Campania electorală, un plocon între „naşul“ Băsescu şi „finul“ Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua săptămână de campanie electorală nu s-a desfăşurat cu mult diferit faţă de cea dintâi. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au continuat atacurile reciproce, au monopolizat spaţiul mediatic şi au oferit Curţii Constituţionale mai multe teme de gândire.

Şi a doua săptămână de campanie a debutat cu un scandal, după ce premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că va depune o sesizare la Curtea Constituţională, referitoare la implicarea preşedintelui în campania electorală.

„Fac un apel către preşedinte de a înceta participarea la campania electorală“, i-a transmis Ponta, de la Palatul Victoria, preşedintelui Băsescu.

Chiar a doua zi, însă, liderul de la Cotroceni a declarat, într-un interviu, că nu se consideră implicat în campania Partidului Mişcarea Populară, dar a subliniat că doreşte să doneze formaţiunii următorul său salariu.

„Ponta nu trebuie să ajungă preşedinte“

La câteva ore după interviu, preşedintele a susţinut o declaraţie de presă în care a ţinut să prezinte motivele pentru care Victor Ponta nu ar trebui să ajungă preşedintele ţării. Totodată, l-a acuzat pe acesta că ar fi transformat campania pentru euroalegeri într-o mai timpurie campanie prezidenţială şi a insistat asupra faptelor de corupţie ale şefului Guvernului. Băsescu şi-a motivat declaraţiile şi a spus că este nevoie să acţioneze ca un opozant al liderului de la Palatul Victoria, întrucât Opoziţia este slabă.

 A doua zi, tot preşedintele a sesizat Curtea Constituţională cu privire la refuzul premierului de a decora fosta conducere a Institutului Cultural Român.

În sesizarea sa, preşedintele a susţinut că premierul Victor Ponta nu a semnat unele decrete pentru decorarea mai multor personalităţi culturale, printre care Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş. De asemenea, premierul a refuzat să contrasemneze decorarea şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş.

La rândul său, Ponta s-a apărat şi a spus că ar contrasemna decretul de decorare pentru Opriş numai în situaţia în care CCR decide în consecinţă, însă a insistat că „ar fi o greşeală“.

Ponta: „Nu mă simt ameninţat“

Pentru refuzul de a semna decretul de decorare a fostei conduceri ICR, Traian Băsescu a revenit, joi, cu o declaraţie de presă în care l-a calificat pe premier drept „incult“. De asemenea, l-a acuzat că ar dori să transfere 13% din acţiunile statului de la Portul Constanţa către Primăria Constanţa, fapt care ar pune România într-o situaţie delicată din punctul de vedere al securităţii.

Tot joi, preşedintele a susţinut că Victor Ponta i-ar fi cerut să îi fie naş şi i-a reproşat căsnicia cu Daciana Sârbu, „fiica unui baron PSD“.

Ponta a replicat şi el, a negat că i-ar fi cerut preşedintelui să devină părintele său spiritual şi a subliniat că nu se simte ameninţat de ameninţările proferate de Traian Băsescu, însă nu a oferit explicaţii în legătură cu acestea.

Citeşte şi:

Băsescu: Am dreptul să mă îmbrac cum vreau. Constituţia nu mă împiedică să votez. Votez PMP

Preşedintele Traian Băsescu a spus răspicat, de la tribuna Palatului Cotroceni, că va vota cu Partidul Mişcarea Populară (PMP), intenţie ce nu încalcă prevederile constituţionale.

Traian Băsescu: Ponta a vrut să discrediteze conducerea ICR. Acuzaţia de fascism adusă lui Mihăieş e un abuz al unui incult

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că susţine în instanţă demersurile fostei conduceri ICR cu privire la acuzaţiile proferate de premierul Victor Ponta.

Traian Băsescu: Ponta a vrut să discrediteze conducerea ICR. Acuzaţia de fascism adusă lui Mihăieş e un abuz al unui incult

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că susţine în instanţă demersurile fostei conduceri ICR cu privire la acuzaţiile proferate de premierul Victor Ponta.

Băsescu: „Ponta vrea să transfere 13% din acţiunile statului către clovnul de la malul mării, Radu Mazăre“

Preşedintele Traian Băsescu susţine că există riscul ca statul să piardă pachetul majoritar de acţiuni de la Portul Constanţa, fapt care contravine legilor în vigoare.

Ponta: Nu l-am rugat pe Băsescu să-mi fie naş

Premierul Victor Ponta afirmă că nu l-a rugat pe preşedintele Traian Băsescu să-i fie naş, el adăugând că nu se simte ameninţat de declaraţiile şefului statului, singura ameninţare pentru România fiind "să rămână în continuare în acest tip de societate în care ura şi acuzaţiile sunt regula".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite