Adevărul Live, Grigore Cartianu: Nu-l votez pe Iohannis în turul I, dar în turul II mă voi duce spre zona anti-Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişe cu Victor Ponta şi Klaus Iohannis, în plină campanie electorală FOTO Mediafax
Afişe cu Victor Ponta şi Klaus Iohannis, în plină campanie electorală FOTO Mediafax

Jurnalistul Grigore Cartianu a făcut analiza ultimelor zile de campanie electorală dinaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale 2014.

 

Principalele declaraţii:

Despre audierile de la DNA

Porecla de Pinalti eu i-am dat-o lui Gheorghe Ştefan. M-am întâlnit cu el la două meciuri. Era furios şi spunea că acel arbitru care nu mi-a dat mie trei pinaltiuri. Mi-a plăcut mie cum a zis pinalti, iar presa a preluat. Mă mândresc şi eu că am dat porecle care au rămas. Numai Cocoş nu are poreclă. Dorin Cocoş, zis Udrea.

Despre efectele asupra campaniei
 

Ceva impact va avea, dar destul de mic. Nu sunt dezvăluiri în premieră. Lucrurile astea cu Niro, Cocoş, au ieşit la iveală acum două săptămâni.

Despre procesul lui Iohannis cu ANI

ÎCCJ spune dacă acceptă sau nu solicitarea ANI. Ori lasă termenul pe 18, ori dă termen mai devreme. Este un proces care nu se termină la prima înfăţişare. Un verdict vom avea prin primăvară. Dacă va câştiga Preşedinţia, va rămâne cinci ani preşedinte. Dacă vrei să-i întrerupi, întrerupi înainte de a continua. Ai avut timp la dispoziţie. Akos Mora este un senator liberal. De un an jumate este o decizie că este incomaptibil, iar el este senator în continuare.

Când a fost vorba de Mircea Diaconu, argumentul propagandei PSD a fost că Mircea Diaconu candidează pentru altă funcţie. Dacă ai aplicat criteriul ăsta la Diaconu, aplică-l şi la Iohannis. PSD are o vorbă din forbal: Ai, n-ai mingea, dai la poartă!

Despre acuzaţiile la adresa lui Iohannis

El are o dificultate să spună că a luat bani din meditaţii. Ar fi acuzat de evaziune fiscală. Aceste erau timpurile în 1990. Asta să fie tragedia, că făcea meditaţii şi nu plătea impozite. Vine Gabriela Vrânceanu Firea şi spune că nu cumva au ajuns trafic de organe acei copii. Ea întreabă, dar de fapt afirmă. PSD nu-şi putea găsi un personaj mai respingător, mai încărcat de ură, ca Gabriela Vrânceanu Firea.  Dacă aş avea de ales între a rămâne pe o insulă cu Gabrieala Firea sau cu o creatură, aş alege creatura.

Nu-l votez pe Iohannis în turul I, dar în turul II mă voi duce spre zona anti-Ponta. Traian Băsescu, singurul din Opoziţia anti-PSD care ar putea să se audă în ţară, nu face ce ar trebui să facă. Mai mult vorbeşte de Iohannis şi Macovei, decât de nenorocirile pe care le face PSD. Ai zis că îi dezbracă public. Păi dezbracă-i!

Nu este o lege care să-i oblige să vină la dezbateri. Victor Ponta, din laşitate, dar şi dintr-un calcul, refuză dezbaterile. Preferă să apară la televiziunile unde vrea el să apară şi îşi alege şi moderatorii. El vrea să i se pună doar anumite întrebări şi i se pun aceste întrebări. El consideră că impactul mare este pe televiziuni. Această laşitate îl poate ajuta să-şi conserve acest avantaj. Geoană a acceptat confruntarea cu Băsescu şi a pierdut.


Şi dacă ar da ÎCCJ o decizie de incompatibilitate, CCR nu cred că îl va descalifica. E clar că finala va fi Ponta-Iohannis. Cred că bombe mai sunt păstrate pentru turul II.


Despre dosarul referendumul

Pe la ţară ştiu foarte bine cine a venit sau cine nu a venit la vot. Cu urna mobilă nu este musai să meargă din poartă în poartă. Se opresc în casa unuia dintre ei, se bagă într-o odaie şi ştampilează 30 de buletine şi spun că au fost la oameni acasă să voteze. Din informaţiile mele, SRI filtrează oameni în secţia de votare. O să facă şi flagrante. Îi ridică de acolo. Mobilizarea PSD va fi mai slabă acum. Vanghelie, când îi înjura pe Ponta şi pe Ghiţă, trage acum să aducă voturi pentru Ponta? DNA demobilizează PSD.


Grigore Cartianu explică ce se mai poate schimba în clasamentul candidaţilor principali în condiţiile în care Klaus Iohannis află azi când se judecă procesul său de incompatibilitate, iar fostul soţ al Elenei Udrea a fost dus cu mandat la audieri la DNA în dosarul Microsoft.

Comentaţi pe live.adevarul.ro ce credeţi despre această campanie electorală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite