Decizia CCR privind alegerea primarilor a stârnit bucuria politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD, UDMR, ba chiar şi PNL, partide avantajate de sistemul electoral prin care primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, au salutat decizia CCR de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de Liviu Avram.

Cei mai  fericiţi au fost liderii PSD.  „O decizie normală. Vrem să vedem şi motivarea. Oricum nu puteam modifica acum legea, pentru că poimâine începe campania electorală. Decizia Curţii în primul rând este o decizie în concordanţă cu Constituţia. Liberalii şi-au dorit foarte tare să bulverseze aceste alegeri. Trebuia în perioada următoare să modificăm, pe de o parte, legislaţia electorală, era un eveniment şi o chestiune nemaiîntâlnită în ceea ce priveşte alegerile în Europa şi din întreaga lume. Dacă cineva îşi doreşte să modifice legislaţia electorală, putem discuta în concordanţă cu hotărârile şi cu deciziile CCR, dar şi cu recomandarea Comisiei de la Veneţia“, a spus vicepreşedintele Senatului, Florin Iordache, după aflarea deciziei Curţii.

Amnezia lui Iordache

Iordache e de părere că o posibilă schimbare a legii electorale în prag de alegeri ar fi „un atac la democraţie“, scopul fiind favorizarea unui partid. „Dacă cineva doreşte să modificăm această legislaţie electorală, poate veni în Parlament“, a conchis vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, care a uitat subit că parlamentarii PSD au blocat un asemenea proiect de lege la Senat de mai multe luni pe care evită să-l discute în plen.

Şi liderii UDMR au fost mulţumiţi de opţiunea judecătorilor de la CCR. Senatorul UDMR Tanczos Barna a salutat decizia CCR.„Era absolut imposibil ca, în momentul de faţă, să reluăm toate procedurile de organizare a alegerilor. Suntem în plină campanie electorală pentru alegerile locale şi, din punctul nostru de vedere, dacă această decizie se confirmă şi printr-un document oficial, este o decizie firească”, a fost de părere liderul senatorilor UDMR, deşi organizarea unui al doilea tur de scrutin nu bulversează cu nimic calendarul alegerilor. Pur şi simplu, Guvernul mai organizează încă un tur la distanţă de două săptămâni.

Predoiu merge paralel cu partidul

În rândul liberalilor, părerile au fost împărţite. „Eu nu am comentat şi nici nu comentez ce a spus Curtea, e literă, scuzaţi-mi termenul, de Evanghelie, se aplică. Nu ne-am gândit niciodată că favorizează PNL deşi, acum, dacă stăm strâmb şi judecăm drept, sistemul cu un singur tur de scrutin avantajează PNL şi PSD. Dacă tot am modificat legea partidelor politice şi am spus că vrem să creăm o competiţie politică reală şi am dat posibilitatea să se înfiinţeze partide cu trei membri, atunci ar fi fost necesar şi două tururi de scrutin, pentru că poate fi o prezenţă la vot de 30-40%, din care să câştigi cu 30%, ceea ce înseamnă 10-15%, apoi numai reprezentativitate nu mai e pentru alegerea unor primari, dar am fost cinstit cu dumneavoastră“,  a declarat copreşedintele PNL, Vasile Blaga.

Oarecum bizară a fost reacţia lui Cătălin Predoiu, care a precizat că din punctul său de vedere normal ar fi ca în aceste alegeri să fie doar un tur de scrutin. „Singurul comentariu este că, din punctul meu de vedere, este o decizie firească şi, strict legată de aceste alegeri, ar fi fost intempestivă schimbarea. Noi ne vom duce campania în continuare, indiferent de considerentele acestei decizii. Doresc să construim campania în ideea de a câştiga dintr-un singur tur“, a afirmat candidatul PNL pentru Primăria Capitalei.

Gorghiu încă mai speră

Copreşedintele liberal Gorghiu a evitat să dea un răspuns direct referitor la ceea ce a decis CCR, aşteptând  pronunţarea aceleiaşi instituţii pe celălalt dosar al lui Liviu Avram. „Săptămâna viitoare, CCR are obligaţia să se pronunţe pe fond cu privire la un tur sau două de alegeri“, a declarat Gorghiu, care a precizat că liberalii, chiar dacă nu sunt mulţumiţi deplin de actuala situaţie, se vor supune deciziei finale a CCR.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al Senatului şi lider al ALDE, a fost de părere că judecătorii CCR au pasat responsabilitatea stabilirii tururilor de scrutin factorului politic, adică Parlamentului şi partidelor. Acesta are, însă, un regret: partidul său e dezavantajat de alegerile într-un singur tur. „Ne interesează şi ne dorim alegeri în două tururi de scrutin. Numai că anul trecut a fost un consens în care partidele mari, inclusiv PNL, au optat şi au obţinut cu multă fervoare sistemul de alegeri într-un singur tur pentru că la ora aceea PNL era favorizat. Între timp, PNL a trecut pe locul doi în sondajele de opinie şi consideră că sistemul defavorizează şi de aceea a pledat pentru revenirea la două tururi de scrutin“, a declarat Tăriceanu. Însă, în urmă cu două
luni, când PNL a încercat să strângă o majoritate pentru a „repara“ legea electorală, Tăriceanu a preferat să rămână de partea PSD, deci să susţină un singur tur de scrutin la locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite