Consiliul General al Capitalei: la vremuri noi, PNL aduce tot oameni vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Ciucu (stânga) şi Cristian Olteanu deschid lista liberalilor. Al doilea este deja un consilier al PNL cu experienţă, în timp ce Ciucu e marea noutate a listei liberalilor. FOTO Colaj Adevărul
Ciprian Ciucu (stânga) şi Cristian Olteanu deschid lista liberalilor. Al doilea este deja un consilier al PNL cu experienţă, în timp ce Ciucu e marea noutate a listei liberalilor. FOTO Colaj Adevărul

Liberalii susţin că au venit cu oameni noi la alegerile locale, dar numele din lista pentru Consiliul General al Capitalei arată că tot garda veche va dicta. PSD este partidul care mizează pe tineri, însă mulţi dintre ei sunt doar paravane pentru sforarii din umbră.

Echipa pe care o propune PNL-ul pentru Conisliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu e una chiar noua, cu toate că aşa e prezentată de fiecare dată când liderii PNL abordează subiectul.  „O dovadă de modernizare şi credibilizare a Partidului Naţional Liberal este angajamentul cu care venim în această cursă electorală: în lista de consilieri generali pentru Municipiul Bucureşti, 80% sunt candidaţi noi, 36% - tineri şi 27% - femei“, declara Cătălin Predoiu, candidatul PNL la Primăria Capitalei şi, totodată, liderul PNL Bucureşti,  în 26 aprilie, ziua în care au fost depuse candidaturile.

La simplă trecere în revistă a oamenilor de pe lista de consilieri generali, se poate observa că din cei 22 de actuali consilieri ai liberalilor (din totalul de 55 atât cât are CGMB), zece dintre aceştia se află pe locuri eligibile şi pentru noua legislatură. E vorba de  Cristian Olteanu, Lăcrămioara Alexandre-Fontoura, Remus Câmpeanu Remus, Mihail Comănescu, Andrei Nicolae, Florin Dumitrescu, Alexandru Ionescu, Sorin Mărgărit, Daniela Marin, Vichi Stoican

Lupta pentru funcţia de viceprimar

Primul de pe lista de consilieri e Ciprian Ciucu, persoană venită, într-adevăr, din rândul societăţii civile, dar care până în urmă cu o lună şi jumătate era candidatul M10 pentru Capitală. A bătut palma cu Predoiu şi acum e prezentat de liberali drept viitorul viceprimar. Însă, potrivit unor surse din partid, alegerea lui Ciucu în funcţia de viceprimar nu este încă bătută în cuie. Cristian Olteanu, consilierul de pe locul doi este unul dintre cei mai influenţi oameni de pe listă. Olteanu (39 de ani) este unul dintre liberalii care şi-au desfăşurat activitatea profesională aproape exclusiv în jurul partidului şi care în ultimii opt ani a fost consilier la CGMB sau la Sectorul 6. Surse politice spun că şi acesta ar ţinti scaunul de viceprimar. 

Locul trei este ocupat de Kansou Hazem, unul dintre tinerii împinşi în faţă de văzuţi de foştii PDL-işti. Hazem a mai fost şi pe lista PDL pentru europarlamentare, însă pe un loc neelegibil, dar simpla sa prezenţă alături de nume grele arată că acesta e promovat treptat.

Pe locul patru liberalii au venit cu un fost prefect al Bucureştiului, Cătălin Deaconescu. În perioada august 2007 – iunie 2008, acesta a fost prefectul pus de vechiul PNL.  Poziţia a cincea este ocupată de Marius Rogin,  actualul preşedinte organizaţiei liberale de la Sectorul 4, cel care a fost aproape de a fi desemnat candidatul pentru această Primărie. Până la urmă, liberalii au mers pe varianta Răzvan Sava, ceea ce l-a nemulţumit pe Rogin care a fost curtat de alte partide. Totuşi, fostul parlamentar a ales să rămână în echipa liberală, iar acum e unul dintre fruntaşii listei în condiţiile în care şi-a demonstrat fidelitatea.

Printre surprizele din lista liberalilor este punerea lui Richeard Radu pe un loc neeligibil, precum şi a unor nume ca Mircea Voicu, Mariana Chiriş sau Adrian Neacşu în a doua parte a listei, cu toate că aceştia sunt şi în prezent consilieri.

Răzvan Sava, neinclus pe listă

De asemenea, actualul primar interimar al Capitalei, Răzvan Sava, cel care a preferat să iasă pe stradă cu Cristian Popescu-Piedone, nu cu Predoiu, este absent de pe listă. De altfel, şeful PNL Bucureşti a spus că Sava e în afara campaniei sale. Liberalul Sava joacă totul pe o carte. Dacă nu ajunge primar al Sectorului 4 are şanse reale de a fi îndepărtat din primul eşalon al politicienilor PNL de la Bucureşti. Majoritatea numelor noi sunt cele puse pe poziţii care cu greu vor putea prinde un loc de consilier, în condiţiile în care sondajele arată PNL ar obţine între 17 şi 20 de consilieri.

PSD mizează pe tineri crescuţi de partid

Singurul nume cunoscut publicului din cei 69 propuşi consilieri de către PSD este Gabriela Firea, candidatul partidului la Primăria Capitalei, care deschide lista PSD pentru Consiliul General.  În rest, toate celelalte nume par că vin de nicăieri.

Niciunul dintre actualii consilieri PSD nu se mai regăseşte pe lista propusă pentru mandatul 2016-2020. „Principiul fundamental pe care l-am adoptat a fost ca niciunul din consilieri să nu mai facă parte din noua echipă. Unul dintre mesaje este acela al schimbării garniturii. Şi cu ce schimbăm? Cu candidaţi tineri. Cel puţin o treime sunt tineri. Nu gândim candidaţi pentru un mandat, ci pentru mai multe mandate de acum înainte“, a explicat deputatul Marian Neacşu, secretarul general al PSD, pentru „Adevărul“.

Gabriela Firea s-a ocupat să-i selecteze pe reprezentanţii sindicatelor, mulţi dintre consilieri venind de la Metrorex, RADET, RATB. „Am făcut mai multe rânduri de întâlniri şi la discuţia finală a participat şi Gabriela Firea. Cu excepţia propunerilor venite de la Sector, cei din societatea civiă şi cei din partea sindicatelor au discutat cu Gabriela Firea“, a mai spus Neacşu.

La o cercetare mai amănunţită am aflat că pe lista de consilieri ai PSD şi-au găsit loc şi secretare ale liderilor PSD, oameni de presă, dar şi foarte mulţi membri TSD. Locul 2 i-a fost rezervat lui Radu Ţuţu, prezentat de partid drept responsabil cu Organizarea  Regională şi Logistică, dar şi economist. Ce l-a recomandat pentru a ocupa poziţia a doua, care înseamnă siguranţa unui loc în Consiliul General. „Calificarea şi faptul că este un candidat foarte tânăr“, a spus Neacşu. De fapt, întrebarea mai potrivită ar fi: cine l-a recomandat? Deputatul PSD Rodica Nassar, cea care controlează organizaţia PSD Sector 2. Până la recomandarea lui Nassar, Radu Ţuţu a fost adus de la Gorj de Ioana Pop, fina fostului premier Victor Ponta, direct în funcţia de preşedinte TSD Sector 2, potrivit unor surse din PSD.

Următoarea pe listă, Anca Florea a fost propusă de organizaţia PSD Sector 5, condusă de deputatul Daniel Florea. Deşi poartă aceleaşi nume, între cei doi nu există nicio legătură de rudenie. Anca Florea a lucrat la Antena 1, apoi a fost membru în Consiliul de Administraţie în Societatea Română de Radiodifuziune.

O nouă Cătălina Ştefănescu

Locul 7 pe lista de consilieri ai PSD este ocupat de Georgiana Mocanu, al cărui nume este legat de scandalul de anul trecut de la UNATC. La doar 24 de ani, Georgiana Mocanu, în calitate de consilier juridic, a contrasemnat toate actele care reprezentau sancţionarea lui Andrei Rus şi mazilirea sa din UNATC. În urma scandalului, Georgiana Mocanu a fost transferată la Ministerul Educaţiei, tot pe poziţia de consilier juridic, de unde va ajunge după 5 iunie în Consiliul General al Capitalei. Potrivit unor surse din PSD, Georgiana Mocanu este secretara preşedintelui TSD Gabriel Petrea. „La o scară mult mai mică, este Cătălin Ştefănescu a lui Liviu Dragnea“, au declarat surse din PSD.

Întrebat ce experienţă administrativă au tinerii precum Georgiana Mocanu pentru a deveni consilieri generali, Neacşu a recunoscut că nu criteriul experienţei a primat. „Pot să înveţe dacă nu au experienţă. Învaţă într-o echipă echilibrată“, a mai spus Neacşu.

PMP şi-a pus în faţă candidaţii pentru primării

Partidul condus de Traian Băsescu, PMP, mizează pe o listă de candidaţi în care pe primele locuri se regăsesc oamenii intraţi în cursa pentru primăriile din Bucureşti. Astfel, lista e deschisă de Robert Turcescu, urmat de deputatul Eugen Tomac, Cristian Petrescu (fost deputat), Radu Cristescu, Valentin Niţu, Ştefănel-Dan Marin şi Ştefan Enache. În legislatura 2012-2016, PMP a avut trei consilieri în CGMB.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite