Cum vrea Firea să rezolve problema apei calde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Capitalei Gabriela Firea FOTO Eduard Enea
Primarul Capitalei Gabriela Firea FOTO Eduard Enea

Edilul Capitalei Gabriela Firea a dat asigurări, la Adevărul Live, că bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă sau căldură la iarnă pentru că Primăria va plăti în avans subvenţia către distributorul RADET. Banii vor ajunge la ELCEN, care va achiziţiona gaze naturale până la sfârşitul anului de la Romgaz sau, la nevoie, de la un alt producător.

Invitată la Adevărul Live, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat că Guvernul îi va crea Primăriei cadrul legal care să-i permită să plătească în avans subvenţia către RADET. „A avut loc o întâlnire coordonată de Vasile Dîncu. Au participat reprezentanţi ai Primăriei, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, RADET, ELCEN, ROMGAZ şi toate companiile implicate în distribuţia de gaze. S-a formulat o soluţie tehnică, printr-o Ordonanţă de Urgenţă sau Hotărâre de Guvern, prin intermediul căreia Guvernul să-i permită Primăriei să poată plăti în avans subvenţia în contul achiziţionării de gaze până la sfârşitul anului”, a anunţat Gabriela Firea, la Adevărul Live.

Primarul General a mai spus că Primăria are pregătiţi 193 de milioane de lei, bani care ar asigura subvenţia până la finalul anului, numai că aşteaptă modificarea legii de către Guvern. În contextul în care Romgaz ameninţă cu sistarea gazelor naturale, Firea a spus că ELCEN ar putea schimba furnizorul cu o altă companie. „ Este apă caldă, va fi căldură în sezonul rece, iar bucureştenii nu vor avea de suferit din cauza acestor litigii şi relaţii dintre companii. ELCEN poate să cumpere gaze şi din alte surse. Nu se pune problema ca ELCEN să nu mai primească gaze. Reprezintă o faptă penală încetarea transmiterii de agent termic“, a mai precizat edilul Capitalei.

Firea a mai spus că intrarea în insolvenţă a RADET a fost cea mai bună soluţie, iar ea ar fi trebuit să aibă loc mult mai devreme. „Nu este vorba despre faliment, ci de insolvenţă, o măsură care salvează societatea şi care îi protejează pe angajaţi şi pe cetăţeni.Din momentul debutului insolvenţei, se intră într-o nouă etapă reglementată de lege.  Din momentul în care contul RADET a fost oprit, CA ar fi trebuit să ceară intrarea în insolvenţă, ceea ce nu s-a întâmplat. Când am anunţat că voi face audit, şi-au dat demisia. 70% reprezintă RADET. Nu cred că ELCEN se poate debarasa de principalul client“, a mai menţionat Firea.

„Datoria nu este reală“

Firea a mai spus că are îndoieli cu privire la datoria istorică acumulată de RADET în ultimii 15 ani pentru că ea nu apare în evidenţele contabile ale Primăriei. „Am discutat cu specialişti şi afirmă că această datorie nu este reală, nu a putut fi explicată. Toţi cei care au încercat să vadă facturile au închis gura, inclusiv prin acel ordin că nu se poate face audit. Consiliul General a dat o hotărâre potrivit căreia Direcţiile de lucru nu au voie să facă audit la RADET şi ELCEN. Ordonatorul principal de credite nu poate să afle amănunte legate de aceste sume colosale care ar fi trebuit plătite tot din banul cetăţeanului“, a mai spus Firea.

Edilul Capitalei a mai spus că ELCEN a făcut profit de pe urma penalităţilor impuse RADET. „Cu riscul de a exista replici, aceste unităţi economice nu s-au restructurat ani de zile. Noi vrem să vedem ce s-a întâmplat şi vom face un audit. Este momentul adevărului. Despre ELCEN, se pot face tot felul de informaţii. Ani de zile, conducerea a avut salarii mari, s-au făcut investiţii, s-au contractat împrumuturi în contul în care se va primi o datorie istorică, ilegal de plătit“, a mai menţionat Firea.

Primarul Capitalei a mai explicat că soluţia fuziunii dintre RADET şi ELCEN nu era viabilă pentru că ar fi picat testul Curţii Constituţionale (CCR). „S-a încercat un memorandum pentru fuziunea celor două entităţi. Dar se va obţine din partea CCR un aviz de neconstituţionalitate pentru că nu este legal să transferi acţiuni către Municipalitate fără plată“, a mai spus Firea.


Firea vrea un Guvern PSD-ALDE-UDMR

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD, a anunţat că liderii social-democraţi discută cu reprezentanţii UDMR în perspectiva formării viitorului Guvern, iar o coaliţie guvernamentală PSD-ALDE-UDMR este agreată de către toţi actorii implicaţi. „Din punctul meu de vedere, pentru români ar fi util ca PSD să formeze Guvernul cu ALDE, aliatul nostru tradiţional pentru că împreună cu ei am câştigat şi alegerile locale şi am format majorităţi. Există o discuţie la nivel înalt politic şi cu UDMR şi că s-ar agrea de toate părţile reintrarea UDMR la guvernare. UDMR a adus un plus de profesionalism în toate guvernele. Nu au stricat, nu au făcut rău. Privim ca un partener serios UDMR“, a spus Gabriela Firea, la Adevărul Live.

Firea a refuzat să spună dacă este exclusă o alianţă post-alegeri cu PMP. „Vreţi să dialogăm şi cu PMP? Nu ar fi suficient PSD-ALDE şi UDMR?“, a răspuns Firea, care a precizat că decizia de a-şi retrage plângerea împotriva lui Traian Băsescu nu înseamnă o apropiere de PMP. „Nu. Sub nicio formă! Am aflat aici că procurorul a  anunţat că se porneşte de la zero. Sunt primar, am doi copii, să încep de la zero? Cred că toată lumea şi-a creat o impresie. Am preferat să renunţ pentru că nu mi se părea normal să stau pe scări la Parchet. Domnul Turcescu este cel mai vajnic critic al meu, total nefondat, neinformat. Toată lumea luptă pentru un loc pe listă şi m-au găsit pe mine ţintă“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite