Ciucă, de Ziua Dezrobirii Romilor: „Să nu gândim prin prisma prejudecăţilor, ci să ne bucurăm de ce are deosebit celălalt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a îndemnat pe toţi cetăţenii, cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor, să nu gândească prin prisma prejudecăţilor, să nu aplice modele rasiste de judecată şi să nu respingă ceea ce este diferit. Totodată, premierul a făcut apel la respectarea şi sprijinirea comunităţii romilor, fără să fie obligaţi la îndepărtarea de specificul lor.

„România marchează astăzi 166 de ani de la dezrobirea integrală pe teritoriul naţional a ultimilor romi rămaşi în sclavie, printr-o lege promulgată de domnitorul Barbu Ştirbei la 20 februarie 1856. (...) 

Provocările minorităţii rome, legate de nivelul de trai, de păstrarea specificului etnic, de nediscriminare, incluziune, egalitate de şanse sau acces la oportunităţi sunt prezente în unele cazuri, nu doar în România, unde aceştia reprezintă a doua cea mai numeroasă minoritate etnică, ci şi la nivel european”, a declarat premierul Ciucă.

Şeful Executivului a transmis că, la nivelul Uniunii Europene, există un cadru strategic pentru egalitatea, incluziunea şi participarea romilor la viaţa politică, socială, economică şi culturală, cât şi o strategie naţională pentru incluziunea minorităţii rome, pentru perioada 2021-2027 şi este în curs un proiect de înfiinţare a unui Muzeu al Istoriei şi Culturii Romilor.

„Aceste lucruri se pot face într-un cadru instituţional, dar este nevoie şi de participarea colectivă a cetăţenilor României şi Europei, de acţiuni, decizii şi gesturi din partea fiecăruia dintre noi, pentru ca etnia romă să facă pasul final spre o viaţă mai bună aşa cum se cuvine tuturor cetăţenilor.

Vă îndemn să respectăm această comunitate şi să o sprijinim să facă parte din tot ceea ce ne dorim, fără să o obligăm la îndepărtarea de specificul său. În mod paradoxal, instinctul libertăţii şi neatârnării pare să definească cel mai pregnant spiritul romilor. Se adaugă puterea de a spune mereu lucrurilor pe nume, pasiunea firii, autenticitatea, inventivitatea şi deloc în ultimul rând talentul artistic, în special la muzică şi dans.

Să nu gândim prin prisma prejudecăţilor, să nu respingem ce este diferit, să nu aplicăm modele rasiste de judecată, să nu categorisim oameni în funcţie de apartenenţa de orice tip, ci să ne bucurăm de ce are deosebit celălalt şi să rezolvăm împreună probleme. Prin solidaritate şi respect pentru diversitate avem cu toţii de câştigat, este important să nu lăsăm pe nimeni deoparte”, a mai transmis prim-ministrul.

„Stimaţi membri ai comunităţii rome din România, vă felicit cu ocazia acestei zile în care sărbătoriţi unul dintre cele mai valoroase drepturi, libertatea care vă este atât de dragă. Vă urez să obţineţi cu paşi repezi tot ceea poate contribui la o viaţă mai bună pentru dumneavoastră, din toate punctele de vedere - social, material şi spiritual. Vă doresc sănătate şi viaţă lungă!”, a conchis Nicolae Ciucă. 

Vezi şi: Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Dezrobirii Romilor: În „România Educată”, minorităţile naţionale sunt preţuite

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite