Cioloş nu vrea să cureţe mizeria cuplului Gorghiu-Blaga

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a luat ieri o decizie politică importantă, care pune PNL, mai precis conducerea acestui partid, într-o situaţie dificilă. Este vorba de refuzul de a modifica prin Ordonanţă de Urgenţă articolul din Legea electorală care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Diplomatic, dar ferm, Cioloş a transmis celor doi co-preşedinţi ai PNL, Alina Gheorghiu şi Vasile Blaga, că nu are chef să cureţe mizeria făcută de ei în cârdăşie cu PSD, în mai anul trecut, când aleşii liberali au votat în deplină înţelegere alături de colegii lui Victor Ponta o lege electorală cu prevederi aberante, printre care şi cea referitoare la alegerea primarilor într-un singur tur.

PNL în mandatul Alina Gorghiu- Vasle Blaga este în continuare un partid neperformant şi nereformat.  Succesul căderii guvernului Ponta nu este o reuşită a PNL, a capacităţii politice a liderilor acestui partid de a impune decizii majore la nivel naţional, ci a revoltei populaţiei. PNL s-a identificat prea puţin cu solicitările celor care au ieşit în stradă după tragedia de la Clubul Colectiv. Declarativ, şi-au asumat mare parte dintre acestea, dar, de fapt, liberalii sunt în aceaşi situaţie ca PSD-ul lui Liviu Dragnea, atunci când vine vorba de reformarea partidului şi de împrospătarea candidaţilor. Nu fac nimic, ci doar scot în faţă cadre din linia a doua a partidului.  Secretarii, secretarele şi consilierii foştilor deputaţi, senatori sau primari sunt scoşi în faţă, sunt spălaţi, apretaţi şi cosmetizaţi, însă caracterul şi modul de comportament rămâne acelaşi. Pe viitor mulţi dintre ei vor fi carne de tun pentru procurorii DNA.

Gestul lui Cioloş spune multe despre relaţia lui cu PNL şi cu cei doi co-preşedinţi. S-a speculat mult în ultima perioadă asupra posibilităţii ca premierul să lase haina de tehnocrat şi să se înregimenteze politic în PNL. O varianţă de luat, în continuare, în considerare, dar nu în condiţiile dorite de cuplul Gorghiu-Blaga. Cioloş a ţinut să le transmită celor doi că trebuie să-şi asume greşelile politice şi, eventual, dacă au curajul şi onestitatea necesară să facă un pas în spate. Bineînţeles, nu în acest moment. Para va fi coaptă după alegerile locale, când rezultatul PNL, în actuala formă a legii, poate fi dezastruos. În România post-decembristă, candidaţii de dreapta, cu mici excepţii, au fost bătuţi în primul tur, în mai toate alegerile, de reprezentanţii PSD, un partid mult mai bine organizat teritorial. În plus, fragmentarea dreptei este încă un dezavantaj major pentru PNL, al cărui reprezentant împarte voturile cu alţi doi-trei candidaţi. Cel puţin, la cum se prefigurează în acest moment situaţia, Bucureştiul este o cauză pierdută pentru PNL, iar acest lucru va atârna greu în rezultate. Cioloş vrea în PNL, dar nu oricum. Vrea să fie preşedinte,  nu o marionetă a tandemului Gorghiu-Blaga, şi a grupurilor de interese care girează în jurul acestora. Este dispus să aştepte, iar timpul lucrează pentru el şi pentru cei care îl susţin, persoane importante din cancelaria prezidenţailă şi din structurile serviciilor secrete. Mai mult, este şi relaxat: dacă scenariul nu iese se poate întoarce oricând la o carieră în politica europeană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite