A început sesiunea parlamentară. Ce legi controversate pândesc în sertare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea graţierii, legile Justiţiei - prin care preşedintele e scos din circuitul de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - , Legea lobby-ului, precum şi Fondul Suveran de Investiţii sunt iniţiative care se află pe masa deputaţilor şi senatorilor în această sesiunea parlamentară.

Cel mai controversat pachet de acte normative care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în această toamnă este reprezentat chiar de modificările la legile Justiţiei, făcute publice miercuri seară de ministrul Tudorel Toader.

Criticate din toate părţile, de la preşedintele Klaus Iohannis, la opoziţie, Parchetul General, Inspecţia Judiciară, Asociaţia Magistraţilor, Ambasada SUA şi cetăţenii care au ieşit în stradă, modificările propuse de Tudorel Toader legilor Justiţiei par să restabilească dominaţia factorului politic asupra sistemului judiciar.

Printre cele mai controversate şi criticate modificări se numără eliminarea preşedintelui din procesul de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete – DNA, Parchetul General, DIICOT – trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, precum şi atribuţii sporite de control acordate ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte parchetele.

Proiectul legii graţierii, iniţiativă care dus la ample dezbateri în Senat şi în cadrul societăţii civile, se află în prezent la Comisia juridică de la Camera Deputaţilor, Adoptată tacit pe 23 mai de Senat, dezbaterile pe proiect au fost amânate până acum de deputaţii jurişti.  Iniţiativa legislativă prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv şi parţial persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani.

Un alt proiect controversat şi care a stârnit numeroase critici din partea partidelor de opoziţie şi a mediului privat este cel privind noua lege a pensiilor. Ministerul Muncii a anunţat deja că proiectul este finalizat şi că urmează să fie trimis Parlamentului cel mai probabil în luna octombrie, urmând să fie aprobat până la finalul sesiunii, în luna decembrie.

Un alt proiect care este aşteptat să fie trimis de către Guvern Parlamentului în această toamnă este Codul administrativ, despre care liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea că este finalizat încă din luna mai. Una dintre cele mai controversate prevederi ale proiectului de act normativ este cea care statuează că o persoană care a fost condamnată penal să poată face din Guvern după reabilitare. Liviu Dragnea, care ispăşeşte în prezent o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare şi din cauza căreia nu a putut prelua funcţia de prim-ministru, a ţinut să precizeze că prevederea respectivă nu îl priveşte.

Nu în ultimul rând, în dezbaterea Parlamentului este aşteptat să intre proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Instiţii, una dintre principalele promisiuni din programul de Guvernare al PSD.

Proiectul a fost finalizat şi lansat miercuri noapte în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, instituţia care va supraveghea Fondul. Acesta va cuprinde 27 de participaţii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro).

Portiţa pentru traficul de influenţă

La Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se află şi proiectului de lege care vizează activitatea de lobby, iniţiat în 2010 de parlamentarul PSD Constantin Niţă şi retras în celebra Marţe Neagră din decembrie 2013, ca urmare a presiunii mediatice. Specialiştii au atras de atunci atenţia că proiectul deghizează traficul de influenţă sub umbrela activităţii de lobby.

Cu sau fără familie tradiţională     

Iniţiativa cetăţenească privind revizuirea Constituţiei pentru schimbarea definiţiei căsătoriei drept „uniunea liber consimţită între bărbat şi femeie“ va fi discutată de Senat în calitate de for decizional. La Camera Deputaţilor, iniţiativa a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite