Cum a ajuns cel mai longeviv partid de la guvernare să se teamă că ar putea rata intrarea în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în istoria alegerilor parlamentare, UDMR îşi pune problemă că nu ar putea să depăşească pragul de 5% pentru a intra în Parlament. Prezenţa tot mai mică la vot a comunităţii maghiare şi opoziţia PPMT sunt principalele motive. UDMR este partidul care a stat cel mai mult la guvernare după 1990.

Rezultatul alegerilor locale le-a dat fiori liderilor UDMR din perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. La alegerile locale, listele judeţene ale UDMR au primit 4,99 la sută, cu 992 de voturi mai puţine decât pragul necesar de 5% pe care trebuie să-l ating[ partidele la alegerile parlamentare pentru a intra în Parlament.

Principalul motiv pentru care UDMR a ajuns în această situaţie este prezenţa tot mai mică la vot a comunităţii maghiare.„Este foarte clar că şi maghiarii din România au aceleaşi probleme ca şi românii, din acest punct de vedere nu există nicio diferenţă, dar politicul în general şi UDMR în particular, pentru maghiari, nu arată o imagine prea plăcută. Este mult mai greu să convingi oamenii să meargă la vot decât acum 20 ani. Am văzut că în Secuime, în Harghita şi Covasna, maghiarii au mers într-un procent mai scăzut la vot decât de obicei sau decât românii, să fac această comparaţie - cu 1,5 la sută mai mică a fost prezenţa maghiarilor la vot decât a românilor, la nivel naţional. Ceea ce înseamnă că atingerea celor 5 la sută ar putea să fie o problemă”, a explicat preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

„UDMR să rămână sb 5%“

Pentru a evita pericolul ratării alegerilor parlamentare, UDMR era dispus să negocieze cu PPMT, partid care şi-a asumat autonomia în programul politic, participarea comună la scrutinul din toamnă. Astfel, voturile maghiarilor nu s-ar mai fi împărţit între cele două partide, iar şansele ca împreună să treacă pragul parlamentar erau mult mai mari. Însă PPMT nu pare să-şi dorească o colaborare cu UDMR. „E foarte greu de discutat cu Partidul Popular Maghiar, pentru că ei au un singur scop, ca UDMR să rămână sub 5 la sută. Deci, pe ei nu îi interesează reprezentarea maghiarilor în general, în Parlament, ci ei doresc să ia locul UDMR şi primul pas, în capul lor, este ca UDMR să nu ajungă în Parlament sau UDMR să ajungă slăbit în Parlament. Ei au anunţat că în septembrie vor lua decizia sub ce formă vor participa la alegerile parlamentare, dar eu sunt sigur că vor veni spre UDMR cu o oferă de colaborare care, sau din punct de vedere juridic, sau din punct de vedere politic, nu poate fi acceptată“, a mai arătat liderul UDMR.

UDMR, cheia ultimelor guvernări

Bătălia alegerilor parlamentare s-a dat până acum între partidele mari, dintre care se decidea care va fi partenerul UDMR la guvernare. Din 1996 încoace, UDMR a fost un pion principal în alcătuirea Guvernului. Deşi se proclamă o formaţiune de centru-dreapta, UDMR a guvernat împreună cu toate partidele politice, inclusiv cu PSD şi PNL.

În anii 1996 - 2000, UDMR a făcut parte din Guvernul CDR, alături de PNL, PNŢCD şi PD. Între anii 2000-2004, UDMR a susţinut guvernarea PSD + PUR, dar fără să fie prezent în coaliţia guvernamentală. În mandatul 2004-2008, UDMR  aintrat la guvernare împreună cu Alianţa D.A.. După ruperea alianţei şi trecerea PDL în Opoziţie, UDMR a rămas la guvernare alături de PNL.

În mandatul parlamentar 2008-2012, UDMR a făcut parte din Guvernul Boc II, alături de PDL şi UNPR. În utima Legislatură, UDMR a făcut parte din Guvernul Ponta II, alături de PSD, UNPR şi ALDE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite