Europarlamentar olandez: Migraţia cetăţenilor moldoveni cu paşapoarte româneşti, o altă cauză pentru amânarea Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wim van de Camp, europarlamentar PPE, despre amânarea României în spaţiul Schengen   FOTO Facebook
Wim van de Camp, europarlamentar PPE, despre amânarea României în spaţiul Schengen   FOTO Facebook

Wim van de CAMP,  europarlamentar olandez din grupul PPE, nu crede că Romania ar putea fi admisă în Schengen în următorii cinci ani.

“Ţinând cont că mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova au paşapoarte româneşti, prin aderarea României la Schengen, s-ar deschide în mod gratuit frontierele şi pentru moldoveni. (…) Majoritatea colegilor din PE sunt favorabili intrării României în Schengen dar, în ultima vreme, dezacordul vine din partea opiniei publice, din partea cetăţenilor. Problemele economice ce ne-au lovit la nivel global au creat tensiuni importante pe plan european. Lipsa locurilor de muncă şi problemele sociale nu v-au ajutat în acest proces”, a declarat europarlamentarul olandez.

Europarlamentarul admite că majoritatea colegilor săi din Partidul Popular European sunt de acord cu aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, dar spune că opinia publică nu are aceeaşi părere şi vede facilitarea migraţiei ca pe o ameninţare a pieţei muncii.

“Nu trebuie să cereţi zilnic Uniunii Europene să faceţi parte din Schengen. Trebuie să vă faceţi treaba acasă, să daţi valoare resurselor şi să nu pierdeţi ocazia de a vă dezvolta din punct de vedere economic şi social. Din punctul meu de vedere, aderarea s-ar putea amâna chiar şi cu 5 ani, dar asta nu trebuie să împiedice progresul României”, evidenţiază Wim van de CAMP.

Corupţia este o altă problemă a ţării noastre care adânceşte lipsa de încredere a partenerilor europeni. Totuşi amânarea ar trebui să reprezinte un stimulent pentru ca liderii de la Bucureşti să trateze mai serios  punctele slabe şi să facă eforturi suplimentare pentru a le rezolva.

Alte două state ale Uniunii Europene care au conducători de orientare popular europeană, respectiv Germania şi Finlanda, au decis să blocheze procesul de aderare a ţării noastre şi a Bulgariei la spaţiul de liber schimb.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite