Gabi, nu Fi rea cu Liviu!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea şi Liviu Dragnea
Gabriela Firea şi Liviu Dragnea

Miercuri, Liviu Dragnea a primit o veste bună şi una rea. Vestea bună: i-a trecut moţiunea contra lui Victor Ponta, rival de care încerca să scape de mai mult timp şi nu prea ştia cum. Vestea rea: a început, oficial, lupta pentru şefia PSD.

Nu aveai decât să-i urmăreşti pe la televiziuni pe principalii lideri de moment ai PSD-ului, ca să-ţi dai seama că fiecare a început să spere. Cine sunt ei? Mihai Fifor, eterna mână dreaptă a şefului Dragnea, ţinut, însă, în afara guvernării şi cu un statut incert la partid; Olguţa Vasilescu, „peremista” inventată de Vadim Tudor, pe care tot încearcă să-l copieze; Şerban Nicolae, favoritul lui Ion Iliescu, care se luptă de ani buni să ocupe scaunul mentorului său şi, cu voia dumneavoastră, ultima de pe listă, dar, evident, nu cea de pe urmă, Gabriela Firea, favorita Antenelor lui Dan Voiculescu.

Frumos cvartet pentru neliniştea lui Liviu Dragnea. Toţi au umplut ecranele televiziunilor în zilele „de foc”, toţi şi-au ajutat şeful la nevoie. Şi ce veseli erau după trecerea moţiunii. Au câştigat mai mult decât au sperat vreodată: au scăpat de Ponta, grupul de la Cluj, Maior etc., au revenit în atenţia pesediştilor de rând ca oameni de echipă, care se luptă pentru partid, şi au căpătat un Liviu Dragnea şubrezit serios după numai şase luni de când se credea că va domni mult şi bine peste PSD şi peste ţară.

De acum înainte, lucrurile vor sta altfel. Dragnea nu va mai putea să le zică „ciocul mic, că eu v-am făcut mari”, ci ei îi vor spune „şefu, nu uita că, dacă nu eram noi, acum erai istorie”. Şi era o istorie neagră, pentru că nu mulţi au reuşit să-şi aducă partidul la putere cu un scor zdrobitor în alegeri, iar după numai şase luni să se chinuie să-şi dea jos propriul guvern prin moţiune de cenzură. De fapt... n-a mai reuşit nimeni.

Aşadar, grea situaţie pentru Liviu Dragnea. De azi înainte, trebuie să se lupte cu un Klaus Iohannis în ascensiune, cu un PNL mai viu condus de Ludovic Orban, cu guvernarea ţării, de care, până acum, nu s-a ocupat deloc, şi cu rivalii din partid care îl aşteaptă la cotitură. Şi cum ar putea să se lupte cu „colegii” care îi vor funcţia? Să-i pună prim-miniştri sau miniştri ca să-i ţină ocupaţi? E o variantă, dar dacă îşi vor folosi funcţia din guvern ca să-şi facă imagine şi să câştige simpatie şi respect în partid? Exemplul Olguţei Vasilescu, ministru al Muncii, care se pricepea la toate, de la economie la Simona Halep, e încă viu în memoria lui Dragnea. Dacă nu-i pune miniştri, vor avea prea mult timp de tocat pe la partid şi de ieşit, seară de seară pe la televiziuni... Prin urmare, ar trebui să le inventeze nişte funcţii care să-i ţină ocupaţi, să nu le lase timp de tv sau să se facă utili pentru liderii din ţară. Să aibă sarcini precise pentru care să răspundă în faţa şefului de partid. Ţine mult de cât de creativ va fi Liviu Dragnea în perioada următoare. Iar faptele sale nu prea îl recomandă...

Şi chiar dacă va inventa acele funcţii în care să-i „ascundă” pe Fifor, Olguţa şi Nicolae, tot îi mai rămâne o problemă. Cea mai mare: Gabriela Firea. Ea are deja o funcţie care îi asigură o excelentă vizibilitate: este primar general al Capitalei. Şi are un aliat redutabil, care le-a dat frisoane tuturor preşedinţilor PSD de la Adrian Năstase încoace: Antenele. Numai în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură, Firea a fost de vreo trei ori în direct la Antena 3. Unde a fost prezentată drept cea care a avut curajul să se ia prima de Grindeanu şi cea care a contribuit decisiv la dărâmarea lui şi a lui Ponta.

Cea mai proastă veste din vara aceasta pentru Liviu Dragnea va fi eliberarea lui Dan Voiculescu. Acesta se va întoarce la butoanele Antenelor, iar relaţia lui cu Gabriela Firea este excelentă. Dacă Gâdea, Badea & Co. nu aveau ambiţii politice, este foarte probabil ca Voiculescu să aibă. Iar Firea este calea să şi le satisfacă. Ea poate prelua PSD şi poate ajunge să candideze la Preşedinţie. Când era mare şi tare, Dragnea a pus-o pe Firea la respect. Acum este vremea răzbunării... Dar, ca oricine din politică, Gabi Firea are şi ea punctul ei nevralgic: Primăria Capitalei. Un sfat pentru locuitorii Bucureştiului în perioada care va urma: să aveţi nervii tari!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite