Deputaţii au respins ordonanţa traseismului, dar aleşii rămân cu mandatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragnea şi Ponta, iniţiatorii ordonanţei traseismului FOTO Mediafax
Dragnea şi Ponta, iniţiatorii ordonanţei traseismului FOTO Mediafax

Camera Deputaţilor a respins ordonanţa care le-a permis aleşilor locali să-şi schimbe partidul înainte de alegerile prezidenţiale, dar parlamentarii social-democraţii au avut grijă ca aleşii migratori să rămână cu mandatele intacte, în ciuda recomandărilor CCR, care a spus că Parlamentul trebuie să ia măsuri privind efectele produse de OUG 55.

Deputaţii au adoptat propunerea PSD ca „toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către aleşii locali în baza ordonanţei 55 se păstrează în totalitate“. PNL a anunţat că va contesta la Curtea constituţională, dacă amendamentul va fi adoptat şi de Senat, Cameră decizională în acest caz.

În 17 decembrie, Curtea Constituţională (CCR) a decis că Ordonanţa de urgenţă 55/2014, ce poartă numele de ordonanţa traseismului, este neconstituţională. CCR a publicat motivarea deciziei, arătând aberaţiile gândite de Liviu Dragnea şi puse în aplicare de Victor Ponta, în prag de alegeri prezidenţiale.

Parlamentarii PNL au contestat ordonanţa la CCR pe motiv că ar fi încâlcat, printre altele, şi articolul 115, alineatul 4 din Constituţie, ce spune că „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora“.

Curtea Constituţională a cerut Parlamentului să ia „măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale“.

PNL a susţinut că aleşii locali care au trecut la alt partid în baza ordonanţei să-şi piardă mandatele, iar sumele indemnizaţiilor să fie returnate. „Să respectăm decizia CC, să reglementăm ferm împotriva fenomenului de traseism politic în care mii de primari şi consilieri au trecut la alt partid. Nu cred că mai există o ţară a UE în care să fie această transhumanţă", a spus Victor Pasul Dobre.

În replică, preşedintele Camerei Deputaţilo, social-democratul Valeriu Zgonea  a spus că, din punct de vedere juridic, o ordonanţă îşi produce efectele şi cei care o urmează nu încalcă nicio lege. „A-i obliga pe aleşi să-şi piardă mandatul este împotriva democraţiei. Decizia CC nu ne obligă să luăm o decizie să-i dăm pe toţi jos din mandate, decizia spune să nu mai repetăm aceasă greşeală“, a afirmat Zgonea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite