Cristian Buşoi: Cetăţenii europeni nu mai au încredere în UE. Votul britanicilor este un semnal pentru cât de rău este percepută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi susţine că Brexit-ul este un semnal îngrijorător al lipsei de încredere în Uniunea Europeană. Mai mult, liberalul îi acuză pe liderii europeni că reacţia lor la campania pentru ieşirea Marii Britanii din UE a fost ezitantă şi fără vigoare

Cristian Buşoi consideră că Brexitul este un semnal de alarmă care ar trebui să-i determine pe liderii UE să încerce să recâştige încrederea cetăţenilor în proiectul europen. „Liderii UE nu mai pot sta cu capul în nisip ca struţul. Liderii UE trebuie să le arate cetăţenilor că sunt prezenţi, că sunt hotărâţi să ţină Europa unită, trebuie să le garanteze cetăţenilor stabilitate şi, poate cel mai important, trebuie să îşi asculte cetăţenii. Dacă liderii UE nu vor reuşi să comunice cu proprii cetăţeni, vor fi cu siguranţă şi alte exit-uri. Este un moment pe care partidele extremiste din Uniunea Europeană îl vor exploata la maximum. Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că, după criza economică şi criza imigranţilor, cetăţenii europeni nu mai au încredere în UE. Iar votul britanicilor este un semnal pentru cât de rău este percepută UE”, spune europarlamentarul PNL.

Buşoi punctează şi faptul că Uniunea Europeană s-a lăsat ”strânsă cu uşa” de către Marea Britanie şi că nu a avut o reacţie viguroasă la perspectiva ieşirii acestei ţări din UE. „Dacă liderii europeni ar fi avut într-adevăr conştiinţa unui proiect politic comun ar fi folosit ezitările şi populismele politicienilor britanici pentru a arăta vigoare şi unitate. Tabăra pro-Brexit a făcut o campanie pur şi simplu mincinoasă care a exploatat fricile britanicilor. La acest tip de abordare UE a răspuns cu laşitate, vorbind doar despre un statut privilegiat al Marii Britanii în UE”, adaugă liberalul.

Buşoi subliniază şi că Brexit-ul e un rezultat al populismului şi demagogiei din întreaga Uniunea. „Din acest punct de vedere nu există nicio diferenţă între David Cameron şi Nigel Farage. Amândoi au apelat la acelaşi gen de populism şi aceeaşi demagogie care a dus aici. Acesta este rezultatul discursului populist, demagogic, al liderilor europeni pe care îl trăim şi noi în România, prin mesajele populiste anti-sistem sau anti-politică”, a completat Buşoi.

Liberalul susţine în finalul declaraţiei sale că soluţia trebuie să vină tot din interiorul UE.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite