Băsescu: România ar putea bloca intrarea Serbiei în UE, dacă nu respectă protocolul privind drepturile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, a declarat, marţi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că România are o "pârghie puternică” să blocheze intrarea Serbiei în Uniunea Europeană, dacă nu respectă protocolul privind drepturile românilor care trăiesc pe teritoriul acestui stat.

Fostul peşedinte Traian Băsescu a afirmat că este posibil ca România să nu ratifice acordul de intrare a Serbiei în UE, până când acest stat nu va respecta punctele din protocolul semnat cu România privind drepturile minorităţii româneşti care trăieşte în această ţară.

El a precizat că România a blocat semnarea acordului de asociere a Serbiei la UE, până când nu s-a semnat un document prin care autorităţile sârbe recunoşteau drepturile pe care trebuie să le acorde minorităţii româneşti.Deşi există, acest acord nu este ]ns[ urmărit de autorităţile de la Bucureşti, iar în Serbia nu este respectat.

"Acum răspund şi celor veniţi din Timoc. Este clar că el nu este urmărit de Bucureşti şi este foarte clar că Bucureştiul nu pune niciun fel de presiune”, a afirmat preşedintele PMP. 

În opinia acestuia, singurul lucru care mai poate fi făcut pentru acordarea drepturilor recunoscute minorităţii româneşti din Serbia este ca România să nu ratifice acordul de intrare a Serbiei în UE, dacă protocolul nu va fi respectat. 

"Este posibil ca România să reacţioneze, după ce a făcut suficiente intervenţii, până cel puţin mi-am terminat eu mandatul, să reacţioneze la momentul terminării negocierilor şi să nu ratifice acordul de intrare a Serbiei în UE până când nu respectă toate punctele din protocol. Eu ştiu acest protocol, ştiu condiţiile în care a fost semnat şi este o obligaţie creată pentru Belgrad. Deci, aici România are o pârghie foarte puternică, ca la momentul potrivit să blocheze intrarea Serbiei în UE dacă nu respectă integral protocolul”, a conchis Traian Băsescu.

Luni, reprezentanţii minorităţii româneşti din Serbia şi din alte ţări au criticat autorităţile române pentru lipsa de interes faţă de românii din afara frontierelor.

Reprezentantul comunităţii românilor din Voivodina, Daniel Magdu, a susţinut că relaţia cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) este "inexistentă”, iar Predrag Balaşevici, preşedintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, a afirmat că statul român nu a sprijinit niciodată românii din Valea Timocului, iar diplomaţii români au făcut mult rău românilor din această ţară şi României, cerând retragerea acestora.

În Valea Timocului, trăiesc aproximativ 300.000 de români/vlahi şi sunt cei cărora nu li s-a recunoscut niciun drept, ei neavând şcoli şi presă în limba română, şi nici dreptul de a-şi construi biserici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite