Cele 13 porunci ale lui Dacian Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarea legislaţiei electorale, continuarea luptei anticorupţie, o nouă lege a sănătăţii şi menţinerea stabilităţii macroeconomice sunt principalele măsuri stipulate în programul de guvernare al premierului Dacian Cioloş

Premierul Dacian Cioloş a publicat programul de guvernare, ieri, în ziua în care miniştrii propuşi au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Conştient că va conduce Executivul pentru numai un an, Dacian Cioloş a propus câteva măsuri care pot fi implementate în termen scurt. „Acest Guvern nu poate şi nu îşi va asuma să se angajeze pe toatw fronturile de reformă în societatea românească. Dar ceea ce îşi asumă acest Guvern e un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact şi relevanţă sistemică, pentru care intentionează să dea seama la final de mandat faţă de forţele politice şi faţă de societate“, se arată încă din startul programului. 

În setul de măsuri, Dacian Cioloş promite modificarea din temelii a legislaţiei electorale. „Amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale“, se arată în capitolul intitulat „Democraţie şi reprezentativitate“. Însă măsura propusă de Cioloş, deşi cerută de protestatari, este greu de pus în practică, pentru că partidele mari - PSD şi PNL - au bătut palma în primăvară pentru alegeri locale într-un singur tur de scrutin, strict din interes electoral: social-democraţii şi liberalii au un număr foarte mare de primari încă din vremea USL, iar alegerile într-un singur tur de scrutin îi avantajează clar pe primarii deja în funcţie. Deci PSD şi PNL nu vor susţine niciodată revenirea la alegerile în două tururi, în condiţiile în care până la alegerile locale au mai rămas doar câteva luni. Singura variantă prin care s-ar putea modifica legea ar fi o ordonanţă de urgenţă promovată de Guvern, însă acest scenariu a fost deja criticat de liderul PSD Liviu Dragnea. „Eu sunt curios cum poate acest Guvern să ducă la îndeplinire acest obiectiv. Sunt foarte curios dacă va modifica prin OUG, pentru că în Parlament nu ştiu cum o va face“, a spus Dragnea.

A renunţat la alegeri comasate

Iniţial, Dacian Cioloş a gândit o reformă electorală mult mai amplă,  „un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării“. Dorinţa sa de a comsa toate alegerile a stârnit, de asemenea,  nemulţumirea liderilor politici. „Modificare Constituţiei nu se poate face decât cu un nou Legislativ. Noi am zis că este unul dintre obiectivele pe care un Parlament nou, legitim şi le poate fixa“, a reacţionat copreşedintele PNL Alina Gorghiu. Iar Dacian Cioloş a dat înapoi. „În perioada următoare, o să venim cu proiecte mai concrete pe fiecare sector în parte în funcţie şi de susţinerea pe care o putem constata. Da, o să fie scoasă (varianta cu comasarea alegerilor - n.r.). Deci programul de guvernare va fi adaptat în funcţie de aceste discuţii“, a explicat premierul desemnat, la Parlament.

La capitolul reformă electorală, Dacian Cioloş n-a uitat nici de diaspora. „Facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din Romania sa nu mai fie vreodata pus sub semnul întrebarii din cauza modului de organizare“, se arată în programul de guvernare. Organizarea secţiilor de votare este o măsură ce ţine exclusiv de Guvern. Iar Dacian Cioloş a punctat foarte abil, în condiţiile în care anul trecut, la alegerile prezidenţiale, Guvernul a deschis mult prea puţine secţii de votare pentru diaspora. La alegerile de anul viitor, chiar dacă vom avea o lege a votului prin corespondenţă, tot nu va fi suficient, pentru că legea adoptată în grabă de PSD şi PNL cere în continuare deplasarea  la ambasade sau consulate pentru înscrierea pe listele electorale, iar nu online, aşa cum au ceurt românii din străinătate.
Casetă

Indepedenţa Justiţiei, integritate, anticorupţie

La capitolul Justiţie, noul Guvern şi-a fixat următoarele obiective: „Asigurarea funcţionării statului de drept, sustinerea fara rezerve a independentei justitiei si a continuarii luptei impotriva coruptiei. Întărirea legislaţiei privind consolidarea integrităţii în instituţiile publice prin revizuirea sistemului de imunităţi, aplicarea strictă a legislaţiei privind incompatibilităţile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislaţiei anticorupţie şi a codurilor de integritate“.

Parteneriatul strategic, reconfrimat

„Partneriatul strategic cu SUA a fost şi rămâne reperul central al politici externe a României. Politica promovată de Federaţia Rusă în vecinătatea estica a UE şi a României, generează o instabilitate continuă, cu efect de durată, faţă de care România trebuie să găseascaă răspunsuri şi strategii adaptate“, se arată în programul de guvernare.

Obiectivele noului Guvern
1. Lupta împotriva corupţiei şi amendarea legislaţiei electorale
2. Utilizarea transparent a banilor bugetari
3. Descentralizare
4. Elaborarea unei noi legi a sănătăţii
5. Implementarea Politicii Comune de Pescuit
6. Finalizarea strategiei energetic naţionale
7. Transporturi: transformarea României într-un nod regional
8. Elaborarea unui Cod al patrimoniului naţional
9. Respectarea obligaţiilor de mebru UE şi NATO
10.  Dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA
11.  Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene
12.  Reducerea taxelor consulare poentru diaspora
13.  Oferirea de sevicii digitale cetăţenilor
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite