Boştinaru: Membrii Comisiei LIBE vin la Bucureşti pentru a discuta despre Codul penal şi protocoalele secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Victor Boştinaru. FOTO Arhivă Adevărul
Europarlamentarul Victor Boştinaru. FOTO Arhivă Adevărul

Eurodeputatul Victor Boştinaru a declarat joi, la RFI, că membrii Comisiei LIBE din Parlamentul European vor veni la Bucureşti pentru a discuta despre stadiul amendamentelor la Codul Penal, protocoalele secrete şi problemele din închisori, existând posibilitatea ca aceştia să meargă la un penitenciar din România.

Chestionat dacă, în final, Comisia LIBE va redacta un raport privind situaţia din România, social-democratul a susţinut că reprezentanţii comisiei vor veni la Bucureşti pentru a discuta despre stadiul amendamentelor la Codul penal. „Nu va fi un raport, pentru că titulatura evenimentului de ieri a fost «schimb de opinii» (...). Acest schimb de opinii se va adânci prin venirea la Bucureşti, unde se vor discuta exact lucrurile propuse de delegaţia PSD România la momentul primei dezbateri din Parlament, adică stadiul amendamentelor la Codul Penal, inclusiv problemele de constituţionalitate, problema abuzurilor şi hotărârile Curţii Constituţionale (...). După aceea, se vor discuta problemele din închisori, e foarte probabil să se facă o descindere la una dintre închisorile din România (...) şi se va discuta despre protocoalele secrete (...). După care raportul probabil sau o discuţie finală a LIBE şi concluziile acestor discuţii vor fi transferate Comisiei Europene şi sunt convins că viitorul MCV va menţiona pentru prima dată în raportul de an, care s-ar putea să fie şi ultimul şi aceste fapte, care niciodată nu au fost menţionate până acum, întrucât Comisia Europeană prefera mai degrabă un număr restrâns de ONG-uri şi surse privilegiate de informaţie”, a răspuns Victor Boştinaru.

Eurodeputatul a vorbit şi despre poziţia filosofului Gabriel Liiceanu din cadrul dezbaterii din Comisia LIBE. „Haideţi să clarificăm: între un cunoscător eminent al Dreptului şi problemelor de constituţionalitate, ministrul Toader, şi un părerist în materie de Penal, constituţionalitate, domnul Liiceanu, îl cred fără rezerve pe domnul Toader”, a subliniat social-democratul.

Victor Boştinaru a susţinut că OUG 13 privind modificarea Codurilor penale a fost pregătită “lamentabil”. „Îi dau dreptate domnului ministru Toader, modul în care a fost pregătită ordonanţa a fost lamentabil, conţinutul ei pe fond viza exact problemele pe care Guvernul trebuie să le regleze şi le va regla de data aceasta în Parlament, acolo unde este locul dezbaterii. S-a mai confirmat o chestiune: nu a existat o intenţie ascunsă a Guvernului. Dovadă, în procesul de elaborare a amendamentelor şi de adoptare, Comisia LIBE şi Comisia Europeană vor participa, vor primi informaţii, iar această transparenţă va încheia definitiv capacitatea doamnei Macovei de a manipula şi de a instiga împotriva României, atunci când crede că este oportun”, a completat social-democratul.

Eurodeputatul a precizat că “strada a avut şi o componentă emoţională, care a adus-o în stradă, a fost şi o componentă de instigare, care a chemat la ieşirea în stradă, dar la final, România a fost umilită inutil şi periculos în Parlamentul European şi bine că acest proces ieri şi-a încheiat parcursul, pentru a reveni la analiza rece a faptelor”. „Pe de altă parte Guvernul şi sper şi Guvernele viitoare au înţeles că lucrurile importante, sensibile, trebuie discutate în transparenţă în Parlament, acolo unde au locul”, a completat Victor Boştinaru. Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a organizat miercuri o dezbatere pe tema democraţiei şi justiţiei din România, în urma scandalului generat de OUG 13. Parlamentarii de la Bruxelles vor să audă direct de la cei implicaţi cum s-au derulat evenimentele din ţara noastră în contextul respectivului act normativ. Printre vorbitori se numără ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din marile oraşe ale României sunt prezenţi la dezbaterile din comisia LIBE a Parlamentului European pe tema democraţiei şi justiţiei din ţara noastră.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite