Cele cinci buncăre mai sigure decât Ministerul Apărării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De teama unei înscenări, Ponta a comunicat naţiunii decizia de a-şi strămuta biroul de la Palatul Victoria direct într-o unitate militară. Mai precis, la Ministerul Apărării. O înscenare nu este, însă, unicul pericol care planează asupra unui lider politic. Mai sunt cutremurele, pandemiile, atacurile nucleare sau informatice, dar şi asteroizii. Există, totuşi, o veste bună: sunt cel puţin cinci locuri în lume mai sigure ca Ministerul Apărării.

  • Aeroportul antiseismic din Istanbul

Cea mai mare clădire din lume asigurată antiseismic este un aeroport din Istanbul, cu o suprafaţă de aproximativ 200.000 de metri pătraţi, deci suficient de spaţios cât să adăpostească întregul Cabinet. Astfel, nu doar înscenările prezidenţiale pot fi prevenite, ci şi cele ale naturii.

  • Centrul de Date al Bahnhof

Bahnhof este un provider de internet din Suedia care a decis să găsească, la fel ca şi premierul, un loc sigur pentru stocarea informaţiilor. Au găsit un vechi adăpost în munte, altfel un buncăr în care inclusiv WikiLeaks şi-a ţinut serverele. Este, aşadar, unul dintre cele mai sigure locuri din lume atunci când vine vorba de un atac informatic. Asta pentru că, aşa cum preşedintele recunoştea într-un interviu, accesează uneori Google.  

  • Un zgârie-nori antitero

Odată cu atacurile asupra turnurilor World Trade Center a fost distrusă şi o altă clădire din preajmă, WTC 7, care a fost însă reconstruită ulterior. Şi-a păstrat numele, dar arhitecţii au decis, de această dată, să sufle şi-n iaurt. Se spune că este cea mai sigură clădire din lume şi, potrivit experţilor, structura sa poate supravieţui incendiilor, dar şi atacurilor chimice sau biologice.

  • Seiful din Svalsgaard

O îndepărtată insulă care aparţine Norvegiei, adânc înfiptă în măruntaiele de gheaţă ale pământului, ar putea fi cea mai bună soluţie pentru un birou de premier. Buncărul din oţel poate face faţă cu brio schimbărilor climatice, dar ar rezista chiar şi în cazul impactului Terrei cu un asteroid. Mai mult, găzduieşte codul genetic al tuturor plantelor care ar fi necesare, în caz de catastrofă, pentru ca omenirea să supravieţuiască. Pentru implementare, însă, ar fi utilă şi strămutarea Ministerului Agriculturii.

Lipsa vecinilor este, şi ea, un avantaj, întrucât buncărul se află pe o insulă în apropierea Polului Nord, iar cea mai apropiată comunitate este formată din 2000 de locuitori. În schimb, pe insulă trăiesc 3000 de urşi polari, care ar putea, la nevoie, să asigure protecţie.

Cireaşa  de pe tort?  Experţii îi prevăd o durată de viaţă similară cu aceea a Marii Piramide de la Giza, suficient pentru ca proiectele derulate de Guvern să ia avânt.

  • Fort Knox

E locul în care Statele Unite au depozitat cea mai mare parte a aurului pe care îl deţin. Ceea ce nu se ştie, însă, este că valorile sunt protejate de o uşă ce cântăreşte 22 de tone, greu de urnit chiar şi de un om cu greutatea funcţiei prezidenţiale.

Mai mult, seiful are o parolă care trebuie introdusă de aproximativ 10 angajaţi diferiţi, iar fiecare ştie doar partea sa din cod. Cum Grapini nu mai face parte din Guvern, Ponta se poate baza pe oricare dintre miniştri că nu ar greşi parola.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite