Încă o trădare a PC ar schimba majoritatea parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii ar putea vota în scurt timp o nouă coaliţie de guvernare                          Foto: Mediafax
Parlamentarii ar putea vota în scurt timp o nouă coaliţie de guvernare                          Foto: Mediafax

PSD ar putea guverna fără liberali, dacă i-ar convinge pe parlamentarii din partidul lui Dan Voiculescu să renunţe definitiv la parteneriatul cu PNL şi să treacă numai de partea lor

PSD şi-a îngroşat rândurile cu parlamentari racolaţi la bucată de la PPDD, iar ultimele calcule matematice arată că social-democraţii au mai multe variante de a rămâne la guvernare fără liberali. Cea mai sigură cale este o alianţă cu UDMR şi cu PC, partid care a îngheţat relaţiile cu PNL. Apelând la „ o soluţie imorală“, PSD şi-ar putea construi o majoritate liniştitoare atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.

La Camera Deputaţilor, PSD are în acest moment 167 de aleşi,  iar pentru a obţine majoritatea trebuie să ajungă la 204. Cu cele 18 voturi de la formaţiunea prietenă UDMR şi cu voturile deputaţilor conservatori (tot 18), PSD ar ajunge la numai un vot de majoritate. În acest sens, liderii PSD negociază deja cu unul dintre parlamentarii neafiliaţi, iar în această săptămână se va oficializa noua majoritate la Cameră. Pentru mai multă linişte, PSD ar putea număra şi cele 18 voturi ale minorităţilor naţionale, care votează întotdeauna de partea puterii.

Un trio PSD-UDMR-PC ar rezolva, în mare măsură, şi ecuaţia majorităţii la Senat.Din cei 174 de senatori, 69 sunt social-democraţi. Dacă îi adună pe cei 8 senatori maghiari şi pe cei 9 conservatori, PSD ajunge la un vot de majoritate şi la Senat. Liderii PSD nu au lăsat cifrele la voia întâmplării şi, în zilele următoare, vor mai parafa trei noi racolări, venite tot dinspre partidul lui Dan Diaconescu.

De altfel, Viorel Hrebenciuc, cel care orchestrează mişcările de trupe din Parlament, nu a ascuns că PSD şi-a format o nouă majoritate, însă fie ea şi fragilă. „Avem acel 51% în Parlament, dar sunt momente prin care ţara nu poate fi guvernată cu 51%. Majoritatea nu au experienţă parlamentară suficientă. Nu-ţi poţi permite să intri într-un nou buget cu un Guvern care depinde de 15 voturi“, a fost explicaţia lui Viorel Hrebenciuc din urmă cu câteva zile, la Realitatea TV.

PNL, misiune imposibilă

Chiar dacă au adoptat şi ei tactica racolării la bucată, liberalii nu au ţinut pasul cu partenerii social-democraţi şi nu se pot gândi în acest moment să formeze o majoritate parlamentară fără PSD. Liberalii au doar 100 de deputaţi, iar pentru a forma majoritatea de 204 ar avea nevoie de voturile PDL, PPDD, UDMR şi PC, situaţie utopică. Nici la Senat situaţia nu este mai prielnică. Cu 50 de senatori, liberalii ar fi la un vot de majoritate chiar dacă ar bate palma cu PDL şi cu PPDD.

Majoritate exersată

Noua majoritate, care prinde tot mai mult contur în Parlament, şi-a arătat deja colţii. Membrii PSD, PC şi UDMR din Biroul Permanent al Senatului şi-au dat mâna săptămâna trecută şi au respins dezbatere pe starea justiţiei, propusă de preşedintele PNL Crin Antonescu. La finalul şedinţei, liderul liberal s-a recunoscut învins de colaborarea între cele trei partide. „Doriţi să păstrăm virginitatea acestei incinte, o putem face“, a fost reacţia lui Crin Antonescu.

PDL: PSD e pregătit să guverneze singur

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, nu are semnale privind plecări din PDL către PSD şi PNL, el adăugând că "hemoragia" din partea parlamentarilor PPDD către formaţiunile din USL se va mări

Toader a  mai arătat că este un nonsens ca o alianţă politică de 70% să colecteze parlamentari doar pentru a-şi mări numărul. „O alianţă politică construită înainte de alegeri cu 70% să colecteze pentru a-şi mări numărul de parlamentari este un nonsens. Şi nu numai că nu are nevoie de depăşirea cifrei de 70%, ci pur şi simplu îşi creează şi o problemă în plus. Orice parlamnetar care vine, nu vine de plăcere, vine că le solicită o serie de poziţii şi avantaje care creează în interior întotdeauna probleme", a explicat Toader.

El a mai spus că dacă PPDD va ajunge din ce în ce mai mică, poate exista riscul să se desfiinţeze ca grup parlamentar şi, în aceste condiţii, PSD este pregătit să guverneze singur.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite