Dacian Cioloş: România e gata să angajeze resurse pentru o prezenţă crescută a NATO pe flancul estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul dacian Cioloş. FOTO Inquam Photos
Premierul dacian Cioloş. FOTO Inquam Photos

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, marţi, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că România va face propuneri concrete privind angajarea unor resurse prin care să faciliteze o prezenţă crescută a forţelor NATO în flancul estic al alianţei, propunerile urmând să fie discutate la summitul NATO de la Varşovia care va avea loc din iulie.

„Sperăm la o întărire a prezenţei NATO pe flancul estic, atât cel de nord-est, cât şi cel de sud-est, România fiind gata să se angajeze cu resurse pentru o prezenţă avansată a forţelor aliate pe flancul estic. În săptămânile viitoare, vom veni cu propuneri concrete”, a spus Dacian Cioloş, adăugând că propunerile vor fi analizate la summitul din iulie al NATO, ce se va desfăşura la Varşovia. România îşi doreşte o amplificare a prezenţei NATO în Marea Neagră, Cioloş susţinând varianta în care ţări membre ale alianţei vor trimite prin rotaţie forţe militare în zonă“, a afirmat Cioloş în conferinţa de presă ulterioară întâlnirii cu Stoltenberg. 

„În paralel, autorităţile române urmează să intensifice colaborarea pe plan militar cu Republica Moldova. „România colaborează deja cu Republica Moldova în domeniul militar şi am primit asigurarea că NATO îşi doreşte cooperarea aceasta. Nu este o cooperare împotriva cuiva. România îşi doreşte o colaborare cu Rusia, dar este important să ne asigurăm securitatea în această zonă“, a adăugat premierul român.

Cioloş a punctat şi faptul că în schimbul susţinerii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, România îşi va respecta angajamentele legate de sporirea bugetului alocat apărării. ”Guvernul pe care îl conduc s-a angajat să continue creşterea fondurilor pentru Apărare atât pentru bunăstarea militarilor, cât şi pentru înzestrare până la nivelul de 2%, nivel pe care vrem să-l atingem în 2017 şi să-l menţinem timp de 10 ani”, a afirmat Cioloş.

În discuţiile cu secretarul general al NATO, Cioloş a discutat şi despre situaţia altor state din zona estică, precum Ucraina şi Georgia. În plus,Cioloş l-a invitat pe Stoltenberg în România, o perioada propice pentru aceasta fiind inaugurarea scutului de la Deveselu.

Citeşte şi: 

Dacian Cioloş, despre negocierile UE-Turcia: „Donald Tusk a primit mandat de negociere până pe 17 martie”

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi dimineaţă, că preşedintele Consiliului European Donald Tusk a primit un mandat special de negociere cu Turcia, în vederea finalizării unui acord care ar limita numărul de imigranţi ilegali ajunşi în Europa.

Tăriceanu îl cheamă, din nou, pe Cioloş să dea explicaţii Senatului. Cum răspunde premierul solicitării

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, marţi, că îl va invita pe premierul Dacian Cioloş să explice Senatului prezenţa la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament. Şeful Executivului a explicat că a fost vorba doar de o reuniune informală, nu de un adevărat Consiliu European.  

Ce a vrut să obţină David Cameron de la România

Premierul britanic David Cameron le-a cerut premierului Cioloş şi preşedintelui Iohannis să-l susţină pentru a reforma câteva politici la nivelul UE, printre care migraţia economică, un capitol la care România s-a aflat în dispută directă cu Regatul Unit anul trecut

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite