Ana Birchall, la Paris: România şi Franţa împărtăşesc o viziune comună privind viitorul Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall şi Harlem Desir, secretarul de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul francez de Externe
Ana Birchall şi Harlem Desir, secretarul de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul francez de Externe

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o serie de întrevederi cu oficiali francezi, la Paris, pe teme de actualitate europeană: viitorul UE, Brexit şi securitatea internă a UE.

În cadrul întrevederii dintre ministrul delegat Ana Birchall şi Harlem Désir, secretarul de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul francez al Afacerilor Externe şi Dezvoltării Internaţionale, au fost discutate aspecte referitoare la viitorul UE. “În urma discuţiilor cu oficialul francez, am convenit că unitatea şi coeziunea europeană sunt elemente cheie ale dezvoltării UE, iar din punctul de vedere al României suntem hotărâţi în atingerea acestor obiective, pentru că avem nevoie cu toţii de o Uniunea Europeană care să îşi protejeze şi să îşi apere valorile şi principiile, o Europă care pe viitor să promoveze politicile de reducere a decalajelor dintre diferitele regiuni. Am evidenţiat importanţa continuării şi aprofundării colaborării româno-franceze pe temele de actualitate în UE”, a precizat ministrul Birchall. 

De asemenea, Ana Birchall a avut o întrevedere cu ÎPS Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale la Catedrala ortodoxă Jean de Beauvais, fiind discutate diferite oportunităţi de promovare a valorilor, obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru din 2019.

 Ana Birchall s-a întâlnit şi cu Philippe Léglise-Costa, secretar general în cadrul Secretariatului General pentru Afaceri Europene (SGAE). “Am discutat posibilitatea unor iniţiative comune în perspectiva pregătirilor pentru exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019. Am reiterat faptul că ţara noastră este angajată în efortul comun pentru o Europă unită şi coezivă care îşi apără valorile şi principiile, inclusiv în ce priveşte organizarea Preşedinţiei României a Consiliului UE în primul semestru din 2019”, a precizat oficialul român.

Ministrul Ana Birchall a vizitat casa dedicată memoriei lui Jean Monnet, fost om politic francez, considerat precursor al Europei Unite, unde a avut întrevederi cu Philippe Le Guen, directorul Casei  Memoriale şi cu Maurice Braud şi Edith Herdhuin, membri în Comitetul Director al Casei Memoriale “Jean Monnet”. “Este emoţionant pentru mine să fiu în acest loc simbolic. Jean Monnet nu este doar un «părinte al Europei», dar şi un vizionar. A fost unul dintre promotorii unei unităţi euro-atlantice, al unei strânse cooperări între Europa şi Statele Unite ale Americii şi, nu în ultimul rând, unul dintre marii susţinători ai unei Europe unite. Într-o perioadă frământată pentru Europa, este important să ne întoarcem în istorie, la rădăcinile ei, şi să ne aducem aminte de cuvintele pline de înţelepciune ale lui Monnet, care spunea: 'Nu asociem ţări, ci unim oameni'”, a declarat Ana Birchall.

Totodată, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a ţinut să mulţumească celor doi ambasadori pentru excelentele întrevederi de la Paris şi pentru întreaga activitate în direcţia consolidării cooperării dintre România şi Franţa. “Doresc să le mulţumesc ambasadorului Franţei în România, domnul François Saint-Paul şi ambasadorului României în Franţa, domnul Luca Niculescu, atât pentru implicarea în organizarea exemplară a întâlnirilor, cât şi pentru contribuţia adusă în aprofundarea relaţiilor româno-franceze”, a declarat Ana Birchall.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite