 de situri de importanţă comunitară şi avifaunistice.  

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a scris pe Facebook că, atunci când a preluat mandatul de la Ministerul Mediului, a constatat că, între 2012 şi 2016, au fost aprobate doar 10 planuri de management, iar alte câteva sute zăceau în sertare.

”Practic, se aproba un plan de management la fiecare 6 luni. Din această cauză, România risca să piardă 200 de milioane de euro din fonduri europene. Împreună cu actuala echipă am reuşit să aprobăm 214 planuri de management, ceea ce înseamnă un plan aprobat la fiecare 15 zile! Astfel, natura a fost pusă sub protecţie în aproximativ 500 de arii naturale. Şi am reuşit să evităm returnarea a 200 de milioane de Euro la Comisia Europeană!”, afirmă Palmer. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite