Adevărul Live: Iohannis scoate politicienii „la muncă“ după Paşte. Cazul Şova, pe agenda consultărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis consultări partide politice Cotroceni FOTO presidency.ro
Iohannis consultări partide politice Cotroceni FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să aibă, zilele următoare, cea de-a treia rundă de consultări cu partidele, pe tema stadiului legilor electorale, dar şi pe tema respingerii unor solicitări ale Justiţiei pentru încuviinţarea arestării preventive sau urmăririi penale a unor parlamentari. Cazul Dan Şova - o telenovelă fără sfâşit - se află pe agendă.

Dan Marinescu, redactor şef Adevărul, a analizat la Adevărul Live intenţia preşedintelui Iohannis de a chema partidele la consultări după ce acesta nu a promulgat câteva legi importante.

Pe 10 aprilie, înainte de sarbătoarea de Paşte, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finanţarea activităţii partidelor şi a campaniilor electorale, apreciind că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare.

Schimbarea clasei noastre politice, atât de aşteptată de cetăţeni, nu se poate face fără transparenţă în gestionarea banilor primiţi de partide. De aceea, am trimis Parlamentului spre reexaminare Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. O lege atât de importantă trebuie să fie bine dezbătută şi limpede formulată, ca să nu lase loc de interpretări sau derapaje”, îşi explica şeful statului, pe Facebook, decizia de a retrimite Parlamentului una din legile electorale.

Un alt proiect susţinut de Klaus Iohannis dar care nu avansează în Parlament este votul prin corespondenţă, pentru românii din diaspora.

Respingerea cererilor Justiţiei în cazurile Şova, Vosganian, Borbely, pe agenda consultărilor de la Cotroceni

Un alt subiect al consultărilor de la Palatul Cotroceni va viza, cel mai probabil, respingerea de către Camera Deputaţilor şi Senat a unor cereri venite din partea Justiţiei în cazul unor parlamentari.

Senatul nu a încuviinţat, în 25 martie, cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, iar pe 12 februarie a respins solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian. De asemenea, Camera Deputaţilor a respins, pe 11 martie, cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely.

În urma votului în cazul Şova, când Senatul nu a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a acestuia ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, preşedintele Klaus Iohannis, CSM şi PNL au trimis sesizări la Curtea Constituţională.

Curtea a decis că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o pubica în Monitorul Oficial.

Tot după votul în cazul Şova, Senatul şi-a modificat Regulamentul, astfel încât încuviinţarea cererilor justiţiei să se adopte cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, iar Parlamentul reunit a modificat Statutul deputaţilor şi senatorilor, în acelaşi sens, privind majoritatea simplă pentru adoptarea hotărârilor.

Controversele parlamentare legate de votul în cazul Şova nu au dispărut, după decizia Curţii Constituţionale, un nou conflict părând a se contura între putere şi opoziţie pe marginea hotărârii pe care Senatul trebuie să o dea, de respingere sau de adoptare a cererii justiţiei privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, după şedinţa Curţii, că Senatul se va conforma deciziei privind cazul Şova. El a precizat că Senatul va publica în Monitorul Oficial ”hotărâre de respingere” a arestării preventive în cazul Şova, adăugând că ”în cei 25 de ani de la Revoluţie, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărâri negative” şi că decizia CC schimbă cutuma parlamentară.

În schimb, PNL consideră că Senatul ar trebui să transmită MO  o hotărâre prin care constată aprobarea cererii DNA în privinţa lui Dan Şova. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat că, în cazul în care hotărârea este de respingere a solicitării DNA, atunci PNL o va contesta la Curtea Constituţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite