Crin a plecat, datoriile rămân: cum vor liberalii să achite poliţele restante şi cât i-a costat dorinţa lui Antonescu de a ajunge la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu FOTO Mediafax
Fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu FOTO Mediafax

Liberalii au decis să facă front comun şi să îşi plătească datoriile de aproximativ trei milioane de euro. Au fixat o contribuţie de 4500 de lei pe lună de la fiecare preşedinte de filială, pentru plata datoriilor, dintre care cele mai multe datează din 2009, când s-a derulat campania pentru alegerile prezidenţiale la care a participat Crin Antonescu. Un calcul simplu arată că le trebuie cel puţin cinci ani pentru a achita banii.

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat, marţi, la finalul şedinţei conducerii vechiului PNL, că au fost stabilite contribuţii lunare ale filialelor partidului de 4.500 de lei, astfel încât partidul să-şi poată achita datoriile de până în 3 milioane de euro din campanii.

„Contribuţia este aceeaşi pentru fiecare filială în parte, 4.500 de lei, şi ea va fi strânsă de la toţi membrii, parlamentari, primari, preşedinţi de organizaţie şi aşa mai departe. Nu e mai mult decât până acum, era mai mare acuma, dar nu se strângea, asta era problema. Unii plăteau la grupul deputaţilor, unii plăteau la grupul senatorial, alţii plăteau la centru. Acum contribuţia va fi plătită de filială în contul central al partidului”, a declarat Petrache, la finalul reuniunii conducerii vechiului PNL.

El a fost întrebat pe ce perioadă vor fi achitate contribuţiile lunare la acest nivel.„Până vom scăpa de datoriile pe care le avem către foştii noştri furnizori de până în 3 milioane de euro“, a mai spus Petrache.

Concret, fiecare dintre cele 49 de filiale ale partidului va plăti o mie de euro, în fiecare lună. Pentru a stinge datoriile, asta înseamnă că liberalii au de plătit aproximativ cinci ani şi jumătate, iar fiecare filială va achita, la finalul acestei perioade, suma de 68.000 de euro.

Datoriile, din 2009

Datoriile PNL datează din 2009, 2012 şi 2014, au declarat surse din partid, pentru „Adevărul“. „Două milioane şi jumătate de euro sunt datoriile din 2009, acolo e problema, iar unul dintre cele mai mari contracte a fost cu o firmă la care Dinu Patriciu era acţionar majoritar“,  au precizat aceleaşi surse, care au adăugat că liberalii mai au de plătit câteva sute de mii de euro în contul europarlamentarelor din 2014, dar sunt şi datorii făcute în vechiul USL.

Potrivit aceloraşi surse, există şi pericolul blocării conturilor partidului, motiv pentru care liberalii s-au mobilizat acum.  Informaţiile apărute în presă în urma campaniei din 2009 arată că, într-adevăr, campania lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidenţiale i-a afectat serios pe liberali. Numai în contul unuia dintre contracte, cu firma Odyssey Communication, la care acţionar majoritar era omul de afaceri Dinu Patriciu şi care s-a ocupat de evenimente electorale, liberalii au de plătit 700.000 de euro. Mai mult, potrivit aceloraşi surse, 10 contracte cu probleme datează din 2009.

Astfel, pentru a evita poprirea conturilor din cauza datoriilor vechi, liberalii au decis să acţioneze. Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat pentru „Adevărul“ că s-a stabilit o cotizaţie pentru fiecare filială, astfel încât procesul să fie unul transparent.

„O să fie o plată a datoriilor făcută cât se poate de transparent şi vrem să acţionăm exemplar în problema asta, să arătăm că suntem o echipă unită“, a arătat secretarul general al PNL. El a subliniat că, deşi la cotizaţia actuală plata datoriilor s-ar întinde pe mai bine de cinci ani, speră ca între timp formaţiunea să obţină venituri şi din alte surse, cum ar fi sponsorizările, pentru a stinge datoriile până în 2017.

PNL şi PDL plătesc separat

În prezent, PNL şi PDL plătesc separat datoriile pe care le au, deşi au fuzionat. La momentul fuziunii, potrivit legii, noul partid rezultat preia atât activele, cât şi pasivele ambelor partide, aşadar datoriile se cumulează. Cu toate acestea, conducerea noului PNL  a decis ca fiecare să achite separat banii datoraţi, pentru ca niciuna dintre formaţiuni să nu fie nevoită să plătească datoriile vechi ale celeilalte.

„Fuziunea este un proces care nu se poate face fără plata datoriilor, dar cred că, dacă luăm aceste măsuri, şi cei care au de încasat bani de la PNL sunt dispuşi să regândească eşalonarea datoriilor. Sigur, colegii din PDL vor avea propriul lor audit“, a declarat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Stroe, pentru „Adevărul“.

Potrivit unor surse din partid, decizia de a impune o cotizaţie fiecărei filiale vine după ce PNL a stablit deja o comisie de negociere cu creditorii, condusă de Teodor Atanasiu. Forul a demarat deja întâlniri cu creditorii şi s-a stabilit o perioadă de timp pentru plata datoriilor, perioadă care ar putea depăşi cinci ani de zile.

In ce priveşte PDL, formaţiunea a demarat un audit ale cărui rezultate vor fi anunţate la finalul săptămânii, într-o şedinţă separată a vechiului PDL. Intrebaţi cum plănuiesc să procedeze pentru a-şi plăti datoriile, cei din vechiul PDL au răspuns că, probabil, vor adopta modelul PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite