De mâine, studenţii şi elevii pot pleca gratuit acasă să voteze. Atenţie, se poate vota doar în judeţul de domiciliu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii şi elevii care vor să voteze pot pleca acasă, gratuit, începând de joi, dar e obligatoriu să se întoarcă duminică sau luni. Decizia Guvernului Cioloş de a oferi gratuitate elevilor şi studenţilor pe cale ferată este cu atât mai importantă cu cât la alegerile parlamentare de dumincă nu se poate vota decât în raza judeţului de domiciliu. Nu există secţii speciale.

Guvernul a hotărât săptămâna trecută să le ofere gratuitate pe calea ferată studenţilor şi elevilor care învaţă în alt judeţ decât cel de domiciliu şi care vor să meargă acasă pentru a vota. Calatoria gratuita pe calea ferata se va acorda dus-intors, de la localitatea in care studiaza la localitatea de domiciliu, cu tren regio si interregio, clasa a II-a, în perioada 8-12 decembrie 2016. Deci studenţii şi elevii pot pleca acasă de mine şi se pot întoarce cel târziu luni. 

Biletul de călătorie se eliberează la casele de bilete din gările si agenţiile de voiaj, pe baza actului de identitate şi a carnetului de elev/student. Este obligatorie procurarea biletului dus-întors. Pe biletul de călatorie se va menţiona numele şi  prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, calitatea elev/student. Călătoria de întoarcere se va efectua, obligatoriu, în zilele de 11 şi 12 decembrie.

Decizia Guvernului Cioloş a venit în contextul în care la alegerile parlamentare de duminică se poate vota doar la secţiile de vot din raza judeţului de reşedinţă. Spre exemplu, o persoană cu buletin de Iaşi poate vota la orice secţie de votare din judeţul Iaşi, nu doar la secţie unde este arondat - de obicei, la cea mai apropiată şcoală. Însă o persoană cu buletin de Iaşi nu va putea vota duminică  la o secţie de vot din alt judeţ. 

O persoană cu buletin de Bucureşti poate vota în orice sector, dar nu şi în judeţul Ilfov, spre exemplu. Execţie fac persoanele cu viză de flotant. Spre exemplu, dacă un student venit la facultate în Bucureşti are viză de flotant la cămin sau pe adresa unde stă în chirie, poate vota în Bucureşti la orice secţie, fără a mai merge acasă.

Prezenţa la vot poate influenţa decisiv rezultatul alegerilor parlamentare. Absenteismul la urne avantajează partidele cu electorat captiv, care se mobilizează în ziua votului în orice condiţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite