Alimentele aproape expirate, trimise la orfelinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii vor ca alimentale care se apropie de data expirării să nu mai fie aruncate, ci să fie donate persoanelor din categorii sociale defavorizate. Comercianţii sunt de acord, dar cer unele facilităţi fiscale

PNL a iniţiat un proiect legislativ privind „diminuarea risipei alimentare“, care propune ca alimentele „degradate natural“ care se apropie de termenul de valabilitate să nu mai fie distruse, aşa cum impune acum legea, ci să fie donate. „În prezent, alimentele puse în vânzare şi care se apropie de termenul de expirare reprezintă pentru vânzători o problemă economică serioasă. Pentru cei mai mulţi, singura soluţie este predarea produselor spre incinerare“, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ iniţiat de liberalul Florin Alexe. Astfel, proiectul de lege stipulează că alimentele care se află în pragul de expirare sau alte alimente care s-au degradat natural şi pe care, din cauza aspectului, nu le mai cumpără nimeni, să fie folosite în scopuri umanitare. „Donarea alimentelor încă potrivite pentru consuml uman, dar aflate aproape de data expirării către fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate şi cămine de bătrâni“, se arată în proiectul legislativ. „În România se aruncă peste 1,7 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an. Magazinele şi restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar dacă ele sunt încă bune pentru consum“, a scris şi liderul PNL Alina Gorghiu pe pagina de Facebook.

Proiectul legislativ mai spune că alimentele mult prea degradate, „devenite improprii pentru consumul uman, vor fi direcţionate spre consumul de către animale, în cazul în care acest lucru nu le afectează în vreun fel sănătatea“. Iar dacă nici pentru animale nu sunt bune, vor fi folosite în alte două scopuri: în agricultură, ca îngrăşăminte, sau vor fi valorizate energetic, prin transformare în gaz metan. Asftel, agenţii comerciali vor trebui să aleagă una dintre variantele de mai sus şi nu vor mai avea voie să distrugă intenţionat „produsele alimentare devenite improprii consumului uman în urma degradării naturale“. În caz contrar, vor fi sacţionaţi cu amendă de 10.000 de lei. 

„Am cerut nişte facilităţi fiscale“

 „Segmentul de retail (n.r.- comerţ) este responsabil pentru aproximativ 7% din alimentele risipite. Nu este, aşadar, principalul vinovat, dar acest nivel răspunde foarte rapid la corecţiile legislative, aşa încât o îmbunătăţire a cadrului legal poate aduce mari beneficii“, se mai arată în expunerea de motive.

Reprezentanţii retailerilor, prin vocea lui Florin Căpăţână, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR),  salută, în principiu, această iniţiativă. „Noi am declarat de mai multe ori că o astfel de lege este binevenită şi completează un vid, astfel aceste alimente să ajungă la persoane care au nevoie, totul într-un cadru legislativ strict. Ne dorim ca membrii Asociaţiei să fie prezenţi la dezbateri privind această propunere legislativă, dar şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi cei ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară (ANSVSA), ca să ştim clar când pot fi donate aceste alimente, la ce dată, astfel încât totul să se deruleze sub reguli foarte clare, vorbind de siguranţa alimentelor. Multe reţele desfăşoară deja astfel de programe, cu Patriarhia Română sau alte organizaţii, dar cel mai bine este ca totul să se desfăşoare sub un cadru strict legislativ“, spune Florin Căpăţână, care, spune că se impun, totuşi, câteve scutiri fiscale. „Noi am cerut nişte facilităţi fiscale pentru că această marfă nu este proprietatea nostră, iar când se raportează pierderi, ar trebui să existe nişte deduceri fiscale. Nu este ceva nou, această practică există şi în alte state. Este o iniţiativă lăudabilă, produsele să nu mai fie aruncate şi să fie donate pentru anumite categorii care au nevoie de aceste alimente“, susţine Căpăţână.

Mai durează câteva luni bune

Deocamdată, proiectul de lege nu promite scutiri de impozite şi nu intră în detalii în ceea ce priveşte modul efectiv prin care produsele vor ajunge din raft în orfelinate sau în azile. „Donarea alimentelor se va face în baza unui contract între agentul comercial şi una sau mai multe persoane juridice (fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate). Produsele vor fi scoase din evidenţa contabilă numai în baza unui aviz emis de autorităţile abilitate“, spune proiectul lui Florin Alexe. Toate detaliile vor fi stabilite de Guvern abia după ce legea va intra în vigoare, însă până atunci mai este de aşteptat. „Legea intră în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial“, spune ultimul articol din proiect. Totuşi, dacă va exista consens politic, acest ultim paragraf poate fi modificat în comisiile de specialitate ale Parlamentului, astfel încât legea ar putea fi adoptată mult mai repede.

Risipa în Europa

La nivel european, există deja iniţiative legislative menită să reducă rispia alimentară. Cel mai recent exemplu este cel al Franţei, care a adoptat o astfel de lege în urmă cu câteva luni. Iniţiative similare există şi în Belgia sau în Olanda. La nivelul Uniunii Europene (UE), anul 2014 a fost declarat „Anul European al luptei împotriva risipei alimentare“, după ce un studiu desfăşurat în perioada 2012-2014 a arătat că între 82 şi 114 milioane de tone de alimente sunt risipite în fiecare an în UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite