Dragnea îi cere lui Cioloş să abroge hotărârea privind data alegerilor. Scopul: blocarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi. Cioloş spune pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragnea îl suspectează pe Ciolş că s-a înţeles cu PNL FOTO Mediafax
Dragnea îl suspectează pe Ciolş că s-a înţeles cu PNL FOTO Mediafax

Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a transmis o solicitare premierului Dacian Cioloş în care îi cere să abroge hotărârea de guvern care stabileşte data alegerilor pe 5 iunie pentru a demonstra că nu are o înţelegere cu PNL. Liberalii au anunţat că va ataca în instanţă hotătârea cu scopul de a ajunge la Curtea Constituţională (CCR) pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

UPDATE Premierul Dacian Cioloş: De ce să le retrag? Guvernul le-a decis, ele au fost propuse de Autoritatea Electorală Permanentă, care este în subordinea Parlamentului şi care AEP le-a propus respectând întru totul legea organizării acestor alegeri inclusiv cu termenele, cu datele. Nu vreau să intru în jocurile politice ale partidelor. Pot să le înţeleg că fac aceste jocuri pentru că se pregătesc pentru alegeri. Dar sunt alegerile lor, eu am anunţat că nu mă prezint la alegeri. Eu vreau ca ele să fie organizate cât mai bine. Din discuţiile informale pe care le-am avut cu partidele legate şi de data alegerilor au fost şi solicitări — "haideţi, anunţaţi data alegerilor cât mai devreme, ca să ştie lumea să se poată pregăti. Asta am făcut.

"Am trimis primului-ministru o solicitare de revocare a hotărârii de guvern data în grabă prin care s-a stabilit data alegerilor locale. Dacă guvernul vrea să dezmintă suspiciunile privind o înţelegere cu PNL poate să abroge această HG şi să o readopte când sunt gata şi celelalte hotărâri de guvern. Până acum s-a dat cu o saptămână, două, înainte  de data limită. Poate fi data la începutul lunii martie. În istoria postdecembrista nu s-a mai întâmplat aşa. Este clar că aici este ceva în neregulă. Încep să cred tot mai tare în aceste suspiciuni de înţelegere între guvern şi PNL," a spus Liviu Dragnea. 

Liberalii vor da Guvernul Cioloş în judecată, în contencios administrativ,  pentru că a stabilit ca alegerile locale să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin. Legea contenciosului administrativ spune că, înainte de a ajunge în instanţă, reclamantul trebuie să trimită pârâtului o plângerea prealabilă, altfel spus, o cale de a ajunge la o înţelegere care să nu implice instanţa. Astfel, liberalii au trimis plângerea prealabilă la Guvern, în care îi cer premierului Dacian Cioloş să organizeze alegeri în două tururi de scutin, pentru ca primarii să fie cu adevărat reprezentativi. „Vă rugăm să aveţi în vedere că prevederile Constituţiei au o forţă juridică superioară normelor Legii nr.115/2015 (n.r.- Legea alegerilor locale), astfel încât acestea se aplica cu prioritate, organele administraţiei trebuind să fie reprezentantive, alese cu majoritate de voturi conform principiilor consacrate în Constituţie“, se arată în actul elaborat de PNL.

Deşi Constituţia este superioară oricărei legi, aşa cum susţin liberalii, Guvernul se raportează la legea în vigoare atunci când adoptă o hotărâre. Iar legea în vigoare - Legea alegerilor locale - prevede un  singur tur de scrutin. Aşadar, Guvernul nu are cum să ţină cont de doleanţa liberalilor. Însă răspunsul Guvernului - fie el pozitiv sau negativ- este mai puţin relevant. Cu adevărat important pentru liberali este rapiditatea cu care va răspunde Guvernul. „Noi avem nevoie de un răspuns oficial al Guvernului ca să mergem în instanţă. Iar în instanţă ridicăm excepţie de neconstituţionalitate. Adică vom susţine că alegerea primarilor într-un singur tur este neconstituţională. Astfel, legea alegerilor locale va ajunge pe masa CCR şi, sperăm noi, va fi declarată neconstituţională“, a explicat, pentru „Adevărul“, un jurist al PNL.

 Cheia problemei - răspunsul lui Cioloş

Legea contenciosului administrativ dă posibilitatea Guvernului să răspundă în 30 de zile. „Aici e cheia. Dacă ar răspunde în câteva zile, pe noi ne-ar avantaja, pentru că am ajunge mai repede în instanţă. Aşa, dacă Cioloş aşteaptă până în ultima zi, pierdem timp preţios. Dar nici nu putem să facem presiuni, pentru că deja ne acuză lumea că suntem înţeleşi cu premierul. Vă spun sincer, nu există nicio înţelegere. Dacă era aşa, modifica Cioloş legea prin ordonanţă de urgenţă şi gata“, mai spun sursele citate. Repede- repede, aşa cum poftesc liberalii, Guvernul nu poate răspunde. Premierul va solicita mai întâi un punct de vedere de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi de la Ministerul de Interne. De ce? Pentru că AEP este instituţia care a propus data alegerilor şi, concomitent, a formulat hotărârea de Guvern prin care s-a oficializat calendarul electoral ( hotărâre pe care PNL o contestă). Iar Ministerul de Interne se ocupă de organizarea alegerilor. După ce va primi cele două opinii, premierul le poate răspunde liberalilor. E drept, poate grăbi puţin lucrurile sau poate trage de timp câteva zile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite