Alina Gorghiu: Liberalii au capacitatea de a renunţa la egoism. PNL nu se urcă pe cadavre pentru a ajunge la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL,  Alina Gorghiu. FOTO Eduard Enea
Copreşedintele PNL,  Alina Gorghiu. FOTO Eduard Enea

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit, luni seară, într-un interviu acordat postului Antena 3, despre ultimele schimbări politice din formaţiunea liberală, criteriile de integritate recent adoptate la Consiliul Naţional, dar şi despre alegerile din 2016.

Cu toate că începerea interviului cu Alina Gorghiu era anunţată la 21.30, acesta urmează să debuteze după ora 22.00, în prima parte a emisiunii Sinteza Zilei  urmând a rula un documentar despre familia Ceauşescu.

Despre clasa politică

E un an care nu a început şi nu s-a terminat bine pentru clasa politică din România. Au fost mişcări, au fost critici în care s-a vorbit despre această clasă politică. Eu vorbesc din perspectiva acelor oameni care vor să pună nu doar pe hârtie proiectul de ţară. Am văzut o mulţime d eoameni care cer, mie, dar şi PSD-lui, reformarea, schimbarea. Noi, ca cel mai mare partid din România, receptăm acest mesaj. 

Vorbim de tineri, dar ar fi incorect. Trebuie să ţinem cont şi de reprezentarea politică a femeilor. Avem doar 11% femei parlamentar, doar 3% de femei primar. Dacă ne gândim la situaţia demografică, avem 52% femei. 

Noi până acum nu am avut un dialog consistent cu cei din Diaspora. Mă uitam la anuarul României publicat de INS. Am ajuns să fim la nivelul populaţiei din 66. Sunt milioane de români cu care noi am tăiat legătura, de care nu mai ştim. Însă, această temă pare neinteresantă, aceasta a demografiei.

O clasă politică împrospătată, o clasă politică reformată, cu planuri făcute pentru X ani, ar putea reprezentan un nou start la 26 de ani de la Revoluţiei. Aţi dat imagini cu odele din timpul lui Ceauşescu. Chiar citesc zilele acestea o carte scrisă (n.r.coordonată) de Ioana Pârvulescu (n.r. - Şi eu am trăit în comunism), unde sunt poveşti din comunism. 

Am preluat de aproape un an. Mă pregătesc să-mi fac bilanţul, să văd ce a fost bine, ce nu am reuşit să fac.

Despre reformarea sau nereformarea PNL

(n.r. - PNL-ul mare e ) Un proiect în care toţi ne-am angrenat şi toţi în care credem. E  un proiect care nu ţine cont de nume. Mâine poate nu mai e Alina Gorghiu. PNL-ul întotdeauna a generat suficiente resurse din interior cu o direcţie în care au ştiut să ţină acest partid pentru a nu fi nevoie să stai într-un om sau în altul.

Dintr-o anumită perspectivă, dorinţa unui partid e de a ajunge la guvernare. Eu am spus că dacă PNL ar fi generat acea majoritate parlamentară aveam legitimitatea să spunem că trebuie să punem un Guvern condus de Predoiu. Cei care au generat schimbarea au fost cei care au protestat mai multe zile după tragedia de la Colectiv.

PNL are capacitatea de a renunţa la egoism. PNL-ul nu se urcă pe cadavre pentru a ajunge la guvernare, Guvernul tehnocrat era singura soluţie pentru ieşirea din această grijă. Era şi soluţia anticipatelor, dar era mai dificilă.

Despre diferenţele faţă de PSD şi marele PNL

Diferenţa între noi şi PSD este că noi ne asumăm că declaraţiile unor lideri nu sunt conforme cu agenda, cu mesajul nostru de partid. Cred că ultima data a fost domnul Sturzu, înainte domnul Ivan. Noi recunoaştem aceste derapaje.

Pe partea administrativă sunt mulţumită că am reuşit să parcurg toată ţara. Am fost în fiecare filială cel puţin o dată. Nu a fost uşor. Şi noi avem o reuşită: am dat un preşedinte liberal, l-am dat pe Klaus Iohannis.E o greşeală să consideri PNL drept un partid prezidenţial. E un partid care generează lideri.

Fuziunea a fost gândită în trepte în aşa măsură să fie termiată în 2017. Noi, însă, suntem cu mult înaintea calendarului. În ianuarie-februarie când vor fi anunţaţi candidaţii pentru locale, vom avea conduceri unice în organizaţiile locale. Dacă lucrurile vor merge cum trebuie să meargă, vom decide şi fuziunea conducerilor judeţene.

Despre Cioloş şi încrederea în Guvernul său

V-a cucerit pentru că a avut nişte idei care v-a cucerit. Au fost idei cu care aţi rezonat. Eu înţeleg aşa: într-un om politic poţi să ai încredere sau să-i dai votul de încredere dacă se ridică la nivelul aşteptărilor tale. Eu, ca membru PNL, vă dau câteva argumente pentru a avea încredere în acest partid. 

Alocaţiile pentru copii - noi vorbim despre încrederea în calsa politică, dar nu vorbim despr elucruri esenţiale. PNL a avut iniţiativa de a dubla de la 42 la 84. Vă spun că în 2016, când vom avea guvernarea, vom merge cu alocaţie spre 200 de lei. 

Al doilea proiect pentru PNL, votul prin corespondenţă. Foarte multă lume paria că acest proiect nu va deveni realitate. Eram în Opoziţie, dar a devenit realitate. Promisiunea a fost respectată. 

ieri, alaltăieri, când un şef de filială a înjurat un om din Diaspora, aproape toată presa s-a făcut că plouă. În presă nu prea s-a vorbit, domnul Dragnea a spus că a fost o conversaţie privată. Nu e bună această dublă măsură. 

Despre salariul minim

Nu s-a spus că salariile ar fi îngheţate. S-a agreat că e nevoie de un studiu de impact. Şi PSD-ul a fost de acord cu acest lucru. Trebuie verificate efectele, vezi dacă măsurile sunt benefice. Într-o lună de zile, două luni de zile vom vedea care sunt punctele slabe ale acestei măsuri. E singura măsură pe care o flutură domnul Dragmea. Eu, calider al PNL, mi-aş dori ca în ianuarie să discutăm cu prim-ministrul şi Guvernul despre diminuarea taxelor pe muncă, diminuarea poverii pe muncă. 

Despre criteriile de integritate

PSD-ul dacă ar aplica criteriile noastre de integritate, probabil că ar rămâne foarte puţini. Eu nu sunt în competiţie cu PSD-ul în ceea ce priveşte acest decalog al integrităţii. Eu sunt în competiţie cu mine.. Eu vreau să le respect. Nu vreau să dau exemple de oameni care promit. Nu vreau ca unii să se supere pe mine că nu îi uit. 

    

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite