Dacian Cioloş, despre planurile Guvernului pentru 2016: „Vom veni cu idei de atragere a românilor care muncesc în străinătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş a prezentat, miercuri seară, o parte dintre priorităţile cabinetului său pentru anul 2016 în cadrul unei emisiuni televizate. Premierul a precizat că doreşte să vină cu un proiect fezabil pentru legea salarizării unice până la predarea mandatului, şi a subliniat nevoia atragerii cetăţenilor români plecaţi la muncă în străinătate înapoi în ţară, în contextul problemei scăderii demografice din România.

Invitat la emisiunea „Sinteza Zilei” de la postul de televiziune Antena 3, prim-ministrul a dat asigurări că deficitul bugetar pe care îl va înregistra România anul viitor nu are şanse de a degenera într-o criză economică, precizând însă că măsurile luate de Guvernul precedent au pus o presiune semnificativă asupra bugetului.

„E un echilibru bugetar care a fost menţinut pe anul acesta. Vom avea un deficit, dar care nu va fi foarte mare. Au fost luate multe măsuri de Guvernul precedent care vor duce deficitul pe anul viitor tot mai sus şi noi va trebui să fim foarte atenţi. Am găsit şi lucruri bune şi lucruri mai puţin bune. Pe partea de reformă, am găsit multe zone pe care s-a lucrat dar care n-au fost puse cap la cap. Sunt anumite instituţii care vor trebui reformate, pentru că vedem că e o ineficienţă. Mă gândesc în domeniul transporturilor, dar nu numai. Probabil e şi domeniul sănătăţii” a declarat premierul, adăugând că „nu vorbim de austeritate în 2016".

Premierul a precizat că una dintre priorităţile principale va fi eficientizarea absorbţiei fondurilor europene în cadrul companiilor naţionale care se ocupă de investiţii în infrastructură, prin eliminarea suspiciunilor de corupţie din cadrul acestora. Totodată, el a semnalat şi nevoia de transparenţă şi claritate în aplicarea procedurilor atât în sectorul privat, cât şi cel de stat.

„Pe partea de reformă, am găsit multe zone pe care s-a lucrat dar care n-au fost puse cap la cap. Sunt anumite instituţii care vor trebui reformate, pentru că vedem că e o ineficienţă. Mă gândesc în domeniul transporturilor, dar nu numai. Probabil e şi domeniul sănătăţii.” a declarat premierul.

„Vrem să venim cu proiectul legii salarizării unice”

Premierul a precizat că una dintre priorităţile cabinetului său în anul de guvernare va fi definitivarea unui proiect privind legea salarizării unice, care ar putea fi folosită ulterior drept cadru pentru alte legi specifice. 

Am finanţat câteva măriri de salarii şi în anul viitor vrem să venim cu proiectul legii salarizării unice. Vrem să venim cu acest proiect, pentru că suntem conştienţi că nici reforma administraţiei nu o putem face dacă nu facem legea salarizării. După ce avem o lege a salarizării unice, putem avea şi o lege a pensiilor. Mai greu este să finanţezi măririle de pensii pe termen lung. Tocmai de asta, în ideea predictibilităţii, avem nevoie de legi-cadru care să stabilească nivele clare de salarizare”, a declarat prim-ministrul României. 

În urmă cu două săptămâni, premierul declarase că Legea salarizării unice va face parte dintr-un pachet legislativ în care ar urma să fie inclusă şi reforma administraţiei publice. 

   

„Vom veni cu idei de atragere a românilor care muncesc în străinătate”

Întrebat de moderatorul emisiunii despre ce planuri are Guvernul în privinţa scăderii demografice şi a ratei mari de mortalitate infantilă a României, premierul a indicat sărăcia ca principal factor al acestor probleme, precizând că aceasta trebuie combătută printr-o combinaţie de politici sociale şi alocări de fonduri.

Cioloş a precizat că românii care muncesc în străinătate trebuie atraşi înapoi în ţară, indicând nevoia clarificării legislaţiei şi a reducerii birocraţiei spre un nivel similar cu cel al ţărilor în care au emigrat. 

„Vom veni cu idei de atragere a românilor care muncesc în străinătate. Problema demografică vine şi din cauza faptului că mulţi tineri sunt plecaţi în străinătate. Am discutat cu mulţi români din Spania şi din Italia, pentru că am călătorit foarte mult prin Europa când eram comisar, şi am văzut în mulţi dorinţa de a reveni acasaă. Dar oamenii vor legislaţie predictibilă şi clară, birocraţie redusă, pentru că au văzut un sistem care funcţionează cât de cât şi au pretenţii în ţara lor. Mă gândesc la un sistem de asistenţă tehnică pentru aceşti oameni care pot veni cu proiecte şi care pot fi adaptate în zone unde este nevoie de investiţii. Din ianuarie vom începe să ieşim cu aceste proiecte” a declarat premierul.

Despre cazul familiei din Norvegia: „Suntem în contact cu autorităţile norvegiene”

Premierul a discutat şi despre situaţia familiei de români din Norvegia ai căror copii au fost luaţi de autorităţi în circumstanţe neclare.

Situaţia este sensibilă pentru că, dacă facem presiuni prea mari şi insistăm prea mult, autorităţile norvegiene au acţionat pe baza unei legislaţii norvegiene care este foarte strictă din acest punct de vedere, al protecţiei copiilor. (...) Important e să păstrăm legătura, dar să nici nu lăsăm impresia unei presiuni, care se poate întoarce împotriva familiei respective şi eficienţei cu care putem acţiona", a afirmat premierul.

Cioloş a spus că inclusiv familia a cerut "discreţie" în acest caz, dar a dat asigurări că autorităţile din România sunt în permanent contact cu familia. "MAE, prin ambasadă, este în contact cu familia încă din momentul în care au început problemele. (...) Acordă ambasada inclusiv asistenţă juridică familiei respective. E în contact cu autorităţile norvegiene. Am avut chiar astăzi (miercuri - n.r.) o discuţie în acest sens cu ministrul Comănescu", a spus prim-ministrul.

Premierul a afirmat că autorităţile vor folosi toate mijloacele eficiente la îndemână, "inclusiv statutul nostru de membru UE", însă a subliniat că trebuie avută în vedere legislaţia norvegiană în acest caz.

Întâlniri cu Angela Merkel şi Francois Hollande, programate pentru începutul lui 2016

Întrebat despre priorităţile sale pe plan extern, premierul a declarat că vrea un rol mai „proactiv” al României în relaţia în Uniunea Europeană, precizând că va efectua vizite în Germania, Franţa şi Olanda la începutul anului viitor.

"(Angela Merkel - n.r.) m-a invitat la Berlin şi chiar am stabilit data vizitei în timpul întâlnirii de la Consiliu European, pe data de 7 ianuarie am stabilit împreună. I-am spus că aş vrea să merg cât mai repede pentru a discuta mai în detaliu ceea ce avem de gând să facem, care e programul nostru de guvernare, mai ales din perspectiva economică", a declarat premierul Dacian Cioloş, adăugând că Germania este un partener important pentru ţara noastră şi din punct de vedere economic.

„Mi-aş dori ca România să aibă, la nivel guvernamental, un rol mult mai proactiv în relaţie cu Uniunea Europeană şi nu reactiv cum a fost de multe ori până acum, în sensul de a anticipa anumite decizii care se pregătesc, anumite proiecte, decizii de acte normative, de a încerca să identifici care pot fi punctele sensibile care să se afle în discuţii, de a avea o poziţie, ca stat membru, pe acele puncte şi de a fi implicat în grupurile de negociere ale poziţiilor finale şi ale deciziilor care se vor lua". Un stat membru când este implicat într-un astfel de proces proactiv, atunci el contează defapt", a punctat Dacian Cioloş.

Primul-ministru a declarat că mai are alte două vizite programate în principiu pentru începutul anului viitor, în Franţa, la invitaţia preşedintelui Francois Hollande, şi în Olanda, ţară care va avea preşedinţia UE în primul semestru din 2016.

CITEŞTE ŞI:

Dacian Cioloş exclude candidatura la alegerile din 2016 sau înscrierea într-un partid politic: "Singura şansă a acestui guvern este onestitatea”

Dacian Cioloş a prezentat, miercuri seară, o parte dintre priorităţile cabinetului său pentru anul 2016 în cadrul unei emisiuni televizate. Premierul a precizat că doreşte să vină cu un proiect fezabil pentru legea salarizării unice până la predarea mandatului, şi a exclus posibilitatea unei candidaturi la alegerile de anul viitor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite