Cum se raportează politicienii români la ameninţarea teroristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibilele ameninţări teroriste la adresa României sunt receptate în mod diferit de politicienii români. Unii dintre aceştia consideră că România este ferită de asemenea pericole în timp ce alţii susţin poziţia opusă, faptul că e  o problemă de timp până ce în România va avea loc un atac terorist.

Poziţia cea mai prudentă, de liniştire a populaţiei prin specificarea faptului că România e ferită de pericolul terorist, a fost exprimată de prim-minstrul Dacian Cioloş. „În contextul situaţiei actuale, am convenit cu miniştrii de resort să existe un plan de acţiune detaliat şi pe chestiuni legate de securitate şi siguranţă a cetăţenilor. Vreau să precizez clar: nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de faţă, dar e bine să fim pregătiţi, şi în urma discuţiilor care au avut loc zilele trecute la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, şi în contextul actual tensionat“, a spus premierul, sâmbătă, după şedinţa informală a Guvernului.

O perspectivă asemănătoare, dar cu note belicoase vine dinspre noul ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, oficial care a tradus atentatele de la Paris nu ca pe un atac, încă, la adresa României, dar ca pe unul asupra românilor. „România nu s-a confruntat până acum cu acest fenomen pe teritoriul naţional, dar a fost lovită de terorism: cetăţeni români au murit la Paris. Terorismul trebuie să simtă mai mult ca oricând răspunsul nostru comun“, a afirmat Petre Tobă la Consiliul JAI desfăşurat vineri la Bruxelles.

De asemenea, ministerul pe care îl reprezintă Tobă a fost cel care a anunţat faptul că România pune umărul la implementarea şi funcţionarea registrului european cu numele pasagerilor. „România va contribui la implementarea urgentă a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), complet şi eficient, şi sprijină o mai bună cooperare între serviciile şi autorităţile de aplicare a legii din statele membre pentru a valorifica informaţiile pe care acestea le deţin. În raport cu activitatea agenţiilor europene, este important să se asigure resursele necesare, dar şi un cadru juridic clar, care să permită acţiuni eficiente“, se arată într-un comunicat de presă al MAI

România îndeplineşte condiţiile pentru un atac terorist

Fostul preşedinte Traian Băsescu este cel mai vocal politician în ceea ce priveşte pericolul terorist, fapt reiterat într-un interviu acordat postului B1 TV, difuzat sâmbătă seară. „România este stat membru NATO, UE, stat cu o populaţie majoritar creştină. Îndeplineşte toate condiţiile să fie ţintă pentru Statul Islamic, iar relaxarea asta (n.r.- a autorităţilor statului) chiar poate fi deranjantă sau riscantă uneori“, a afirmat fostul lider de la Palatul Cotroceni.

De altfel, fostul preşedinte atragea atenţia asupra unor posibile atentate încă de la începutul lunii septembrie. „Vă spun, pe ce simt, că au intrat reţele teroriste pe teritoriul Uniunii Europene. Ăştia vorbesc prin bombe. Îşi pun bombe în jurul brâului şi se detonează în staţii de metrou“, spunea la acea vreme Băsescu.

Totuşi, Băsescu punctat şi faptul România nu este atât de expusă unui posibil atac, aşa cum e cazul Franţei. „Sigur, nu comparăm interesul pentru atentate teroriste pe teritoriul României cu interesul teroriştilor să genereze atentate pe teritoriul Franţei. Este un interes redus comparativ cu Franţa, dar asta nu înseamnă că nu există interes, sau că România nu-i ţintă. Eu când aud oameni politici importanţi sau reprezentanţi ai structurilor de securitate că România nu este ţintă, îmi vine să spun: de pe ce planetă o veni omul acesta?“, a precizat Traian Băsescu în interviul dat recent postului B1 TV. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite