Gorghiu: Situaţia din PSD, ca într-un banc - dă-le pesediştilor pistoale, stinge lumina şi vezi la final cine rămâne!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, la Adevarul Live FOTO Eduard Enea
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a vorbit astăzi, la Adevărul Live, despre conflictul iscat în jurul noului Cod Fiscal, trimis vineri spre reexaminare în Parlament, despre ofensiva liberalilor în acest scandal, dar şi despre şansele premierului Victor Ponta de a rămâne la Palatul Victoria până la alegerile din 2016, în contextul tulburărilor din PSD.

Adevărul: Despre ce face Opoziţia în această perioadă vom încerca să aflăm de la Alina Gorghiu, copreşedinte PNL. Mâine vom avea în ziar ultimul sondaj INSCOP referitor la votul pe partide, PNL stă în frunte cu 44%, în timp ce PSD are 37%.  De la sondaje până la guvernare mai e cale lungă.

Alina Gorghiu: Relevant nu mi se pare scorul pe partide, se poate modifica, e o imagine a zilei. Mai relevantă mi se pare cifra care arată opinia românilor despre guvernare şi despre direcţia în care se îndreaptă România. Sunt cifre îngrijorătoare: s-a modificat numărul românilor care văd că direcţia în care merge România este una proastă. Ca atare, cred că aici ar trebui să facem o dezbatere mai amplă.

Adevărul: Plumb a dat o listă cu parlamentarii PNL care au votat Codul Fiscal. Care va fi poziţia PNL acum că s-a retrimis Codul în Parlament şi faţă de ce a spus preşedintele?

Alina Gorghiu: Discuţia privitoare la Codul Fiscal, în loc să fie echilibrată, firească, cu argumente, cu cifre, s-a transformat în ceva cu accente isterice: prezentăm liste, venim cu fraze în care etichetăm în fel şi chip Opoziţia. Constituţional, parcursul este acesta: Guvernul poate propune, Parlamentul adoptă, Preşedinţia poate trimite la reexaminare un proiect de lege. A fost acelaşi tămbălău la legea electorală, retrimisă în Parlament, PSD  a făcut şi atunci scandal, am agreat nişte modificări, legea a fost promulgată. Nimic spectaculos. Acesta este procesul prin care un proiect trebuie să treacă pentru a deveni lege. Problema nu este legată de fondul Condului Fiscal. Multe dintre amendamentele din Codul Fiscal sunt ale PNL.

Problema pe care noi am ridicat-o de la momentul la care am lucrat la programul de guvernare a fost că sistemul trebuie pregătit pentru relaxarea fiscală. Nu poţi să ai evaziune fiscală de speriat, să nu colectezi la bugetul de stat decât în procente mult inferioare celor pe care tu te-ai obligat să le atingi în propriul program de guvernare. Vorbesc despre acele măsuri care ar face ca bugetul să suporte relaxarea fiscală. E nevoie ca cei care vă ascultă să înţeleagă că nu s-a întâmplat nimic în materie de restructurare a companiilor de stat, care sunt găuri negre. Vorbim de Oltchim, de complexul de la Hunedoara.

Ideea de relaxare fiscală rămâne un deziderat nu doar al PNL, ci şi al preşedintelui.

Adevărul: Aici e problema, Guvernul iese şi spune că vrea reducerea taxelor, preşedintele retrimite în Parlament, Ponta spune că preşedintele se opune micşorării de taxe. PNL trebuie să decidă în formula asta foarte simplă, este pentru sau împotriva reducerilor de taxe?

Alina Gorghiu: Ar fi simplu dacă discuţia s-ar reduce la a fi pro sau contra, fără studii de impact. PNL este cel care a propus TVA de 19%, dar această dezbatere trebuie purtată în contextul a doi termeni: responsabilitate şi iresponsabilitate.

Măsurile sunt bune, dar trebuie să fie sustenabile. Ponta practică un discurs populist, marca Syriza. Nu se întârzie nimic, faptul că faci în septembrie o dezbatere argumentată, asta cred eu că e un lucru foarte bun.

Adevărul: Îşi poate asuma premierul răspunderea asupra Codului Fiscal?

Alina Gorghiu: Evident că nu. Nu poate, proiectul este în procedură parlamentară. Jurisprudenţa constituţională interzice acest lucru.

Adevărul: Deci nu poate.

Alina Gorghiu: Nu, categoric, va fi o dezbatere în Parlament. PNL va susţine ideea de relaxare fiscală dacă Guvernul va veni şi va spune că lucrurile sunt în regulă.

Adevărul: Concret, vreţi ca Guvernul să prezinte variantele prin care reuşesc să pună banii la loc.

Alina Gorghiu: Avem şi o dublare de alocaţii pentru copii, care are un impact destul de mare asupra bugetului. Ideea e simplă: cât colectezi, atât poţi cheltui. Datoria publică a României este la un nivel extrem de mare şi banii nu s-au dus în investiţii. Investiţiile sunt cu 10% mai mici pe primele patru luni ale lui 2015 faţă de anul trecut. Ca atare, în investiţii nu s-au dus. Evident, că nici nu poţi să creezi locuri de muncă, nu poţi vorbi despre proiecte duse la capăt.

Adevărul: Lumea s-a obişnuit fără multe lucruri, dar măsurile privind reducerea TVA, creşterea salariilor bugetarilor se simt imediat în buzunar. Aici este bătălia. Îşi asumă PNL să se opună acestor măsuri? Dacă Guvernul nu vine, aşa cum cereţi, cu nişte soluţii, ce veţi face? Veţi vota împotriva Codului Fiscal?

Alina Gorghiu: Mizez, totuşi, că instituţional vor reacţiona cum trebuie. Nu poţi să iei nişte măsuri de asemenea importanţă fără să vii cu cifre, cu o proiecţie bugetară pe 2015. Preşedintele a cerut acelaşi lucru. Toată clasa politică agreează ideea de relaxare fiscală, dar e important să arătăm că are suport. Nu cred că Guvernul va merge cu reaua intenţie la infinit. Nouă ni se reproşează că ne-am modificat conduita. Fals. Am avut aceeaşi poziţie din luna mai, când am ieşit public cu prima variantă a Programului de Guvernare. Tot 19% aveam reducere la TVA, aceleaşi măsuri le aveam incluse şi am spus acelaşi lucru când Ponta a spus că preia amendamentul nostru, la vot, după vot. Am tras semnalul de alarmă în mod constant, dar constatăm că nimic din ce am spus că e necesar să fie prezentat opiniei publice nu a fost îndeplinit.

Adevărul: Guvernul PNL va trebui să deconteze aceste măsuri şi s-ar putea să ne trezim că veţi fi nevoiţi să faceţi ce a făcut Băsescu în 2010, adică să le cereţi bugetarilor să renunţe la salarii. Este acest pericol?

Alina Gorghiu: Pot fi de acord cu prima parte a teoriei, există această temere în rândul colegilor mei. Evident că teama mea şi a PNL este că, nefiind justificate toate aceste lucruri, ne punem problema unor castane fierbinţi pe care va trebui să le scoatem noi când ajungem la guvernare. De aceea, solicit o proiecţie bugetară care să ne lămurească că Ponta nu vrea să pârjolească tot în urmă.

Un Guvern PNL va şti ce să facă. Vom colecta la bugetul de stat, vom avea grijă de tot ce înseamnă marea evaziune fiscală. Am fost la Tg. Mureş, sâmbătă, îmi spunea o doamnă care lucra la un coafor că fusese ANAF cu o zi înainte la toate coafoarele şi două dintre ele au fost în situaţia de a se închide.

Adevărul: Unde este marea evaziune?

Alina Gorghiu: Sunt foarte multe domenii. Ştiţi că nu e ceva pe care să pui degetul, să dai o definiţie, dar să luăm domeniul fructelor şi legumelor. Aţi văzut să se diminueze evaziunea acolo? Cifrele sunt la fel în ultimii 10 ani.

Marea mea apăsare nu e Codul Fiscal, dacă Guvernul va produce cifre, lucrurile vor fi bune. Avem o suprapunere de idei şi un conflict în PSD care reverberează în actul guvernamental. În acest moment, nici Ponta şi nici Plumb nu se ocupă de guvernare, sunt amândoi concentraţi pe bătălia din PSD. PSD este ca în bancul acela: închide lumina, dă-le pesediştilor pistoale şi vezi ce mai rămâne din ei! Este un amestec de situaţii, încât eu cred că ar fi cazul ca, dacă Rovana Plumb ajunge preşedinte interimar...

Adevărul: Vă doriţi să iasă doamna Plumb?

Alina Gorghiu: Cred că ar trebui să demisioneze din Guvern. Nu am preferaţi în PSD, nu mă interesează cine îi va succeda lui Ponta. Din păcate, constat că vrea un succesor pus de domnia sa.

Adevărul:  Să vorbim şi despre cazul violului de la Vaslui.

Alina Gorghiu: Oamenii aceia categoric sunt un  pericol public. CSM a demarat o anchetă şi sper să avem nişte concluzii.

Adevărul:  Ştiţi că judecătoarea de acolo, după ce i-a eliberat, a plecat din funcţie.

Alina Gorghiu: Sunt multe semne de întrebare. Ce mă preocupă pe mine este că ar trebui să vorbim mai des despre genul acesta de tragedii şi să ne punem problema cum reuşim să reintegrăm social o victimă a unei asemenea nenorociri, de ce în România există încă mentalitatea că victima este vinovată şi nu altcineva, de ce o parte a unei comunităţi încă protejează genul acesta de oameni şi aici intervine provocarea către Executiv: nu se poate să nu ne gândim cum să facem ca sistemul de educaţie să fie altul, pentru că de la educaţie pornesc multe lucruri.

Adevărul: Reacţia părinţilor, care şi-au făcut pagini de Facebook ca să o acuze tot pe fată, ca să nu mai zic de cea a comunităţii... tot acolo, putem vorbi şi despre legi. Sunteţi parlamentar, credeţi că legea, Codul penal este destul de dur? De exemplu, dinspre PSD, Firea vorbea despre rediscutarea pedepsei pentru viol.

Alina Gorghiu: Ştiţi care e problema? Discutăm despre legislaţie şi despre propuneri după ce se întâmplă o nefăcută. Nu din cauza unei lacune legislative s-a întâmplat, legea există, sancţiuni există. Nu se pune problema ca un violator să scape pentru că nu are încadrare juridică. Aprecierea o face un procuror şi, ulterior, după ce dosarul este trimis în instanţă, un judecător. Făcând abstracţie de cazul concret, pentru mine, o persoană care violează este un pericol social major. Eu  nu ştiu cum şi nu vreau să aduc critici celor care i-au lăsat în libertate, este atributul CSM, dar eu nu pot înţelege cum de au rămas în libertate.

Adevărul: Procurorii au considerat că lucrurile sunt închise şi nu ar trebui să mai ceară prelungirea arestului. Odată cu eliberarea celor trei, i-au eliberat şi pe ceilalţi, care nu şi-au recunoscut fapta.

Alina Gorghiu: Aştept cu maxim interes rezultatul anchetei pe care o fac.

Adevărul: Iniţiativa privind castrarea chimică o susţineţi?

Alina Gorghiu: Nu îmi cereţi să dau răspunsuri cu da sau nu. Dacă dreptul comparat permite aşa ceva... am mai auzit şi nevoia de introducere a pedepsei capitale... nu ştiu dacă trebuie să modificăm tot sistemul în funcţie de un infractor, dar o discuţie clar merită.

Adevărul: Discuţia privind cazul de la Vaslui aduce din nou pe tapet problema societăţii româneşti şi cât de misogină este ea. Sunteţi un lider femeie care a reuşit să se impună. Uite că şi la PSD este tot o variantă feminină. Se încearcă schimbarea acestei mentalităţi prin aducerea în faţă a femeilor politicieni?

Alina Gorghiu: Suntem o societate conservatoare, într-un procent destul de mare sunt şi misogini, dar anumite bariere au fost sparte. De exemplu, la alegerile prezidenţiale când mă îndoiesc că dacă întrebaţi pe cineva dacă ar vota un etnic german, mă îndoiesc că aţi fi avut un grad de îmbrăţişare a acestei idei destul de ridicat.

  Probabil şi eu eram mai bine percepută dacă aveam părul alb, peste 60 de ani, şi îmbrăcam deux-piece-uri albe.

Adevărul: Cât mai rezistă Ponta în fruntea Guvernului?

Alina Gorghiu: Dacă mă iau după Dragnea, care spune că are o doză de instabilitate serioasă, nu cred că mai rezistă mult.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite