Băsescu: Dacă premierul nu-şi asumă răspunderea pe noul program, nu avem astăzi guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi aminteşte că noul guvern nu respectă votul de la alegerile parlamentare din decembrie 2012 şi i-a cerut acestuia să respecte Constituţia.

Iată declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

Solicit un lucru simplu, ca prin asumarea răspunderii, premierul să treacă prin Paralemnt noul program de guvernare. Nu este o chiciţă, este o condiţie a guvernării, ca urmare a schimbării structurii politice care susţine guvernul. Nu se poate contiua cu un program în care se scrie USL, când USL nu se mai află la guvernare. Au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale care trebuiesc incluse în programul de guvernare, aşa cum sunt scrise în protocoale. Un vot fără modificarea programului are două riscuri: să fie atacată de 50 de membri ai Paralemnetului, iar noii membri ai Guvernului vor fi suspendaţi. Doi: să declanşeze un conflict interinstituţional.

Cred că trebuie respectat spiritul Constituţiei, România are nevoie de un Guvern care să fie reinstalat repede şi legitim. Este greu să mai obţii legitimitatea votului USL, când din noul guvern fac parte PC, UNPR şi UDMR, dar măcar o legitimitate parlamentară trebuie să avem.

Am avut discuţii cu premierul în acest sens, există deschidere din partea mea să găsim soluţii. Soluţia asumării răspunderii pe program necesită formalităţi şi trasee parlamentare. Însă majoritatea poate face excepţie, iar Birourile permanente pot stabili că nu trebuie să se stea 5 zile.

La orice oră am disponibilitatea să semneze decretele. Nu este o chestiune de jocuri politice. Mi se pare esenţial să avem un Guvern instalat pe un program legitim. I-am spus premierului că nu vreau să creez un precedent ca pe urmă să fie reclamat ca fiind posibil. Rigoarea faţă de Constituţie trebuie păstrată.

Nu voi întârzâia nicun motiv pe ideea introducerii unei moţiuni de cenzură. Validez miniştrii imediat. Nu cred că ar fi motive de neconstiuţionalitate dacă se respectă perfect spiritul şi litera Constituţiei. Dacă nu procedăm aşa, va fi imposibilă instalarea Guvernului în această noapte. Pentru că va fi atacată la CCR şi va trebui să aştept decizia Curţii.

Voi valida miniştrii în noaptea asta, dar dacă nu se trece prin asumare programul, sunt obligat să aştept până când CCR se va pronunţa pe o contestaţie. Asumarea răspunderii astăzi, prin excepţie de la regulă, fără să se stea 5 zile, votul în plen pentru miniştri, în noaptea aceasta emiterea decretelor, iar Românai va avea mâine Guvern legitimat de Parlament. Diferenţa dintre actualul Guvern şi perioada Boc este una mare. Atunci a plecat un partid. Acum a venit altul.

Despre demisia premierului:

Premierul încearcă să rezolve lucrurile.Senzaţia mea este că înţelege faptul că o problemă de legitimitate îi va crea probleme în viitor.Încercăm să ajungem la o soluţie care să dea României un Guvern legitim. Nu-l obligă Constiuţia să demisioneze.Nu refuz emiterea decretelor, dar nu-mi stabileşte nici Constituţia, nici legea un termen. Atunci declanşez conflictul interinstituţional şi aşteptăm decizia CCR.

Îmi plac sau nu (n.r. noii miniştri), n-are nico relevanţă. Programul de guvernare este contractul dintre cei care guverneează şi popor. Guvernanţii trebuie să rate contractul, după ce s-au schimbat majorităţile. Trebuie să fie un document de acurateţe.

Scrisoarea trimisă de Traian băsescu premierului Victor Ponta:

"Având în vedere că în cursul zilei de astăzi este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, în temeiul dispoziţiilor Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, vă solicit să luaţi măsurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constituţionale.
Astfel, anterior aprobării de către Parlamentul României a propunerii dumneavoastră de modificare a structurii şi compoziţiei politice a Guvernului, este necesar să solicitaţi aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare în raport cu noua componenţă politică.

În urma înţelegerilor politice pe care le-aţi parafat, noul Guvern este susţinut de Partidul Social Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Naţională pentru Progresul României, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Minorităţile Naţionale reprezentate în Parlamentul României. Noua configuraţie este de natură a produce o fractură puternică a votului acordat de către cetăţeni la alegerile din decembrie 2012, care cu o majoritate covârşitoare au încredinţat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Guvernul.

Apreciez că respectarea regulilor democratice şi a normelor care instituie reguli procedurale constituţionale trebuie realizată întotdeauna cu bună-credinţă, în spiritul unui comportament loial faţă de Constituţie, dar şi faţă de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. În măsura în care veţi solicita aprobarea Parlamentului, menţinând programul cu care a fost învestit Guvernul USL şi care în prezent nu mai există, consimţiţi la delegitimarea Guvernului României", arată scrisoarea trimisă de şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite