Criza imigraţiei. Un episod al unui război atipic?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Uriaşul val de imigranţi ce intră ilegal în Europa a primit diverse etichete. Unii îl consideră efectul „primăverii arabe”, alţii îl etichetează ca fenomen economic (imigranţii fiind atraşi de un loc în care să câştige mai bine), alţii ca acţiune de invadare a Europei pusă la punct de duşmanii sau chiar de către aliaţii Uniunii Europene.

Ceea ce putem constata dincolo de aceste etichetări este proasta gestionare a fenomenului de către responsabilii de la Bruxelles. Să laşi ţările prin care imigranţii pătrund în spaţiul  european singure în faţa unui fenomen care vizează întreaga Uniune mi se pare cel puţin o dovadă de incompetenţă. Imigranţii nu vor să se stabilească în Grecia, Bulgaria, Macedonia, ci să ajungă în Occident, în inima Europei. Tocmai de aceea Bruxellesul ar trebui să convoace de urgenţă Consiliul European care să adopte rapid o strategie comună pentru gestionarea acestei  invazii.

Cine sunt imigranţii şi de ce au venit ei acum, la trecerea câtorva ani de la „primăvara arabă”? De ce aleg ei UE şi nu ţări mai stabile din lumea arabă, în care s-ar simţi mai acasă? Sunt întrebări ale căror răspunsuri trebuie să ofere soluţii pentru ţinerea sub control a fenomenului.

Fotografiile cu copii înecaţi în Mediterana sau cu femei ţinându-şi copiii în braţe plângând sunt cutremurătoare şi reuşesc să creeze imagine unei crize umanitare. Dar, alte fotografii şi filme ce redau acelaşi fenomen surprind bărbaţi în toată firea, total dezinhibaţi, ce trec uşor peste firavele oprelişti puse de europeni, care forţează barajele poliţiilor de frontieră, care încropesc mici tabere peste culturile agricole ale europenilor sau care ameninţă grănicerii cu aruncatul în aer a statelor ce îi întreabă, în mod legitim, despre scopul şi durata vizitei. Cu ce gânduri vin aceşti musafiri nepoftiţi, ce mărşăluiesc prin Europa într-o manieră în care nu li se permite să o facă cetăţenilor europeni din afara spaţiului Schengen?

Nu ştim nimic despre aceşti imigranţi în afară de faptul că vin din lumea musulmană din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu şi că vor să se stabilească în Occident. Nu ştim ce sunt ei la ei acasă, dacă chiar aveau motive să-şi părăsească locuinţele şi să ia calea pribegiei. De aceea, în mod legitim putem să ne întrebăm: dacă aceştia sunt reprezentanţi ai organizaţiilor teroriste, trimişi cu misiune în Europa? După evenimentele din Ucraina, s-a vorbit de „războiul atipic”, de militari trimişi în misiune sub masca civililor militanţi pentru cauza eliberării celor ce nu ceruseră nimănui să fie eliberaţi de la ei de acasă. În războiul atipic, resursa umană este arma.

În războiul pe care organizaţiile teroriste din lumea musulmană l-a declarat Occidentului, o mare parte dintre imigranţii ce forţează acum graniţele UE, cerând azil politic, ar putea fi oamenii acelor grupări. UE are mari probleme de integrare a celor născuţi şi crescuţi aici, atentatele teroriste din acest an fiind dovezi clare. Cetăţenii europeni adepţi ai grupărilor teroriste din lumea musulmană ar putea fi comitetul de primire al celor veniţi acum. Occidentul a mai făcut greşeala de a acorda azil politic unor indivizi ce s-au dovedit apoi a fi terorişti. Bineînţeles, nu putem spune despre toţi imigranţii, despre femei şi copii, că ar fi terorişti; dar ei vin dintr-o lume în care utilizarea femeilor şi a copiilor în război este o practică frecventă. Dacă imigraţia masivă de acum este un episod dintr-un război atipic?

Ştirile zilnice despre noi valuri de imigranţi reuşesc să inducă panica în lumea europeană ce începuse treptat să uite de atentatul de la Charlie Hebdo. Vor organiza liderii europeni un marş ca răspuns al marşului imigranţilor asupra Europei? Ce măsuri vor lua aceştia? Le vor acorda azil politic sau protecţie temporară? Ce variantă ne va costa mai mult? Bruxellesul trebuie să ştie şi să ne spună şi nouă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite