
Beţia de ordonanţe
0“Nu am auzit de o asemenea intenţie, Guvernul nu intenţionează să opereze astfel de modificări”. Aşa a răspuns premierul Ponta atunci când a fost întrebat despre un proiect de lege care ar urma să afecteze legislaţia privind securitatea naţională.
Potrivit Hotnews, proiectul prevede că interceptările efectuate de serviciile secrete prin mandate solicitate în baza legii siguranţei naţionale nu pot fi folosite decât tot în dosare de siguranţă naţională, dar nu şi în dosare de altă natură. Cu alte cuvinte, dacă interceptările conţin indicii că s-ar fi comis un omor, un fapt de criminalitate organizată sau chiar un act de corupţie, acestea nu mai pot fi înaintate parchetelor pentru efectuarea cercetărilor, aşa cum se procedează acum. “Păi îi arde, că mulţi au picat pe siguranţă naţională. Sun iresponsabili. Şi dacă dai peste o crimă?” – comenta un procuror anticorupţie la auzul acestei iniţiative legislative.
Dar dacă domnul Ponta susţine că Guvernul nu are în intenţie să opereze o astfel de modificare, se pune, în mod firesc, întrebarea: îl putem crede pe domnul Ponta? Oricât ne-am dori asta, domnia sa face tot posibilul să ne contrazică. Iată, acum o săptămână, biroul de presă al Guvernului anunţa că modificarea Legii Audiovizualului prin ordonanţă de urgenţă “nu mai este o chestiune de actualitate”. Fusese pe la începutul lui noiembrie, când ordonanţa a fost înscrisă pe ordinea de zi dar nu a fost adoptată, şi a devenit din nou marţi, când Executivul a adoptat-o. Sau cel puţin aşa zice oficial Guvernul, pe care îl contrazice însuşi domnul Ponta: “Nu s-a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa pentru că Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe trebuie să-i dea forma finală”. Adică cele două ministere o modifică după ce a fost adoptată de Guvern? Sau ordonanţa nu a fost adoptată, şi atunci mint comunicatorii guvernului? E noaptea minţii - vorba unui celebru autor de sintagme la fel de celebre.
Încă una. Domnul Ponta sa susţine că urgenţa ordonanţei e dată de faptul că Guvernul lucrează la bugetul pe anul viitor şi vrea să ştie pe ce bani poate conta. Îi spunem noi pe ce bani NU mai poate conta: pe cele două-trei milioane de euro pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului le încasa anual din amenzi, după ce ordonanţa a stabilit că sancţiunile date de CNA nu mai sunt executorii, adică se plătesc după câţiva ani, când justiţia dă sentinţa definitivă asupra contestaţiei.
Despre această modificare, premierul spune că s-a vrut ralierea acestei legi la regimul sancţionatoriu general, potrivit căruia contestarea sancţiunii îi suspendă efectele până la pronunţarea Justiţiei. Aceasta e pur şi simplu o altă minciună. Pentru că tot în ordonanţă se spune că amenzile aplicabile cabliştilor sunt plătibile imediat, chiar dacă sunt contestate – deci sunt exceptate de la regimul snacţionatoriu general.
Când ai obligaţii multe şi nu chiar onorabile, dar trebuie să le execuţi întocmai şi rapid, asta e soluţia: dai ordonanţe de urgenţă până le pierzi şirul şi rostul. Cam în acest punct pare să fi ajuns domnul Ponta. Parcă prea devreme.