Concertul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Viena, dirijat de Horia Andreescu. Solistă, celebra Elisabeth Leonskaja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Viena, dirijată de Horia Andreescu, are în program, la Ateneu, de la ora 16.30, lucrări de Dunser, Beethoven, Enescu. Solistă este celebra pianistă Elisabeth Leonskaja.

CONCERTUL A FOST DISPONIBIL DOAR ÎN TRANSMISIUNE DIRECTĂ.

Cariera de început a dirijorului Horia Andreescu este legată de oraşul Braşov, unde, de altfel, s-a şi născut, la 18 octombrie 1946.

„Locuiam lângă o biserică săsească. Acolo mi-a fost dat să descopăr şi să ascult orga. M-a încântat complexitatea timbrelor, forţa care emana din acea muzică încântătoare.  În familie se făcea muzică, tata cânta la vioară. Mama avea o intuiţie grozavă, o forţă reţinută şi astfel a ştiut să vegheze”, mărturisea el într-un interviu pentru „Adevărul”.

La Braşov a absolvit liceul de muzică (oboi, 1965) sub îndrumarea profesorului Anselm Honigberger şi a avut debutul dirijoral (cu Orchestra de Cameră a Tineretului braşovean, 1967), pe atunci fiind deja la Conservatorul bucureştean, unde a studiat teorie, compoziţie, dirijat orchestră – nouă ani, „o vechime serioasă ca student”.

„După câteva luni de cursuri, Marin Constantin mi-a spus: „Horia, tu o să faci dirijat“. I-am răspuns: „Maestre, eu o să fac compoziţie, eu nu o să fac dirijat“. „Bine, ai să vezi tu, dar eu te-aş sfătui să faci dirijat. Văd că ai date de dirijor“”, spunea Horia Andreescu în acelaşi interviu.

Imagine indisponibilă

Şi-a continuat studiile în străinătate, la Academia din Viena, cu Hans Swarowsky şi Karl Österreicher, şi la Trier şi München - cu maestrul Sergiu Celibidache.

Ajuns la Viena, la studii, le povestea colegilor că este dirijor şef la Ploieşti, România, într-o orchestră cu 90 de instrumentişti. „Colegii s-au uitat la mine lung, au căscat ochii mari. Era visul lor să ajungă vreodată unde eu deja eram. A fost un punct important în viaţa mea… Mai mult, nu am avut structural gustul aventurii, care unora le-a fost benefic, salvator. Am ales să mă întorc acasă”, a amintit el în interviul pentru „Adevărul”.

În anii următori, Horia Andreescu a fost dirijor, profesor sau a ocupat funcţii de director artistic la Ploieşti, Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Formaţiile muzicale radio şi orchestrelor radio, dirijor oaspete la Orchestra Radio Berlin, la Capela de Stat din Schwerin şi în Dresda. Horia Andreescu a luat Premiul Criticii la Berliner Musik-Biennale în anul 1981.

horia andreescu foto

Maestrul a iniţiat Orchestra de cameră „Virtuozii” din Bucureşti, începând cu 1988, din care fac parte elite de la Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio şi Universitatea Naţională de Muzică, „devenind, astfel, prima orchestră independentă din România şi una dintre primele de acest gen din estul Europei”, conform descrierii de pe site-ul oficial. Orchestra „Virtuozii” a concertat în mai multe ţări din Europa şi Asia.

Activitatea sa concertistică include zeci de reprezentaţii internaţionale, peste 50 de înregistrări, unele împreună cu mari orchestre ale Europei, dintre care s-a remarcat integrala lucrărilor simfonice ale lui George Enescu, foarte bine primită de presa internaţională. Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók sunt preferaţii săi.

Zeci de mari artişti ai scenei de concert i-au fost alături pe scenă. Horia Andreescu a dirijat ansambluri din Leipzig, Berlin, Londra, Moscova, Viena, Ierusalim, Rejkiavik, Alabama şi Taipei, dar şi din Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia sau Ljubljana. În prezent, este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

A primit Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Mare Cruce în 2006.

Program

Pianista Elisabeth Leonskaja Foto: ILINA SCHILERU

8 septembrie

Ateneul Român, ora 16.30

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena Orf

Horia Andreescu - dirijor

Elisabeth Leonskaja -pian

Dünser - The Waste Land

Beethoven - Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră în mi bemol major op. 73

Enescu - Suita nr. 3 pentru orchestră în re major op. 27, „Săteasca”

Ravel – Bolero

9 septembrie 

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

Secţiune: Festivalul în ţară

Elisabeth Leonskaja - pian

Beethoven Sonata nr. 30 în mi major op. 109

Beethoven Sonata nr. 31 în la bemol major op. 110

Beethoven Sonata nr. 32 în do minor op. 111

10 septembrie 

Cluj-Napoca

Acelaşi repertoriu ca la Sibiu

Secţiune: Festivalul în ţară

Citiţi şi:

Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Viena, la Ateneu, pe 8 septembrie

 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite