Cum amână Puterea reducerea numărului de sinecuri
0Guvernul tergiversează adoptarea OUG prin care e limitat numărul de membri în Consiliile de Administraţie ale societăţilor de stat, dar şi reducerea indemnizaţiilor. Puterea ignoră şi un proiect asemănător al PNL, aflat la un pas de adoptare în Parlament.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind limitarea numărului de persoane din Consiliile de Administraţie se lasă aşteptată, deşi acum trei săptămâni premierul Florin Cîţu spunea că mai sunt aşteptate câteva avize, apoi va fi adoptată. Şeful Guvernului pleda pentru maximum cinci persoane în consiliile de administraţie sau cele de supraveghere, precum şi pentru o plafonare a cuantumului indemnizaţiilor.
OUG-ul a lipsit şi de pe ordinea şedinţei de Guvern de joi. Însă, în acelaşi timp, coaliţia de guvernare ignoră un proiect de lege similar, aflat în acest moment la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, după ce anterior a fost adoptat de Senat, în octombrie 2019. Mai precis, e vorba de o iniţiativă legislativă semnată de patru aleşi liberali, doi dintre ei fiind Florin Roman (vicepreşedinte PNL) şi Dan Vîlceanu (preşedinte PNL Gorj), abandonată după ce PNL a ajuns la guvernare. Tot ce ar trebui să facă PNL, USR-PLUS şi UDMR ar fi să amendeze proiectul şi l-ar putea adopta săptămânile următoare.
Reducerea cu două persoane a CA-urilor
În scopul eficientizării şi depolitizării structurilor de conducere ale regiilor autonome şi companiilor cu capital majoritar sau integral de stat, proiectul de lege prevede reducerea cu două posturi a limitei prevăzute pentru numărul maxim de membri din consiliile de administraţie, în directorate sau consilii de supraveghere, din componenta politică de numire a acestor membri. Totodată, o persoană fizică nu va putea exercita simultan mai mult de un singur mandat în consiliile de administraţie, în directorate sau consilii de supraveghere, tocmai pentru a elimina risipa financiară. În actuala formă a legii, o persoană poate fi concomitent în trei consilii de administraţie, ceea ce a dus la apariţia unor cazuri de demnitari sau de funcţionari publici racordaţi la banul public din numeroase instituţii.
Prin urmare, potrivit proiectului deja adoptat de senatori, regia autonomă va fi administrată de un consiliu de administraţie, format din trei-cinci persoane, faţă de maximum şapte în prezent. În consecinţă, consiliul de administraţie va cuprinde una-trei persoane (faţă de una-cinci, în prezent) cu experienţă în administrarea sau managementul unor regii autonome sau societăţi, inclusiv societăţi din sectorul privat. În cazul societăţilor administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administraţie va fi format din trei-cinci membri, în timp ce în cazul întreprinderilor publice care au înregistrat în ultimul exerciţiu financiar o cifră de afaceri de peste 7,3 milioane de euro şi au cel puţin 50 de angajaţi, consiliul de administraţie va fi format din cinci-şapte membri. În cazul societăţilor administrate potrivit sistemului dualist, consiliul de supraveghere va avea între cinci şi şapte membri, iar directoratul între trei şi cinci membri.
„Majoritatea întreprinderilor publice supuse în mod corect guvernanţei corporatiste au înregistrat profitabilităţi importante, competitivitate pe piaţă şi au reuşit să realizeze planuri investiţionale importante. Din păcate, în ultimii ani, Guvernul a deturnat sensul acestui act normativ, în sensul în care persoanele desemnate în consiliile de administraţie, în directorate sau consilii de supraveghere sunt persoane desemnate după criterii pur politice, iar structura acestor consilii este supradimensionată, generând povară financiară pentru regiile autonome sau companiile cu capital majoritar sau integral de stat”, susţineau iniţiatorii.
Cazul Nuclearelectrica
Schimbarea formulei guvernamentale a dus şi la modificarea în mod natural a unor societăţi ale statului, cum e cazul Nuclearelectrica. Până la înlocuirea Guvernului Orban de către Cabinetul Cîţu, Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica avea opt membri, fiind permis în cazul acesteia un maximum de nouă. Însă ieşirea de pe scena politică a ALDE a însemnat şi plecarea a doi dintre oamenii susţinuţi de această formaţiune, Iulian Tudorache şi Cristian Dima. Un al treilea membru, Cristian Gentea, a plecat pentru a ocupa funcţia de primar al Piteştiului. Cei cinci membri rămaşi în Consiliul de Administraţie încasează indemnizaţii generoase. De exemplu, Remus Vulpescu, unul dintre cei cinci ai CA al Nuclearelectrica, a trecut, în declaraţia de avere pe 2020, că a încasat 194.700 de lei brut, doar de la această structură. Veniturile sale au fost completate de încă 240.000 de lei de la ROMAERO (unde a fost membru CA şi director) şi 152.000 de lei pentru faptul că a fost membru în CA al Cuprumin.