Vicepreşedintele PNL Nini Săpunaru: Ponta vrea să voteze pensiile parlamentarilor după moţiunea de cenzură
0Deputatul PNL Nini Săpunaru a fost invitat joi, la Adevărul Live, pentru o discuţie referitoare la moţiunea de cenzură pe care liberalii o vor depune vineri.
Principalele declaraţii:
Adevărul: Cum stă matematica moţiunii de cenzură în acest moment?
Nini Săpunaru: Îi avantajează. Noi am ales o temă care arată mentalitatea Guvernului Ponta. Semnalul este: hotărâţi-vă! Aveţi de gând să faceţi ceva în domeniul ăsta sau doar minţiţi lumea?
Adevărul: De ce nu o temă economică la zi?
Nini Săpunaru: Poate e un pic la mai mare distanţă de actualitate, dar este o temă politică fără echivoc. Cu temele economice trebuie clarificată un pic situaţia. Noi am depus un proiect prin care am solicitat reducerea TVA la carne de multă vreme. Producătorii de carne nu mai rezistau la concurenţa produselor din afară. Nu pot să spun că sunt împotrivă că s-a redus TVA la produse alimentare, dar poate trebuia lucrată un pic ideea, pentru că nu cred că se ajunge la o reducere majoră de preţuri.
Adevărul: Colegii dvs. din UDMR au spus că votul prin corespondenţă ţine mai degrabă de rolul Parlamentului. Aţi vorbit cu cei din UDMR? Totuşi, este atribuţia Parlamentului să treacă proiectul.
Nini Săpunaru: Nu sunt eu în măsură să spun dacă s-a discutat la nivelul central al conducerii. Ştiu că se poartă discuţii cu UDMR, rămâne de văzut. Totuşi, atributul o fi la Parlament, dar majoritatea o are PSD, chiar şi fără UDMR. Că nu îi convine votul prin corespondenţă UDMR-ului, asta e o chestiune.
Adevărul: Moţiunea e o sancţiune pentru alegerile prezidenţiale?
Nini Săpunaru: Da. Când au fost la consultări la Cotroceni, s –a convenit în mod cert, aşa cum s-a convenit că vom accepta deciziile care ies din Comisiile de Cod Electoral, acolo s-a negociat punct cu punct şi s-a convenit pe o anumită decizie politică. O parte ne-a convenit, una, nu. Nu cred că e preşedinte de CJ mulţumit că a intrat la votul consilierilor. Este mai degrabă sancţiune pentru ce nu au făcut.
Adevărul: Mai sunt două săptămâni până la finalul sesiunii şi, practic, s-a cam dus şi anul ăsta, iar românii din străinătate au rămas fără lege.
Nini Săpunaru: Legea poate fi dată şi în vara asta, la începutul sesiunii următoare.
Adevărul: Am pus mâna şi eu pe un draft al moţiunii de cenzură pentru mâine şi am văzut că faceţi anumite trimiteri la Justiţie. Amintiţi de cazul Şova, despre condamnarea lui Liviu Dragnea. Nu era mai indicată o moţiune de cenzură pe tema Justiţiei?
Nini Săpunaru: E de meditat la lucrul ăsta. La prima discuţie, toate partidele au spus că orice vine în Parlament de la Justiţie, să decidă Justiţia. Ne-am ţinut de treaba asta până a venit cazul Şova. Domnul Ponta a fost clar: nu vreau şi nu vreau! Mie îmi era clar, în momentul în care a spus că nu sunt de acord să îl trimită în judecată, mi-a fost clar că majoritatea va funcţiona în Senat.
Adevărul: Aş rămâne la votul pe Şova şi v-aş aminti că PNL a fost aproape să-l trimită pe Şova în arest preventiv. I-au lipsit şapte voturi. Partidul a avut 10 absenţi.
Nini Săpunaru: De acord. Întotdeauna au avut probleme la Senat, şi Opoziţia, şi Puterea să-şi adune senatorii. Asta era o poveste cu final aşteptat, nimeni nu mai credea că iese acest vot, în momentul în care Ponta a ieşit public. Pe de altă parte, să fim sinceri: nu există coleg care are un dosar de începere de urmărire penală care să voteze. Nu există nimeni care are un dosar şi să voteze pentru colegul lui, cât timp celălalt coleg nu a votat împotriva lui. Ăsta e adevărul. Am greşit, am avut oameni, au fost probleme, sperăm că în viitorul Parlament să nu mai avem probleme.
Adevărul: Domnii Vosganian şi Chiuariu au lipsit,la fel şi Gigi Chiru şi Dian Popescu, adică cei care au probleme cu Justiţia.
Nini Săpunaru: Nu mai are rost să mai comentez. Eu v-am spus. Nu mai avem cum să rezolvăm această problemă. Un om care este deja acolo şi are dosar nu va vota pentru colegul lui.
Adevărul: De ce acest caz a schimbat cursul, practic, în Parlament?
Nini Săpunaru: Când îţi ia din ogradă, începe să-i deranjeze. Părerea mea e că Ponta este deranjat de acest caz. Este şi în colegiul dânsului. Toţi ne-am întrebat de ce susţine arestul preventiv Parchetul. Au nişte domenii. Există martori şi martori. Sunt martori care spun că nu spun nimic, îi omoară ăia. Când spun? Când îl văd jos. Vă spun în calitate de om care a semnat peste 200 de sesizări penale. Sunt oameni care, pe bună dreptate, au făcut puşcărie în baza unor sesizări penale semnate de subsemnatul. Noul Cod Penal cu aceste înlesniri pentru cei care se autodenunţă şi demantelează operaţiunea respectivă i-a ajutat pe procurori să ajungă la nişte rezultate de excepţie.
Adevărul: Ce speraţi să obţineţi de la moţiune?
Nini Săpunaru: Trebuie să existe o anumită moralitate în politică. Tu, Ponta, ai spus că ai greşit, că trebuia să rezolvăm Diaspora şi mie îmi e clar că unul din motivele pentru care a pierdut alegerile a fost comportamentul său. În noaptea alegerilor, veneam spre casă, am vorbit cu un taximetrist. Mi-a povestit că l-a sunat ginerele lui să nu voteze cu Ponta. Premierul are şanse foarte mari să iasă cu faţa curată în urma moţiunii.
Adevărul: Domnul Ponta a cam râs de moţiunea dumneavoastră.
Nini Săpunaru: Şi atunci de ce votează pensiile parlamentarilor după moţiunea de cenzură? De ce nu le votează înainte? Vrea să le voteze după moţiunea de cenzură.
Adevărul: Nu vă e teamă că PSD va întoarce împotriva PNL moţiunea de cenzură?
Nini Săpunaru: În istoria postdecembristă, două moţiuni de cenzură au trecut. Aritmetica parlamentară era clară atunci. Asta cu MRU, aia a fost o chestie complicată. Mai mult a picat din interior, dacă mă întrebaţi pe mine. E destul de complicat să dai jos un guvern în funcţie, cu majoritatea pe care o au.
Adevărul: A trecut legea parlamentarelor în care sunt doar şase locuri pentru Diaspora, ca şi acum.
Nini Săpunaru: A fost o mare luptă în Comisie. Asta e, suntem în minoritate. Faptul că reducem numărul de locuri, că dăm votul pe liste, care nu a făcut altceva decât să facă organizaţiile să caute oameni cu bani care să candideze, nu au mai avut loc oameni care erau buni pe legislaţie parlamentară, pe regulament. Toate partidele au greşit aici. Parlamentul e mult mai prost ca în anii 2000. Nici noi nu am mers cum ar trebui. Dacă tot iei un sistem, lasă-l pe deputat să fie ales şi primar ca în Franţa. Atomizezi un pic viaţa politică şi lasă în două tururi, ca în Franţa.
Adevărul: Să vorbim de alegerile locale, despre primarii aleşi într-un tur.
Nini Săpunaru: Rolul marelui PNL este să mă duc în localitate să le spun potenţialilor candidaţi să vină în echipă, să guverneze localitatea respectivă. În Vrancea, PDL a câştigat împotriva USL în şase comune. Noi ştiam că vor câştiga. Oamenii foarte buni pe care îi aveam s-au dus în PDL să câştige alegerile.
Adevărul: S-a discutat mult despre nivelarea asperităţilor cu foştii pedelişti. Aţi trăit şi USL. A trebuit să coabitaţi cu domnul Oprişan.
Nini Săpunaru: Cu Oprişan am coabitat, eu nu sunt omul care să renege ce a vorbit. Datorită fostului preşedinte Băsescu care a supralicitat poziţia pe care o avea, Crin Antonescu, care din punctul ăsta de vedere a avut o explicaţie greşită, a vrut să facem USL. Foarte greu am făcut asocierea cu PSD. Eu a trebuit să stau la masă cu un om căruia i-am făcut sesizare penală. Acolo lucrurile stau în felul următor. Miron Mitrea i-a dat bani să facă nişte drumuri şi în unele zone nu au făcut nimic. Au făcut proces verbal că au terminat şi apoi că a venit apa şi a luat totul. Între timp, s-au asfaltat, au luat banii înapoi. Acolo, ministerul, din varii motive nu a mai făcut o altă hârtie către instanţă. Dacă făceam alianţă, acum ne rupea.
Adevărul: Mai ales după ultimele stenograme.
Nini Săpunaru: E o discuţie privată. Ne întâlnim cinci inşi, unii au opinie. Noi suntem sortiţi să mergem împreună, am ars punţile. Vrând- nevrând, am dat foc la podul din spate şi trebuie să mergem înainte. Când Băsescu voia să distrugă PNL ca să rămână un mare partid pe dreapta, în teorie avea dreptate. Noi am reuşit să o facem prin consimţământul ambelor tabere. S-a făcut dovada că Antonescu a avut o mare viziune. Când a spus că plecăm, el căuta de vreo trei luni de zile momentul să rupă USL.
Adevărul: Pare că vorbiţi cu nostalgie despre Antonescu.
Nini Săpunaru: Ne leagă nişte ani. Am investit enorm în el. Ne uitam la el ca la viitorul partidului.
Adevărul: Vă lipseşte?
Nini Săpunaru: Categoric. Rolul lui era de fost lider şi aveam nevoie de el în continuare.
Adevărul: Viitorul lui îl consideraţi încheiat?
Nini Săpunaru: Never say never. Apropo de USL, nu aveam altă soluţie. M-a întrebat Antonescu ce fac cu Oprişan. I-am spus: “Dacă ajungi preşedintele României, sunt mulţumit. Dacă ajungem în 2016, ne luăm gâtul atunci”.
Adevărul: De obicei, înaintea moţiunii de cenzură, Opoziţia racolează parlamentari. De la dumneavoastră pleacă. Ce se întâmplă?
Nini Săpunaru: O să iasă Ponta victorios. Şi? Asta accentuează dovada că PSD nu ştie să fie decât partid-stat. Trebuie să mai ia el doi-trei deputaţi să arate că poate să-i ia. În continuare îi e frică, sunt convins că moţiunea de cenzură, poate făcută mai înainte sau într-o lună de zile, mari şanse erau să pice. Problema era că nici noi nu eram pregătiţi. Eram în plin proces de reunificare.