Barna (USR): A fost atins pragul de cvorum la referendumul intern, au votat peste 52% din membrii partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna
Dan Barna

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a anunţat miercuri că a fost atins pragul de cvorum la referendumul intern privind poziţionarea partidului referitor la redefinirea familiei în Constituţie, de luni până miercuri votând 950 de persoane, adică aproximativ 52% din totalul membrilor de partid.

”Referendumul a început luni dimineaţă la ora 0:00 şi se va încheia duminică la ora 24:00. În momentul de faţă vă pot da o veste interesantă: s-a atins deja pragul de cvorum, avem peste 950 de persoane care şi-au exprimat deja votul, deci am trecut de 52%, ceea ce e un mesaj foarte bun, suntem deja la jumătatea intervalului şi, iată, cvorumul a fost deja atins. E un element valoros. Mecanismul de vot se face printr-o platformă publică internaţională care asigură secretul complet al votului. Tot ceea ce putem să vedem este numărul de persoane care şi-au exprimat votul, rezultatul îl vom şti cu toţii duminică după ora 24:00”, a declarat Dan Barna.

Uniunea Salvaţi România a dat luni startul primului referendum intern de la înfiinţarea formaţiunii pentru a tranşa cea mai mare dilemă cu care s-a confruntat până acum: poziţionarea sau nu pe tema revizuirii Constituţiei în ceea ce priveşte familia. Consultarea internă a tuturor membrilor USR va dura şapte zile şi de rezultatul acesteia va depinde revenirea în partid a fondatorului partidului, Nicuşor Dan.

Cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de răspuns la două întrebări:

1. "Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendmului Coaliţiei pentru Familie?" Variante de răspuns: DA / NU. 

2. "Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?" Variante de răspuns: PRO / CONTRA.

Referendumul intern din USR se va desfăşura electronic, fiecare membru primind un user şi o parolă cu care se vor conecta la un sistem securizat unde va putea vota o singură dată fără posibilitatea de a reveni asupra deciziei exprimate.

Pentru a produce efecte, referendumul va trebui validat de conducerea centrală a USR, Biroul Politic. Dacă această formalitate va fi îndeplinită, se va organiza şi congresul pentru alegerea unui nou preşedinte USR, ca urmare a demisiei lui Nicuşor Dan.

Sâmbătă, vicepreşedintele USR Vlad Alexandrescu a făcut un apel către membrii partidului de a se poziţiona împotriva modificării Constituţiei pe tema familiei, în cadrul referendumului intern, afirmând că prin asta nu s-ar pune problema legalizării căsătoriilor gay, ci trebuie să opună rezistenţă Coaliţiei pentru Familie, care devine o forţă politică "obscură", finanţată "de la Răsărit" şi care vrea să imprime frica în societatea românească.

"Propunerea de modificare a Constituţiei este despre restrângerea familiei, o s-o restrângem mai mult decât este ea prevăzută în Constituţie. (...) Trăim în ultima vreme sub imperiul unei frici, care pare că doreşte să fie dusă de Coaliţia pentru Familie, o coaliţie care deci doreşte să pregneze societatea românească de frică, de aşteptări cu totul nejustificate, doreşte să ne facă să funcţionăm sub imperiul temerii", a spus Vlad Alexandrescu, într-un clip postat pe Facebook.

Membrii USR, împărţiţi în trei tabere - susţinătorii lui Cristian Ghinea, cei ai lui Clotilde Armand şi cei ai lui Nicuşor Dan - au depus la partid trei platforme pentru a-şi stabili ideologia formaţiunii, în condiţiile în care primii se definesc a fi "latura conservatoare”, ceilalţi se consideră liberali, iar Nicuşor Dan - susţinătorul "unităţii în diversitate”, au precizat, pentru News.ro, surse din conducerea Uniunii Salvaţi România. Astfel, liberalii din USR au reiterat că vor milita pentru poziţionare împotriva modificării Constituţiei pe tema familiei la referendumul intern al partidului, în timp ce latura conservatoare a susţinut "întărirea căsătoriei şi a familiei, principalul fundament al societăţii”. La polul opus, Nicuşor Dan i-a rugat pe colegii săi să ia în calcul "sensibilităţile” celor care nu împărtăşesc în întregime aceste valori şi caracteristicile societăţii româneşti în momentul în care îşi aleg "bătăliile şi poziţiile”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite