Crin, de la „Huo, Băsescu!“ la garantul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi-a schimbat mesajul de campanie electorală Caricatură Vali Ivan
Crin Antonescu şi-a schimbat mesajul de campanie electorală Caricatură Vali Ivan

Crin Antonescu, candidatul oficial al USL la alegerile prezidenţiale, şi-a schimbat radical tactica în ultima lună. Liderul PNL vorbeşte despre independenţa Justiţiei, şi-a temperat discursul anti-Băsescu şi s-a repliat în faţa partenerilor occidentali.

„Eu, pur şi simplu, nu vreau să fiu candidat, vreau să fiu preşedintele României şi voi fi“, anunţa, răspicat, Crin Antonescu, la începutul lunii septembrie. Liderul liberal şi-a luat rolul în serios, începând campania de imagine pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor cu un mesaj sensibil: lupta pentru independenţa justiţiei.

Decapitarea procurorului Papici a fost prilejul perfect pentru Crin Antonescu să-şi dezvăluie strategia electorală. Purtând pe umeri povara declaraţiilor din vara trecută, când înfiera întreg sistemul juridic din România, Crin Antonescu s-a erijat, peste noapte, în garantul independenţei justiţiei. „Domnul Victor Ponta a vorbit în numele procurorului general, a explicat de ce a fost schimbat Papici, cum era băsist, cum a făcut dosare politice. Este inacceptabil, primul ministru, prin atribuţiile constituţionale, nu poate şi nu are nevoie nici să dea explicaţii, nici să dea mesaje în numele procurorului general“ – a fost mesajul lui Crin Antonescu.

Preşedintele PNL pariază pe Justiţie, riscând chiar relaţia cu premierul Ponta, partenerul său de guvernare. „Victor Ponta trebuie să ştie că oricine, nu doar Traian Băsescu, oricine încearcă să intimideze, să influenţeze sau să controleze procurori sau instanţe în România va avea în mine un adversar la fel de hotărât, la fel de determinat precum l-a avut Traian Băsescu“, a avertizat Antonescu.

În vara anului trecut, pentru liderul liberal lucrurile erau clare, dar diferite: Justiţia era aservită lui Traian Băsescu. „Parchetul, DNA s-au transformat în partide sau comandouri politice. Justiţia nu este independentă pentru că şefii acestor instituţii sunt oameni de casă ai domnului Băsescu şi doamna Macovei şi au acţionat la vedere în felul acesta,“ spunea, ferm, Crin Antonescu, în septembrie 2012. Nici în vara acestui an procurorii nu îi ofereau motive de încredere preşedintelui PNL. „DNA protejează oamenii apropiaţi lui Traian Băsescu“, afirma Antonescu în august 2013.

DISCRET FAŢĂ DE CCR

Deciziile CCR au fost mereu un prilej de indignare pentru preşedintele Senatului. Din postura de al doilea om în stat, Crin Antonescu, în decembrie anul trecut, punea la zid Curtea. „Sunt lucruri caraghioase, lucruri penibile date de această Curte Constituţională penibilă, infinit de penibilă, ruşinoasă în istoria României ca instituţie“, opina Antonescu. Acum, când toată lumea aşteaptă o decizie rapidă a Curţii pe tema referendumului pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu se arată îngăduitor: „Depindem în ideea organizării unui referendum împreună cu alegerile prezidenţiale de viteza cu care se va mişca de această dată CCR şi, evident, nu putem impune Curţii această viteză“.

RELAŢIA CU OCCIDENTUL, REEVALUATĂ

Crin Antonescu a condamnat vehement intervenţia Uniunii Europene şi a partenerilor americani în criza politică de vara trecută, iar acum, înainte de asaltul electoral, încearcă să dreagă busuiocul. „Nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel. Nu se poate să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană, ca domnul Barroso, şi din vacanţă să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta“, spunea în urmă cu un an Crin Antonescu. Nici fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, nu scăpa de furia verbală a liberalului. „În spatele lui Băsescu sunt 900.000 şi ambasadorul SUA. Cu asta ne luptăm“ – a fost poziţia lui Antonescu în vara lui 2012, în timpul mandatului de preşedinte interimar.

Începând cu luna trecută, discursul preşedintelui PNL s-a îndulcit. În calitate de preşedinte al Senatului, Antonescu a anunţat că, dacă SUA şi aliaţii decid intervenţia armată în Siria, atunci România va fi „în prima linie“. Această declaraţie vine după o altă mişcare strategică în relaţia cu SUA. La jumătatea lunii iulie, preşedintele PNL a mers peste Ocean, la o conferinţă centrată pe un acord economic şi comercial între Statele Unite şi UE, conferinţă la care au participat oameni politici şi de afaceri americani şi europeni.

RECE CU VOICULESCU

Crin Antonescu lucrează la imagine şi pe plan naţional. Prima mişcare: a rupt, formal, protocolul cu Partidul Conservator, patronat din umbră de Dan Voiculescu. Mai mult, cererea fondatorului PC privind o nouă suspendare a lui Traian Băsescu a fost tratată în notă ironică de liderul PNL. „Faptul că a dat telefon Procurorului General numai într-o cheie comică ar putea fi interpretat drept motiv de suspendare“, a comentat Antonescu.  ;

„Ponta, bun, dar nu ca mine“

Liderul PNL a vorbit, deschis, în emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de Pro TV, despre posibilitatea ca Victor Ponta, actualul său partener, să-l înfrunte la prezidenţiale. „Cu certitudine îl văd pe Ponta un candidat la Preşedinţie. Evident că ar putea fi unul dintre cei mai puternici candidaţi. Este un om politic care, deşi e tânăr, este şeful celui mai mare partid din România. Este un premier care nu are un bilanţ critic şi este un om politic redutabil, a crescut accelerat“, a spus Antonescu. La întrebarea „Este mai bun ca dumneavoastră?“, Antonescu a spus ferm:  „Nu! “
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite