Dăncilă, despre situaţia miniştrilor de la Dezvoltare şi Transporturi: Preşedintele trebuie să înţeleagă că decizia afectează 500 de milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, referitor la refuzul preşedintelui de a accepta nominalizările pentru cele două posturi de ministru că „trebuie mers la Curtea Consitiţională“. Dăncilă a explicat că „acesta este pasul care trebuie urmat“, având în vedere că preşedintele Klaus Iohannis nu pare a înţelege că deciziile pe care le ia au efect asupra unor mari dosare europene şi afectează peste 500 de milioane de oameni.

„Este o situaţie dificilă. Este greu de explicat, şi românilor, dar şi aici la Bruxelles, că două portofolii atât de importante nu au miniştrii. Avem interimat, dar trebuie să avem în vedere că sunt dosare importante pe agenda europeană (…)  care presupun luarea unor decizii, participarea la trialog şi implicarea miniştrilor de resort. 

Cred că aceste lucruri nu dau bine, nici la nivel intern, pentru că românii nu înţeleg de ce două nominalizări care nu au niciun fel de probleme nu sunt acceptate de către preşedinte, în condiţiile în care nu sunt probleme de legalitate. Mai puţin înţeleg europenii, mai puţin înţeleg colegii din Parlamentul European pentru că fiecare stat membru, atunci când s-a deţinut preşedinţia rotativă, a existat consens, a existat sprijin şi efectiv toţi cei de bună credinţă au încercat să aducă plus valoare aceste funcţii deosebit de importante la nivel european“, a declarat, marţi seară, la Antena 3, Viorica Dăncilă, întrebată despre refuzul preşedintelui de a accepta nominalizările pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor.

Aceasta a adăugat că este greu de explicat de ce „pentru lupta internă, putem pune în pericol decizii şi finalizarea unor proiecte atât de importante nu numai pentru România“.

„Eu cred că această împotrivire, să fiu elegantă, a preşedintelui, de a face cele două nominalizări nu are doar un impact naţional, are un impact european. (…) Preşedintele trebuie să înţeleagă că deciziile şi modul în care sunt gestionate aceste dosare influenţează viaţa peste 500 de milioane de cetăţeni“, a mai spus Dăncilă.

Întrebată care va fi următorul pas, Viorica Dăncilă a explicat că se va apela, din nou, la Curtea Constituţională.

„Bineînţeles că ne gândim să mergem la Curtea Constituţională. Acesta este pasul pe care trebuie să îl facem. Vom avea o decizie care se va lua în coaliţie. După cum ştiţi, trebuie să avem o decizie politică pentru că suntem un guvern politic, dar, din punctul meu de vedere, trebuie  în Bogar politic dar din punctul meu de vedere, trebuie mers la Curtea Constituţională“, a mai spus Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, că în cursul acestei săptămâni va respinge din nou propunerile de miniştri transmise a treia oară de Guvern pentru Transporturi (Mircea Drăghici) şi Dezvoltare Regională (Olguţa Vasilescu).

Ulterior, Olguţa Vasilescu a declarat, la Digi 24, că preşedintele Iohannis nu face altceva decât să încalce legislaţia şi deciziile CCR, motiv pentru care Guvernul a anunţat că va sesiza din nou Curtea Constituţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite