Adevărul Live. Sebastian Ghiţă: Cât timp preşedintele PSD stă de-a dreapta tatălui Ion Iliescu nu mă întorc. Dau în scris că Ponta va reforma PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Sebastian Ghiţă a explicat, la Adevărul Live, motivele reale ale demisiei sale din PSD, a povestit de când a început prietenia sa cu premierul Victor Ponta şi despre înfiinţarea unui nou partid, în zona centru-stânga.

Principalele declaraţii ale lui Sebastian Ghiţă:

Aţi creat o efervescenţă în PSD, iar după aceea aţi plecat. Cel puţin aşa s-a văzut.

S-a văzut ce a văzut toată lumea. M-am luptat alături de ei pentru Victor Ponta şi nu au ieşit lucrurile aşa cum am sperat.  Am mai spus-o: Pentru că nu îmi găseam un loc în PSD-ul acesta de acum... 

Vorbiţi de structura de conducere sau de PSD, în general?

De PSD, în general. Nu funcţia face omul şi-mi găseam eu ceva de făcut în PSD. După discuţia cu dl Ponta am considerat că e mai bine să nu rămân în PSD şi să fiu unul din elemetele ciudate. Nu părea că sunt un membru ca toţi membrii. Şi atunci, nici ei nu m-au mai dorit şi nici eu nu m-am mai regăsit. 

 Dl Ponta v-a cerut să vă retrageţi?


Da. A fost acea discuţie între mine şi dânsul. Am discutat despre poziţia mea faţă de reforma din partid, despre Vanghelie, în primul rând, şi ceea ce reprezenta el, cu ruşinea acea pe care o trăiam în ţară. Când voiam să spunem: Ştiţi, noi suntem de la PSD şi şef în Bucureşti îl punem pe unul Vanghelie, care aţi văzut cât de agramat şi de ciudat arată. Şi atunci viteza cu care vedeam că trebuie făcute lucrurile nu se potrivea cu viteza cu care PSD o poate dezvolta. Şi la dânşii lucrurile merg înainte, dar merg mai încet.

Ştiţi poziţia mea de după acel CExN? Vanghelie este o mică problemă, chiar dacă pentru PSD era o mare problemă. Partidul acesta trebuie să rezolve percepţia de comunism. Oamenii tineri activi, informaţi au o părere proastă despre PSD. Şi ai nevoie şi de acel electorat. Şi cea mai gravă chestiune este percepţie că PSD apără corupţia. După ce mascaţii au luat-o prin casa unuia, tu să-l desemnezi să mai candideze şi să ia decizii? Să ignori, să sfidezi sau să râzi de deciziile justiţiei, oricât de sus eşti poziţionat, nu se poate.

Lucrurile astea le-aţi mai spus în partid? În BPN?

Nu mă chemau în BPN. Eram preşedinte PSD online, dar s-a decis să nu vin la forumul acela. Nu mă chemau. Vreau să evit să vorbesc despre Victor Ponta. Cred că Ponta a înţeles ce mesaj i-au dat oamenii şi cred că va face reforma acum, în ceasul al doisprezecelea. 

Ieri au luat o măsură cu şeful CJ Buzău..

Şi sper să o facă o regulă. Este o măsură pe care nici un partid nu a făcut-o. Astăzi, în PNL, avem o grămadă de oameni cu probleme mai mari decât în PSD. Azi văzut ce se întâmplă cu deputatul Teodorescu. Nimeni din PNL nu i-a cerut demisia. Toată grija este spre PSD. Uneori e ciudat cum acest partid trăieşte sub presiuna aceasta veşnică. Celeilate zone, de dreapta, nu i se cer standarde morale.

De pe vremea guvernului Năstase sunt atacaţi corupţii?

Din păcate, dreapta a livrat mereu guvernări dezastru, ca CDR, alianţa DA. Stânga a fost mai disciplinată la guvernare. Dar în loc ca această guvernare să fie interpretată ca o chestiune necesară şi bună, a fost interpretată ca un mecanism prin care se fură ţara. Chiar dacă guvernăm mai bine decât dreapta, stânga a pierdut alegerile.

De ce aţi intrat în PSD?

Ca să fac politică. Majoritatea oamenilor pe care îi cunoşteam veneau din PSD. Victor Ponta câştigase deja  preşedinţia PSD. Am încredere că mai are puterea şi mintea să impună noi reguli în acel partid şi să-l facă prizabil unui număr suficient de mare de oameni pentru ca, odată şi odată, să dea preşedintele ţării. Felul în care te raportezi nu  la partea financiară, ci şi la capitalul uman din societate te defineşte ca un om cu vederi de dreapta sau de stânga. Nu cred în capitalismul sălbatic şi pura şi cruda competiţie.

image

Cred că o egalitate a şanselor...Vă dau un exemplu. Un copil născut într-o familie săracă trebuie să aibă şanse ca un copil născut în Primăverii, în Bucureşti. Statul trebuie să facă eforturi mai mari pentru copilul de la ţară. Aşa definesc eu un om de stânga în comparaţie cu unul de dreapata care spune: familia copilului sărac să facă mai multe eforturi ca să dea copilul la şcoală, să-şi vândă casa, porcul. Trebuie să ne uităm la felul cum se echilibrează societatea. 

PSD e un partid de stânga autentic?

A fost presat ca să comporte ca un partid de dreapta. Paradoxul este că astăzi, PSD, în guvernările sale, a luat cele mai multe măsuri de dreapta. Măsurile nu arată ca PSD fiind de stânga şi ocupându-se de salariul minim, de tinerii care au nevoie de un viitor. Multe din măsuri au subliniat faţa liberală a problemelor.
 

De ce în România este invers decât în Occident? Acolo tineretul dă naşteri la mişcări de stânga aici de dreapta.

Pentru că suntem vecini cu bulgarii. Şi bulgarii sunt invers. Când spun da, fac aşa...Probabil din cauza condiţiilor istorice, a lucrurilor întâmplate după revoluţie. Pentru că PSN, PDSR toate s-au poziţionat pe partea stângă. Nu mă definesc de stânga extremă. Înţeleg ce se întâmplă în zona bancară, în zona financiară şi nu aş putea considera că o societate se poate dezvolta fără bursă, capital din afară.  

Traian Băsescu spunea că statul trebuie să fie minimalist..

Sunt mulţi dintre cei care cer. Nu poţi funcţiona cu un stat minimal şi să spui: dacă nu aveţi să mergeţi la spital puteţi muri de apendicită. Cum nu e treaba statului să spună că dacă fumaţi prea mult împovăraţi sistemul de sănătate. Nu poţi lăsa lucrurile la voia Domnului. Cred într-un stat deştept cu mai puţin funcţionari şi resurse bine drămuite.

Cum e acum statul?

Brambura. Problema nu e cu numărul de oameni, ci cu organizarea. Toată această măcinare a generat o chestiune foarte rea: deprofesionalizarea administraţiei publice. Dacă vrei să faci carieră în administraţie, poţi ajunge un şef de birou, maximum. Altfel, trebuie să fii susţinut de partide. Aşa i-am învăţat pe oameni.

S-a tot scris că şi dvs aţi beneficiat de pe urma statului.

Realitatea este că oamenii de afaceri observă anumite slăbiciuni şi nu-i nimic ilegitim sau ilegal ca atunci când reuşesc să-şi promoveze afacerea. Bine ar fi ca statul şi funcţionarul să trateze lucrurile în mod egal. Ştiţi bine că lucrurile astea nu se întâmplă, pentru că funcţionarul este influenţat de un om politic. În România ne referim prea puţin la reguli şi prea mult la oameni.

România se confruntă cu fenomenul baronilor locali. Este ceva rău?

La început nu am înţeles de ce ne presează cei de afară cu baronii. Unii erau grăsuţi şi pufoşi, unii erau mici, alţii comuniştii, alţii noi atârnaţi prin PDL şi prin alte partide. Nu am priceput până când nu ni s-au destupat minţile cu ambasadele străine, cu ONG-urile. Şi ne-au spus: Dacă un om este şeful judeţului, şeful partidului sau primarul care stăpâneşte şi funcţia politică şi funcţia administrativă stăpâneşte.. Persoana aceea capătă o poziţie şi o influenţă uriaşă. Şi cei de afară ne-au spus simplu: de vreme ce vă raportaţi la noi şi vreţi să ajungeţi ca noi, la noi nu este aşa. După experienţa noastră nu e bine. Haideţi să avem control al oamenilor dintr-un judeţ sau dintr-o zonă economică sau dintr-un minister. Să avem pe unul care deţine funcţia politică, pe un altul care deţine funcţia economică, pe un altul care deţine zona de coerciţie. Ponta este chemat să rezolve chestiunea asta repede. Altfel lumea nu va mai crede în Ponta şi în PSD. Trebuie să-i convingă pe aceşi oameni. 

Mai e cale să vă întoarceţi în PSD?

Cât timp preşedintele PSD va sta de-a dreapta tatălui Ion Iliescu şi acuzele de corupţie vor curge, va fi greu să se apropie cineva de PSD. Nu vă ascund că sunt uimit de numărul mare de oameni care sunt interesaţi de ideea unui partid nou. 

Aţi spus că o parte din parlamentarii PSD vor veni spre dvs.   


Unul mi-a spus în glumă: Domnule, voiam şi eu la Fratelli. Sunt oameni care au idei şi viziuni, dar nu o să fiu eu cel care încurajează şi adună parlamentari din PSD ca să se constituie într-un grupuleţ. Eu m-am rupt ca să împing proiectul înainte. A aduce oameni din zona consilierilor sau primarilor PSD nu este soluţia.Tinerii au fost receptivi al ideea că între 18 şi 35 de ani recrutăm oameni să intre într-un proiect politic. 

Cine  a fost în Fratelli?


I-am invitat pe acei oameni care au asigurat coordonarea în teritoriu, câte 15-20 din fiecare judeţ, să vină la Bucureşti şi să ne întâlnim şi să ne propunem ceva. Unii au fost surprinşi, altora le-a plăcut. Aproape 18.000 de oameni din ţară au lucrat în campanie. Acest Facebook la firul ierbii există şi e păcat să-i lăsăm să se împrăştie.

image

Şi totuşi aţi pierdut alegerile..

Facebook a fost mediul de propagare al mesajelor, celălalt mediu a fost telefonul din străinătate. Detonarul unei anume nemulţumiri în diaspora a fost chestiunea cu secţiile de vot. Chiar dacă iniţial domnul Corlăţean a cerut sfaturi, reglementări şi s-a dus la BEC să decidă să facă secţii. Dacă schimbăm după bunul plac al organizatorului de alegeri modul în care ne organizăm... Legea spune că între tururi nu ai voie să schimbi numărul de secţii. Nouă ni se spunea să schimbăm. Şi dacă din 300 de secţii facem 3? Dacă peste ani vine un nebun să organizeze alegerile şi se joacă cu secţiile între tururi?  Nu cumva ne-am încurcat. Ministrul de Externe şi-a dat demisia. El a spus că nu încalcă legea. 

Vorbeaţi de terorii conspiraţioniste. Credeţi că a fost o conspiraţie votul din diaspora?

Am citit multe din teoriile astea. Dl Cristoiu ne compara cu Italia din 1946. Nu văd pe cineva capabil să schimbe votul, să manipuleze minţile oamenilor şi întoarcă lucrurile cu susul în jos. După cum bine cunoaşteţi, după alegeri, am ajuns în celebra localitatea Dubai. Acolo românii îşi făceau poze cu Ponta. Nu păreau că-l urăsc. I-am întrebat de ce aleargă după el să facă poze, pentru că nu l-au votat. „Păi nu avem nimic cu el“, au răspuns oamenii. „La consulate stăm câte şase ore, după trei zile, şi dacă are chef consulul “, mai spuneau oamenii. Noi nu am ştiut că în afară românii sunt trataţi atât de rău de entităţile statului român.Ponta fiind prim-ministru a decontat toată ura care exista. Putea să stea în cap şi să facă 3000 de secţii de vot.Oamenii au fost atât de rău trataţi de structurile române din străinătate şi când au prins felul în care să se răzbune s-au răzbunat.

A fost o vacanţă programată?

Trebuie să-l întrebaţi pe domnul Ponta. Avem invitaţie la acel eveniment cu formula 1 unde vin mulţi şefi de state. Eu am observat că românii îşi făceau poze cu Ponta şi nu păreau să aibă vreo aversitatea faţă de el ci faţă de sistemul pe care îl reprezenta şi care îi ţinea câte şase ore în faţă la consulat, nu pentru vot, ci pentru orice. 

V-a surprins faptul că acei români au trimis fotografii presei din România? 

Erau copii. Ştim cum se poate transforma o chestiune într-o mare bombă. Era o poză făcută de o doamnă. Şi a trimis prietenei ei de la Realitatea. 

Credeţi că i-a dăunat imaginii?

Publicul are nişte aşteptări. Lui Ponta I-a părut rău şi pentru munca lui şi a celor din ţară. Ideea că trebuia să meargă în sihăstrie două săptămâni sau să se sinucidă, aşa cum vor nişte jurnalişti din altă zonă a presei, e falsă. Omul a fost într-o vacanţă. Ce e atât de rău? Domnul Iohannis a dat un exemplu şi mai puternic. După o luptă dură s-a dus cu familia în State. Obişnuiţi cu Ponta la Formula 1 nu a mai spus nimeni nimic. 

Dl Ponta fiind liderul unui partid de stânga se aşteaptă la ceva mai multă austeritate. Dacă se ducea la Predeal toată lumea era liniştită.

Să nu fim ipocriţi. Mulţi români merg în străinătate. Nu e nimic rău. Unii se duc în Dubai, alţii în  America, alţii în Franţa. 

De când vă cunoaşteţi cu Ponta?

În 2005 a venit la meciurile de baschet ale echipei. Noi atunci am fost campioni europeni. Ponta, fără să ne ştie, s-a dus în Parlament şi a spus că felicită campioana României. Noi l-am văzut la ProTv şi i-am dat mesaj: „Domnule Ponta, îţi mulţumim tare mult. Nu prea ne remarcase nimeni. Apoi am continuat să-l invităm la meciuri. Dânsului îi plăcea baschetul şi venea. Noi eram deja  Asesoft şi ne îndreptam să devenim cel mai mare grup IT din România şi dl Ponta era deputat în ascensiune. a dovedit  că e un tip hotărât şi face ceea ce îşi propune. 

Victor Ponta v-a convins să intraţi în PSD?

Nu. Am discutat şi i-am spus că am această idee. Lumea întreabă de unde are Ghiţă bani. Am construit nişte firme şi părţi din acele firme le-am vândut unor străini. Banii au intrat prin bancă în cont şi am plătit impozit. De aceea am declarat că am vândut nişte participaţii la nişte firme care se ocupau de energie regenerabilă şi am vândut nişte participaţii la nişte firme IT. Marea gogoriţă cu afacerile cu statul. Când am renunţat la acele părţi, afacerile cu statul reprezentau 10% din cifra grupului. Credeţi că după ce am vândut o firmă unui fond de investiţii, te mai lasă să controlezi firma? Adio arme. Credeţi că cineva mai poate controla IBM-ul din România. HP-ul? Copilării. Nu mă feresc să o spun. Da, am o influenţă la nivel de programe. De exemplu, am avut o întâlnire cu toată industria. A fost Irina Socol de la Siveco, Urdăreanu, cu cei de la HP, de la Oracle. Ei mi-au spus: Domnule Ghiţă, te-ai dus acolo şi ăştia nu dau drumul la fondurile europene.  Noi nu avem cum să dăm salarii. Fă ceva! Şi m-am dus l-a miniştrii de resort, în Parlament şi le-am spus că-i reprezint pe aceşti oameni  şi voi staţi cu funduleţul pe 600 milioane de euro. Au trecut şase ani. Mai aveţi unul! Deschideţi apelurile de proiecte ca să apară licitaţiile şi oamenii ăştia să le câştige! Asesoft le-a câştigat cu una în şapte ani. Am făcut eforturi pentru ca toate aceste firme şi banii pe care i-a primit pe competitivitate în IT să fie cheltuiţi. Sunt mândru de asta.  Cei care ţipă că firmele româneşti iau bani europeni, nu le spun decât că au probleme cu capul. Mai avem 8-9 miliarde de euro de luat într-un an.

Veţi vota un guvern Victor Ponta?

Sigur voi vota. Sper că va face o echipă guvernamentală reformată, cu oameni capabili, negrevată de baroni şi influenţe. Poate şi România să aibă un guvern forte.

Dl Chiţoiu ar fi mai bun la Finanţe decât Ioana Petrescu?

Nu cred că având acele probleme cu soţia poate merge spre zona guvernamentală. Dna Petrescu a învăţat mult. Nu ştiu cât de mult.

Vorbeaţi de firma Siveco..

Să ştiti că este una dintre cele mai bune şi mai performante firme din România şi este păcat de ceea ce li s-a întâmplat. Iar Irina Socol este cel mai bun manager de IT din România. Dacă vom avea un atac ciberneti, doamne fereşte, să ştiţi că nu vom avea mai multe probleme cât am avea dacă SIVECO se opreşte din lucrat. 

O firmă performantă care ştia ce să facă, care era lider pe piaţă, de ce aveam nevoie să intre în acele combinaţii?

Ia ghiciţi! Nu cumva sistemul o forţa, nu cumva un întreg ansamblu de politicieni, factori de decizie, împărţitori de bani au împins-o şi au presat-o pe femeia aia să ajungă în situaţia în care a ajuns? Nu cumva, în anii din urmă, dacă nu făcea ce doreau diverşi oameni, nu avea din ce da salarii? Nu cumva trebuiau prinşi acei oameni care au şantajat-o şi au obligat-o să facă ceva? Cum credeţi că un om atât de performant şi o firmă atât de performantă se putea descurca singură în piaţă şi câştiga licitaţii dacă nu o şantajau şi nu o terorizau?  Noi suntem exact ca în proverbul: Peştele se împute de la cap şi se curăţă de la coadă.  Următoarea firmă de IT nu va fi şi ea şantajată şi obligată să scoată bani cu ţiganii din Sinteşti? Atâta timp cât factorul de decizie cere şi obligă firmele să facă asta.. Haideţi să-i vedem curăţaţi pe ăştia. Astfel ne vom vedea la nesfârşit cu firmele fiind supuse acelor presiuni. 

Toate firmele de succes trebuie să cotizeze?

Da. Toate. Nu fiţi naivi. Din păcate procurorii şi cei de la DNa au dreptate. Te-ai făcut prim-ministru, gata. Nu mai poţi să presezi şi să faci bani.    

În ceea ce priveşte dosarul Microsoft este un dosar la care de ani de zile eu ţip: A fost un jaf şi o hoţie făcută României şi nu numai de firmele româneşti şi nu numai de acei domni pe care îi vedeţi plimbaţi pe la televizor. Jaful s-a făcut cu o mare acceptare globală. Toată lumea «l-a plimbat pe jaf» printre guverne.Trebuia să dăm bine şi să cumpărăm licenţe Microsoft. Ştiţi care a fost norocul României şi a lui Ponta? Norocul a fost că UE a dat o decizie că nu se mai pot închiria licenţe Microsoft, că este o hoţie şi a amendat firma Microsoft. Noi nu închiriam licenţe, ci un suport pentru licenţe pe care le-am folosi şi, dacă softul s-ar upgrada, România ar avea acces la acele servicii. O minciună uriaşă! Nu aveam de ce să mai am acces la un soft din 1998 pentru nişte calculatoare pe care nu le mai foloseam şi pentru care cumpăram lincenţe pentru că toate se cumpărau cu licenţă.A fost o mare escrocherie. UE  a spus clar: le plătiţi valoarea reziduală şi gata. 

Există oameni de afaceri în România care nu au cotizat?

Sunt convins că da. Oameni care nu au avut legături cu statul, care au făcut afaceri cu cei din afară, care au lucrat doar în piaţa liberă. Nu toţi oamenii de afaceri au fost atraşi în acel malaxor. 

DNA îşi face bine treaba?

A existat clişeul că procurorii îi ajută sau îi încurcă pe ai lui Băsescu sau Ponta. A existat percepţia. La sfârşit, DNA a arătat că cine fură îşi merită soarta. Nu ţin cont de culoarea politică. Mulţi oameni au devenit denunţători. E o schimbare şi de mentalitate. Mulţi oameni îşi dau seama că furatul trage pe toată lumea în jos. Nu prea pot procurorii să se încline politic, pentru că nu mai au cum.

Să rememorăm un episod cu Vanghelie. A fost un episod în care el apărea într-o filmare urmărit de nişte fotografi. Acolo invoca numele dvs.

Erau jurnaliştii de la Kanal D.

image

L-aţi urmărit vreodată?

Am spus că e uimitor pentru mine cum oameni de talia lui Geoană, Năstase, Iliescu s-au lăsat influenţaţi de un asemenea personaj.

De ce au fost excluşi?

În PSD se punea problema de acum un an ca această grupare...Geoană era exponentul unui grup care dorea puterea la ministerul de Interne, la Externe. Nu cunosc tot grupul, dar toată lumea spunea că e ceva rău. Strângeau semnături pentru EBA. Senzaţia mea este că nu au tras la aceeaşi căruţă.

Au contributi la înfrângerea lui Victor Ponta?

 Nu cred, dar nu au tras cât puteau trage.

Vanghelie controla organizaţii?

 Nu aş vrea să vă dau detalii. Să lăsam omul în pace.

Care va fi numele noului partidului?

Suntem profi. Se fac focus grupuri, sondaje. Facem un partid cum vor oamenii.

Va fi de stânga?

Interesul este să mă duc spre o zonă mai de centru, mai pragmatică. Nu ştiu dacă mă duc spre zona progresistă. Degeaba vreau un partid de extremă stângă, dacă oamenii nu se regăsesc. Nu voi conduce acest partid. După ce-l constituim, identificăm şi personalităţi pe care să le atragem. Nu cred că un partid nou poate câştiga alegerile dintr-o dată.

Ce aveţi de gând acum?

Să sprijin această construcţie. Sigur nu ies la pensie la 35 de ani. Trebuie să mă apuc să fac ceva. La IT, grupul ajunsese cel mai mare din ţară şi sufocam pe toată lumea. Dacă nu ne spărgeam noi, ne spărgea piaţa. Fie prin presiune, era peste tot, fie prin metode antitrust. În zona media mă bucur că ma reuşit să ajut la formarea grupul România TV. Este astăzi un grup important şi care îşi plăteşte taxele. România TV plăteşte 3 milioane de euro taxe anual. Chiar dacă ne vom extinde, influenţa mea se va reduce. Vor rămâne colegii mei care vor vinde acţiunile unui grup mare de afară.

Monica Macovei se luptă să înfiinţze un partid şi spunea că trebuie schimbată legea de înfiinţare a partidelor politice.

Este o chestiune pe care o putem schimba. În schimb, eu cred că trebuie schimbată legea partidelor politice. Nu intri în partid şi dacă nu eşti un yes man ieşi afară. Le dăm oamenilor şansa să facă o carieră în politică. Nu capăt poziţii pentru că vrea şeful. Acum, partidele care ne dau conducători sunt cele mai prost structurate organizaţii.

Vă menţineţi declaraţiile faţă de Ion Iliescu?

  Dar nu am spus nimic rău. Avem viziuni diferite. Partidele trebuie să fie ceva organizat, clar şi predictibil. De asta m-am referit la termenul corporate. Ion Iliescu s-a gândit că vreau să vând PSD. Astăzi, pun pariu că niciun partid nu-şi cunoaşte membrii. Am spus să nu ne mai păcălim.

Aveţi încredere în viitiorul politic al lui Ponta?

Da, vă dau în scris: Ponta va reforma PSD. Oamenii i-au dat semnalul şi i-au spus să schimbe regulile jocului. L-au votat 5 milioane care au încredere în el. Să se uite şi la semnalul celor 6 milioane care nu l-au votat şi să facă un partid puternic. Nu sunt naiv şi arogant să doresc să fac partidul lui Ghiţă. O să fac ca această construcţie să nu se poziţioneze astfel. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite