VIDEO Georgian Pop, şeful Comisiei SRI din Parlament, despre amendamentul lui Florin Iordache: „Un astfel de principiu nu este binevenit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgian Pop. FOTO: Mediafax
Georgian Pop. FOTO: Mediafax

Deputatul PSD Georgian Pop a dezbătut împreună cu jurnaliştii „Adevărul“ Ioana Lupea şi Dan Marinescu pe marginea iniţiativei colegului său Florin Iordache de a interzice folosirea de către Parchet a convorbirilor interceptate de SRI care vizează siguranţa naţională în alte cazuri de infracţiuni comise de cei ale căror telefoane sunt ascultate cu mandat de la procurori.

UPDATE Georgian Pop a declarat că nu a fost consultat de colegul său, deputatul PSD Florin Iordache, în legătură cu modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupţie interceptările realizate pe mandate de siguranţă naţională.

„Camera Deputaţilor este cameră decizională. Este vorba de modificări legislative. Ne interesează ca legea să fie respectată şi aplicată. La respectarea legii, pe zona de interceptări, un rol revine comisiei pe care o conduc. Un aspect fundamental al statului de drept este să producă probe. Un astfel de principiu al colegului meu însă este de a imputa dreptul statului de drept. În Camera Deputaţilor, în urma discuţuiilor cu colegii, vom găsi formula europeană. În practicile statelor NATO nu apare un astfel de principiu. Un astfel de principiu nu e binevenit pentru practicile judiciare din România. Ce dorim este o legislaţie care să ne ajute să prindem infractori“, a precizat Pop, la Adevărul Live.

UPDATE În anul 2012, 9% din interceptări au fost pe mandate de siguranţă naţională.

UPDATE Unul din ofiţerii tineri cu care am discutat mi-a spus că în momentul în care se angajează în această structură de interceptare primeşte din start asigurarea oficială că niciodată nu va fi supus unor presiuni pentru a încălca legislaţia.

UPDATE Cazul judecătorului Bârsan (judecător la CEDO a cărui soţie este acuzată de corupţie): Nu am primit o sesizare, dar ne-am autosesizat pe domeniul de competenţă privind implicare SRI în cazul Bârsan. O acuzaţie este confirmată sau infirmată de anumite probe. Rolul nostru este de a descoperi dacă există probe.După ce ne-am autosesizat, i-am trimis dl. judecător Corneliu Bârsan o scrisoare şi l-am rugat să ne pună la dispoziţie orice element suplimentar care să ne ajute. Până în momentul de faţă nu am primit nimic.Dar nu înseamnă că peste o săptămână nu o să primim nimic.

Georgian Pop a descris procedura prin care SRI autorizează interceptările.

“Exista un mit, prin care la colţ de stradă nimeni nu mai vrea să vorbească cu cineva până nu îşi ascunde telefonul”

Georgian Pop a reiterate că SRI este autoritatea naţională care realizează interceptarea telefoanelor naţionale, printr-o procedură care implică numeroase filtre până la obţinerea unui mandat legal. Orice altă iniţiativă privată de interceptare este ilegală şi nu poate fi folosită ca probă în justiţie. El a precizat că, tehnic, niciun serviciu secret nu are posibilitatea să asculte toată societatea şi că s-a creat un mit în jurul acestei probleme.

“Este o muncă infernală să extragi si să monitorizezi o întreagă populaţie. Ar însemna de trei ori populaţia României să se ocupe de transcrieri”, a spus Georgian Pop.

Georgian Pop, Şeful Comisiei SRI din Parlament, la Adevărul Live 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite