Câţi aleşi au spus „Adio“ Parlamentului după doar şase luni de mandat. Motive: sinecuri şi revenirea în administraţia locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Gâdea, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, a lăsat Parlamentul pentru un post în Guvern
Adrian Gâdea, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, a lăsat Parlamentul pentru un post în Guvern

Viaţa de parlamentar nu s-a potrivit pentru mai mulţi deputaţi şi senatori aleşi în decembrie, aceştia optând pentru plecarea pe alte funcţii mai bine remunerate, cum ar fi şefia ASF sau BNR, sau întorcându-se în administraţia locală, unde nu sunt în atenţia publica.

Opt deputaţi şi-au încheiat conturile cu Parlamentul încă din primele lor luni de mandat, cu toate că electoratul i-a trimis să îi reprezinte pentru ani. După doar două săptămâni au apărut primele demisii din Camera Deputaţilor. Doi social-democraţi, Călin Dobra şi Andaluzia Luca au spus adio Parlamentului pe 4 ianuarie. Primul a decis să revină la funcţia de consilier judeţean în Timiş şi să candideze pentru funcţia de preşedinte de CJ, după ce Sorin Grindeanu a demisionat din această poziţie pentru a fi premier. Pe de altă parte, Andaluzia Luca a optat revenirea la viaţa de consilier municipal în Tulcea.

„Calităţile“ lui Gâdea: deputat, secretar, urmărit penal
Următorul la rând a fost tot un social-democrat. Adrian Gâdea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea, a demisionat pe 27 ianuarie pentru a putea exercita noua funcţie, cea de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Sevil Shaidehh. Din această funcţie a fost demis la sfârşitul lunii iunie de Grindeanu, însă a fost reangajat la aproape două săptămâni de premierul Mihai Tudose. Între timp, Gâdea, pe lângă calitatea de funcţionar a căpătat-o şi pe cea de urmărit penal, fiind acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu pentru atribuirea ilegală a trei contracte cu o firmă şi cu o persoană pentru închirierea de părţi din insula Belina şi braţul Pavel al Dunării, în perioada în care era preşedinte de CJ.  

Deputatul USR Manuel Costescu, membru al Comisiei de control a activităţii SRI, a anunţat în prima zi a primăverii că îşi dă demisia din Parlament. Acesta a ales viaţa alături de familia de la Londra, nu pe cea de parlamentar. „A fost, poate, cea mai grea decizie“, a explicat Manuel Costescu, din acel moment devenind fost reprezentant al intereselor Diasporei care îl susţinuse.

49.500 lei pe lună
În următoarele trei luni lucrurile s-au mai calmat, însă împărţirea sinecurilor între partide a făcut „noi victime“. Liberalul Eugen Nicolăescu, fost lider de grup al PNL în legislatura 2012-2016, a preferat să meargă pe sumă mai bine retribuită la Banca Naţională a României. Funcţia: viceguvernator. De la o indemnizaţie de parlamentar de aproape 6.000 de lei a trecut la un salariu de 33.500 lei, la care se mai adaugă 16.000 lei, indemnizaţia de membru al Consiliului de administraţie. Nu mai vorbim de faptul că oamenii din conducerea BNR au dreptul la o indemnizaţie de vacanţă de 100% din salariul net lunar, în cazul lui Nicolăescu şa 33.500 lei.

Pesedist de 13.000 de euro pe lună
O mutare câştigătoare a fost făcută şi de pesedistul Leonardo Badea care a demisionat din Camera Deputaţilor în luna iulie pentru a putea prelua funcţia de director al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Salariul său lunar: aproximativ 13.000 de euro pe lună.

Încă o tură la primărie
Pe de altă parte, alţi doi social-democraţi, Constantin Truşcă şi Iulian Iacomi, au renunţat la deputăţie în luna iulie după ce au candidat încă o dată pentru funcţia de primar şi au fost aleşi. Astfel, Truşcă a fost reales primar în comuna Simian din judeţul Mehedinţi, în timp ce Iacomi a obţinut un mandat de primar în oraşul Lehliu Gară din judeţul Călăraşi.

Un caz aparte a fost cel al Andreei Cosma, actual deputat de Prahova. Fiică a baronului de Prahova Mircea Cosma, politician care a condus Consiliul Judeţean timp de 12 ani, Andreea Cosma a ajuns în Parlament după ce doi candidaţi aflaţi mai sus pe lista de la Prahova s-au retras pentru a-i elibera calea spre deputăţie. O singură iniţiativă legislativă a semnat Andreea Cosma în prima sesiunea parlamentară, iar cuvântul l-a luat doar de şapte ori, o dată fiind pentru depunerea jurământului.


Drumul lui Pop spre Senat
Singurul parlamentar din Senat care şi-a dat demisia încă din primele luni a fost Sorina Pintea. Aleasă în circumscripţia Maramureş, senatoarea Pintea a demisionat la 8 februarie pentru a putea rămâne manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. Locul său a fost luat de Liviu Pop, cel care în prezent deţine portofoliul Educaţiei în Guvernul Tudose.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite