Corespondenţă din Turcia. Erdogan: L-am expulzat în iunie pe unul dintre atacatorii de la Bruxelles. Numai că belgienii l-au pus în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o convorbire tete-a-tete cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, printre subiectele abordate de aceştia fiind lupta împotriva terorismului, criza migraţiei, acordul UE-Turcia şi îmbunătăţirea relaţiilor comerciale între cele două state.

UPDATE Întrebări din partea jurnaliştilor:

Întrebare pentru Erdogan: Consideraţi că statele occidentale au dat dovadă de aceeaşi sensibilitate în cazul Turciei la fel ca în cel al Belgiei sau Franţa?

Erdogan: Nu sunt împuternicit să spun că anumite ţări s au comportat bine sau rău. Numai că atunci când e vorba de terorism, trebuie adoptată aceeaşi atitudine. Este o chestiune de principiu care necesită un consens internaţional.

După cum ştiţi, atentatele teroriste din ultimele luni au lăsat în urmă sute de victime. Numai că cei care ridică lumea în picioare în anumite ţări, când e vorba de Turcia nu au aceeaşi sensibilitate. Ba chiar mai mult, în operaţiunile pe care le desfăşurăm  împotriva organizaţiei PKK sunt ţări care ne dau şi sfaturi. 

Care sunt probabilităţile ca Marea Neagră şi România să devină rute alternative pentru imigranţi dacă cotele obligatorii vor fi refuzate de statele UE, inclusiv de România?

Erdogan: Turcia a adopat măsuri stricte pentru a preveni fluxul de migranţi spre Europa. Navele noastre patrulează permanent în Marea Neagră. În special după 18 martie, controalele au fost intensificate. Nu li se permite refugiaţilor să treacă dincolo. În perioada următoare noi vom controla mult mai strict această zonă. Trebuie să soluţionăm această problemă a migraţiei prin cooperare cu România şi UE.

Iohannis: Eu nu cred într-o astfel de rută. Turcia controlează destul de bine această zonă. Doi, Marea Neagră nu poate fi traversată decât cu ambarcaţiuni serioase, nu cu bărci mici.Nu cred că se va deschide o astfel de rută.

Aţi stabilt un calendar pentru construirea moscheii? Ce părere aveţi de opoziţia unei părţi a populaţiei române?

Erdogan: Bineînţeles, voceile opoziţiei se pot auzi în orice ţară. În timpul vizitei la Bucreşti, am discutat această chestiune cu domnul preşedinte. În momentul de faţă, colegii noştri lucrează pentru a obţine autorizaţiile necesare. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului şi solidarităţii dintre cele două ţări.

Iohannis: Pot să confirm că s-a ajuns în faţa solicitării autorizaţiei de construcţiei şi se lucrează la aceasta (n.r.-obţinerea autorizaţiei pentru construire).

Erdogan: Bineînţeles, vocile opoziţiei se pot auzi în orice ţară. În timpul vizitei la Bucreşti am discutat această chestiune cu domnul preşedinte. În momentul de faţă colegii noştri lucrează pentru a obţine autorizaţiile necesare. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului şi solidarităţii dintre cele două ţări.

Iohannis: Pot să confirm că s a ajuns în faţa solicitării autorizaţiei de construcţiei şi se lucrează la aceasta. 

UPDATE Declaraţia lui Klaus Iohannis:  Această vizită ne găseşte într-un context geopolitic şi regional complicat, cu numeroase riscuri de securitate şi provocări la care trebuie să găsim soluţii. Convingerea mea este că împreună, în virtutea unui Parteneriat Strategic puternic între România şi Turcia, putem gestiona mai bine aceste riscuri. Cetăţenii noştri îşi doresc securitate şi prosperitate, iar prin eforturi comune încercăm să răspundem acestor aşteptări.

I-am transmis omologului meu condoleanţe pentru victimele atentatelor din ultimele luni. Răspunsul nostru trebuie să fie unul comun şi ferm la acest val de atentate, pe care le condamn cu fermitate.

În urmă cu aproape un an am avut plăcerea de a-l primi la Bucureşti pe domnul preşedinte Erdoğan, iar vizita de astăzi reprezintă o continuare firească a acelui dialog, în cadrul oferit de Parteneriatul nostru Strategic. Relaţia cu Turcia are o importanţă deosebită pentru România, atât în virtutea tradiţiei noastre de colaborare, cât şi a obiectivelor comune în plan bilateral, regional şi transatlantic.

Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al 5-lea partener la nivel global. Obiectivul nostru comun este ca în anii următori să atingem ţinta de 10 miliarde dolari anual ca nivel al schimburilor comerciale. Am discutat despre modalităţile în care putem avansa diferite proiecte şi în care putem creşte accesul investitorilor pe ambele pieţe.

Nu în ultimul rând, între cele două ţări există legături în zona socio-culturală şi de educaţie. Cred că prezenţa unei importante comunităţi de origine turcă în România este un liant puternic între cele două state. În contextul relaţiei bilaterale am discutat şi despre temele majore de pe agenda europeană: migraţia şi terorismul. Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o serie de provocări cu implicaţii multiple, iar Turcia este un partener important în identificarea răspunsului la o parte importantă dintre acestea.

Turcia, în calitate de ţară care găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi, joacă un rol cheie în soluţionarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţiei şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane.

În acest sens, am salutat înţelegerea la care s-a ajuns săptămâna trecută la Consiliul European şi sper că aceasta va contribui la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxului de migranţi ilegali care pătrund din Turcia în Uniunea Europeană. România a fost un susţinător puternic pentru ajungerea  la această înţelegere.

Recep Tayyip Erdogan: Doresc să încep cuvântarea dorind să adresez cele mai calde urări de bun venit preşedintelui României. Anul trecut, în luna aprilie, am efectuat o vizită oficială la Bucureşti. În timpul acelei vizite m am bucurat de ospitalitatea sinceră a României. Iar astăzi preşedintele României se află la noi răspunzând pozitiv la invitaţia noastră.

În 2015, volumul de schimburi comerciale a fost 4,5 miliarde dolari. Vrem să mărim acest volum până la 10 miliarde de dolari. În România activează aproape 10.000 de firme turceşti. Turcia va susţine în continuare investiţiile oamenilor de afaceri turci în România. Cei 70.000 de conaţionali care trăiesc ân România reprezintă un semn al relaţiei de prietenie între cele două ţări.

Am discutat şi despre terorism. Între organizaţia teroristă PKK şi celelalte organizaţii teroriste care activează în Siria nu există nicio deosebire. Atacurile teroriste au arătat că terorismul este acelaşi peste tot, iar ţinta acestor terorişti sunt civilii, oameni nevinovaţi. Dacă privim relaţia dintre cauză şi rezultat vedem că nu există nimc la mijloc, doar pierderi enorme. Pierdem oamenii, pierdem liniştea, pierdem pacea, ne pierdem încrederea.

Sunt de credinţă că dacă statele lumii se vor solidariza acest flagel va fi eradicat. Tocmai de aceea lumea trebuie să dea o nouă definţie terorismului şi atentatelor teroriste. Iată că unul dintre atacatorii de ieri de la Bruxelles este un terorist pe care noi l-am  arestat în iunie şi l-am  expulzat. Această expulzare a fost comunicată autorităţilor belgiene.Numai că belgienii l-au  pus în libertate. Cu toate că i-am avertizat, ei l-au eliberat pe motiv că nu au găsit dovezi. 

Despre moscheea de la Bucureşti: Muftiatul se ocupă de obţinerea autorizaţiilor necesare, iar Turcia are grijă să dea tot sprijinul acestui proiect. La rândul nostru, şi noi am stabilit câteva terenuri în Istanbul pentru o capelă şi un loc de cazare al pelerinilor. Acest lucru l-am stabilit cu domnul Klaus Iohannis. 

UPDATE Măsuri sporite şi în apropierea locului unde va fi ţinută declaraţia de presă comună. După ce delegaţiile de presă au trecut prin două filtre înainte de a ajunge la locul primirii lui Iohannis de Erdogan, un nou control a fost efectuat în apropierea salonului de presă. Mai mult, telefoanele nu au semnal, iar singura reţea de internet care funcţionează este cea oferită de autorităţile turce.

UPDATE 16.20 Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit la Ankara, într-o ceremonie fastuoasă, de omologul său tuc, Tayyp Recep Erdogan. Iohannis a fost primit de o gard[ de onoare formată din peste 150 de ofiţeri. O parte dintre aceştia aveau costume tradiţionale ale triburilor din regiunile care care au compus Imperiul Otoman. Şeful statului a fost primit cu  21 de salve de tun. 

image
image
image

UPDATE Presa din Turcia scrie că poliţia a reţinut, azi, în jurul prânzului, la Istanbul, trei suspecţi ISIS în apropierea consulatelor Germaniei şi Olandei. Informaţia a fost confirmată şi de oficiali români ai ambasadei din Turcia. La acea oră, preşedintele Klaus Iohannis, însoţit de delagaţia de presă, tocmai părăsea Istanbulul, cu destinaţia Ankara, acolo unde urmează să se întâlnească în această seară cu preşedintele Recep Erdogan. 

La ora 16.00, la Palatul Prezidenţial de la Ankara, va avea loc ceremonia primirii oficiale a lui Klaus Iohannis, apoi preşedintele român are programată o întrevedere cu omologul său turc, urmată de convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale. 

Iohannis şi Erdogan vor susţine apoi o conferinţă de presă comună la 17.10.

Printre temele de discuţie figurează, potrivit unor surse prezidenţiale, lupta împotriva terorismului, criza migraţiei, acordul UE-Turcia şi relaţiile economice dintre cele două state.

Anterior, miercuri dimineaţă, şeful statului, a vizitat Biserica Sfânta Muceniţă Paraschevi, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, lăcaş de cult al comunităţii române ortodoxe din Istanbul. Preşedintele a fost întâmpinat de părintele Sergiu Marcel Vlad, parohul Bisericii. După ce şefului statului i-a fost prezentat un scurt istoric al lăcaşului de cult şi i-a fost înmânată o icoană, Iohannis a cerut să fie lăsat singur cu parohul Bisericii pentru o discuţie de câteva minute.

Tot în Istanbul, preşedintele a vizitat la prânz Moscheea Albastră înainte de a pleca de spre Ankara. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite