VIDEO Platforma lui Cioloş a depus denunţ penal pe numele ministrului Carmen Dan, al prefectului Capitalei şi al şefului Jandarmeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma România 100, formaţiune înfiinţată de fostul premier Dacian Cioloş, a anunţat că a depus denunţ penal pe numele ministrului de Interne, Carmen Dan, al prefectului Capitalei şi al şefului Jandarmeriei.

Dacian Cioloş a anunţat va depune mai multe plângeri penale pe numele celor pe care îi consideră responsabili de modul cum au fost agresaţi protestarii.

Prin urmare, fostul premier va depune plângeri penale pe numele ministrului de Interne, Carmen Dan, al prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, şi al şefului Jandarmeriei.

Cioloş susţine că aceştia trebuie să lămurească modul în care au acţionat jandarmii. De asemenea, fostul premier punctează că Liviu Dragnea trebuie să-şi asume responsabilitatea morală, dar şi politică, pentru ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei. 

„Ca urmare a violenţelor extreme din noaptea de 10-11 august, Platforma România 100 a înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un denunţ prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– abuz în serviciu, comisă de prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi persoanele din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti care au dispus şi gestionat din punct de vedere operativ modul de intervenţie a forţelor de ordine împotriva manifestanţilor paşnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei din Bucureşti;

– purtare abuzivă, constând în insultele, ameninţările şi lovirile exercitate de lucrători din cadrul Jandarmeriei Române faţă de cetăţenii români paşnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018.

Platforma România 100 consideră că modul în care a fost dispusă şi gestionată din punct de vedere operativ intervenţia forţelor de ordine împotriva manifestanţilor paşnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei din Bucureşti constituie o încălcare clară a dispoziţiilor legii care guvernează funcţionarea Jandarmeriei (Legea nr. 550/2004)

Având în vedere consecinţele deosebit de grave – aproximativ 500 de răniţi, dintre care 70 au necesitat internare – fapta prefectului Capitalei şi a ministrului de Interne este un abuz în serviciu şi trebuie sancţionată ferm“, se arată în sesizarea făcută.

„Considerăm că intervenţia în forţă realizată de către trupele jandarmi împotriva tuturor protestatarilor din Piaţa Victoriei în noaptea de 10-11 august constituie o încălcare gravă a principiilor constituţionale privind libertatea întrunirilor şi libertatea de exprimare, întrunind în acelaşi timp elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. O astfel de acţiune din partea unor instituţii de forţă a statului român nu poate fi tolerată, şi, drept consecinţă, ne exprimăm convingerea că organele de urmărire penală vor asigura tragerea la răspundere penală a responsabililor“, se mai menţionează în sesizare.

Denunţul a fost iniţiat şi semnat de către reprezentanţii Platformei România 100 şi Asociaţiei Voci pentru Democraţie şi Justiţie, fiind depus în nume propriu, precum şi al organizaţiilor Freedom House Romania, Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică, Asociaţia România Vie, Umbrela Anticorupţie Cluj, Geeks 4 Democracy, Iniţiativa România, Vă Vedem, #REZISTENŢA, Insistăm Bucureşti, Corupţia Ucide, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Aradul Civic, Acţiunea Civică Galaţi, #Rezist Galaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite