Eurodeputat PNL implicat în negocierile pentru Kovesi: Mă uimeşte tupeul unora care spun că în Parlament a fost vot politic. În Consiliu au sunat telefoanele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu a explicat, la Adevarul Live, în ce stadiu au ajuns negocierile pentru şefia Parchetului European, care o implică pe Codruţa Kovesi. „Mă uimeşte tupeul unora care spun că în Parlamentul European a fost vot politic, iar în Consiliul UE a fost un vot tehnic. Păi, în Consiliu au sunat telefoanele pentru a se spune cum se votează. La noi, în Parlament, a fost un vot bazat pe o audiere“, explică liberalul.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisiunea!

Adevarul: Aţi fost unul dintre eurodeputaţii care aţi contrinuit la echipa de negociere a Parlamentului European cu Consiliul Europea, Care e stadiul negocierilor, că pare că ieri a fost o întâlnire nedecisă ?

M.J. Marinescu: Nu putem spune că s-a încheiat nedecis. E complet fals. Mai sunt încă două întâlniri, pe 4 şi pe 10 aprilie. Pe 10 să vă aşteptaţi la o decizie. De obicei se întârzie astfel de lucruri. Echipa de negociere a Parlamentului e foarte tare. Aici nu ai loc de întors. Parlamentul nu va veda din poziţie şi Parlamentul o susţine pe Kovesi. Până la urmă, Consiliul are loc de manevră. 

Vrea Consiliul să impună procurorul european?

În Consiliu nu a fost transparenţă ca la Parlament. Plus că lipsesc nişte puncte pe acolo (n.r. - puncte de la votul secret dat de ambasadorii ţărilor din UE la Bruxelles). Candidatul german a luat un singur vot în Parlament, ceea ce ne spune că nu are vreo şansă. În Parlament colegii mei germani au votat altfel, au votat cu candidatul român. 

Eurodeputaţii francezi au făcut lobby pentru candidatul lor?

Franţa a făcut lobby în sensul că a trimis deputaţii la vot. A fost o zi mai nepotrivită de vot, joi după-amiază, când deja plecase lumea acasă. Franţa a insistat să trimită eurodeputaţii săi. 

Guvernul Franţei face lobby în Consiliu?

Se pare că sunt nişte discuţii.

E favorită Kovesi?

Da! Ea a fost aleasă şi de profesionişti. Acea comisie de experţi a ales-o pe primul loc. Cei de la Consiliu nu au fost de acord cu participarea experţilor. Spun că e deja o decizie a Consiliului şi nu e necesar să participe şi experţii. La Consiliu nu a existat însă o audiere. Deputaţii au votat în cunoştinţă de cauză. În Consiliu nu a fost absolut nimic. Mă uimeşte tupeul unora care spun că în Parlament a fost vot politic, iar în Consiliu un vot tehnic. Păi, pentru Consiliu au sunat telefoanele pentru a se spune cum votează. La noi, în Parlament, a fost un vot bazat pe o audiere.

E posibil ca şefia Parchetului European să nu fie decisă până la euroalegeri?

E posibil. Se poate amâna. După negocieri se mai pot duce negocieri, adică până în iunie. Se poate vota chiar în prima sesiune a Parlamentului nou. 

Se zvoneşte că Guvernul ar vrea să se retragă din această structură a Parchetului European?

Nu poate legal. Aşa am înţeles de la departamentul legislativ din Parlamentul European. 

Toader anunţase o preselecţie a celor trei procurori român, apoi a plecat în concediu?

Ştiu acest lucru. Dar va face numirile. Aici nu e vorba de persoane, ci de ţară. 

Peste două luni sunt alegeri parlamentare. Cum va arăta noua configuraţie?

Mai întâi să vedem dacă vin britanicii sau nu. La ei e haos complet. Am vorbit şi cu Barnier săptămâna asta. Să vedem dacă fac alegeri. Per total, în Parlament se va păstra o majoritate din grupurile tradiţionale pro-UE, adică populari, socialişti şi ALDE.  Însă vor fi la o majoritate mai mică. Socialiştii scad foarte mult, ALDE s-ar putea să crească puţin. Restul, să vedem. Depinde şi de Macron. 

Ce face Emmanuel Macron?

Macron este noul Ludovic al XIV. Vrea de toate. Are probleme cu „Vestele galbene”. Trebuia să le oprească înainte să degenereze. Sunt unii din România care vor ba PPE, ba ALDE. Un nou grup în Parlamentul European nu are şanse să conteze. Cei cu experienţă contează. Populiştii şi-au schimbat discursul. Înainte erau împotriva Uniunii, acum spun că sunt pentru Uniunea, dar vor să schimbe regulile. Care reguli? Toate! E important să venim la vot. E vorba despre UE şi despre locul României în UE. Unii, prin acţiunile lor, ne arată că ar scoate România de pe parcursul european

Are Manfred Weber prima şansă pentru şefia Comisiei Europene?

Are, dar în nişte condiţii mai dificile ca acum cinci ani. Eu spun că se va realiza. Şi mai e şi Macron, care spune că Consiliul decide. Dar îi va fi greu să refuze Parlamentul European. Suntem cel mai democratic parlament. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite