Bugetul Apărării, nou motiv de dispută între Ponta şi Băsescu
0Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este iresponsabil să fie pompaţi bani către primari pentru a aduce voturi în campania electorală şi să nu fie alocate resurse suplimentare pentru armată. Guvernul a interpretat această declaraţie ca pe un atac şi a răspuns: Preşedintele ar fi trebuit să salute creşterea constantă a bugetului Apărării, în ultimii doi ani.
”Nu mai suntem în situaţia de criză din 2009-2010 şi poate că decât să pompăm bani către primari pentru a aduce voturi în campania electorală, mai bine punem la dispoziţia armatei resurse financiare pentru ca armata română să poată fi un partener viabil în NATO”, a declarat Traian Băsescu, vineri dimineaţă, la întâlnirea cu diplomaţii. „Mi se pare iresponsabil să stabileşti prioritate alimentarea primarilor pentru campanie şi să nu te uiţi la armată“, a mai spus şeful statului.
Pe seară, Guvernul, prin intermediul unui comunicat de presă, a răspuns: „Guvernul României a luat act de atacul lansat astăzi de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, cu privire la alocările bugetare pentru Armată. Guvernul României consideră că este inacceptabilă ideea conform căreia investiţiile din plan local nu ar fi o prioritate pentru ţara noastră, dar şi că preşedintele dezinformează voit în ceea ce priveşte alocările bugetare pentru Apărare“, se arată în comunicatul trimis de Guvern, în care se arată cu cât a crescut bugetul MAPN în ultimii ani.
„Guvernul României respinge poziţia preşedintelui, în condiţiile în care, începând cu 2012, alocările bugetare pentru Apărare au crescut constant.Astfel, alocările directe de la bugetul de stat pentru Ministerul Apărarii Naţionale au fost după cum urmează: 6629.845 mil.RON (1,27% din PIB) în 2010, 7255.293 mil.RON în 2011 (1,30% din PIB), 7293.13 mil.RON în 2012 (1,24% din PIB), 8161.599 mil.RON în 2013 (1,29% din PIB), 9779.489 mil.RON (1,47% din PIB) în 2014. După cum se poate observa, alocările de la bugetul de stat către Apărare au crescut constant în ultimii doi ani şi vor continua să crească. Preşedintele României ar fi trebuit să salute evoluţiile din ultimii doi ani şi nu să atace politic Guvernul“, se mai arată în poziţia Executivului.